اين قسمت سفيد رنگ را به عنوان فوليكول مو ميشناسند. فوليكول مو حاوي رنگدانههايي است كه ملانوسيت نام دارند و مادهاي به نام ملانين توليد ميكنند. ملانين همان عاملي است كه به موي شما رنگ ميدهد. بيشترين مقدار ملانين توليد شده تيرهرنگ و مابقي آن به رنگ روشن است. زماني كه ملانوسيت، ملانين كمتري توليد ميكند، درست زماني است كه رنگ موها روشن شده و مو به سفيدي گرايش پيدا ميكند و اين دليل علمي سفيد شدن موهاست اما عوامل ديگري از جمله عوامل ژنتيكي نيز در سفيد شدن موها نقش دارند، زيرا ژنها نقش مهمي را در تعيين ويژگيهاي مو، رشد و رنگ آن ايفا ميكنند. اگر موهاي پدر يا مادر شما يا هر دوي آنها يا حتي پدربزرگ و مادربزرگتان در سنين جواني سفيد شده است، اين احتمال وجود دارد كه شما نيز با همين پديده روبهرو شويد. در چنين حالتي، هيچ كاري از دست شما بر نميآيد. تنها ميتوانيد اين رويداد را به عنوان بخشي از زندگي خود بپذيريد. عامل ديگر كمبود ويتامين است. اگر شما از كمبود شديد ويتامين B12 رنج ميبريد، موهاي شما سفيد خواهند شد. مشكلات ديگري مانند كمخوني يا بيماريهاي غده تيروئيد نيز به سفيد شدن مو منجر ميشوند. همچنين عواملي چون قرار گرفتن بيش از اندازه در معرض مواد شيميايي و آلايندههاي مضر نيز ميتوانند به سفيد شدن مو كمك كنند. در عين حال، استفاده مكرر از شامپوهاي قوي، رنگ مو و ساير محصولات آرايشي و بهداشتي ممكن است موجب سفيدي زودرس مو شوند. يكي ديگر از عوامل موثر در افزايش سرعت سفيد شدن مو، سيگار كشيدن است چراكه از لحاظ علم پزشكي ثابت شده است سيگار تاثير مستقيم بر سفيد شدن مو و ريزش آن دارد. تنباكو، نيكوتين و ساير مواد تشكيلدهنده سيگار، تاثير شديدي بر فرآيند توليد ملانين دارند كه در نهايت به سفيدي مو منجر ميشوند. همچنين افرادي كه زندگي پر جنب و جوشي دارند و پيوسته دچار استرس ميشوند، بيشتر مستعد سفيد شدن مو هستند. برقراري تعادل بين كار و زندگي، استراحت و خواب كافي ميتواند به كاهش سرعت سفيد شدن موها كمك كند.
زهرا هداوند
به اين ترتيب در حالي كه تاكنون تصور ميشد خميازهكشيدن به صورت مداوم، نشاندهنده خستگي و بيحالي است، اما هماكنون محققان دريافتهاند خاصيت واقعي و بيولوژيكي خميازه اين است كه با استنشاق بسيار عميق هوا، سبب تنظيم دماي مغز ميشود. اين تحقيقات روي 160 نفر داوطلب كه به طور متوسط 5 تا 10 بار در روز خميازه ميكشيدند صورت گرفت. بر اين اساس مشاهده شد اين عملكرد ميتواند در فصول مختلف كم يا زيادتر شود به عنوان مثال زماني كه دماي محيط برابر يا بالاتر از دماي بدن است، خميازه كمتر اتفاق ميافتد. براي نشاندادن اين پديده محققان داوطلبان را به 2 گروه 80 نفره تقسيم كردند. يك گروه از آنها در دماي 22 درجه و گروه ديگر در دماي 37 درجه قرار داشتند.
نتايج نهايي اين بررسي نشان داد وقتي دماي محيط پايينتر از دماي بدن باشد، 50 درصد از داوطلبان شروع به خميازهكشيدن ميكنند. در حالي كه تنها 25 درصد از افرادي كه در دماي بالاتر يا معادل دماي بدن به سر ميبرند، خميازه ميكشند. بر اين اساس بنا به گفته محققان، خميازه نشانگر عدمتعادل در دماي مغز است و نقش تنظيمكننده دماي مغز را بخصوص در موقعيتهايي به عهده دارد كه دماي محيط متفاوت از دماي بدن و پايينتر از آن است. به اين صورت، خميازه مانند يك تهويه عمل ميكند و اجازه نميدهد دماي مغز از حد لزوم پايينتر برود و در عين حال با ورود هواي تازه به داخل بدن، مانند يك تنظيمكننده دقيق و هميشگي، براي بدن مورد استفاده قرار ميگيرد. بنابراين ميبينيم كه اين عمل به ظاهر ساده نقش بسيار مهمي در حفظ تعادل بهتر مهمترين و حياتيترين عضو بدن دارد.
شايد يكي از دلايل اين موضوع به ايجاد احساسات مثبت مرتبط شود، يعني سيگار كشيدن در اين افراد وسيلهاي است براي كسب آرامش يا لذت. دليل ديگر مربوط به كاهش احساسات منفي همچون تسكين دادن اضطراب يا تنش ميشود. توجيه سوم اين است كه شايد سيگار كشيدن كمكم به رفتاري عادي يا خودكار تبديل شود كه شخص آن را بدون آگاهي انجام ميدهد. دليل چهارم اينكه ممكن است شخص به كشيدن سيگار وابستگي رواني پيدا كند تا به كمك آن بر حالتهاي هيجاني مثبت يا منفي خود تسلط يابد.
در اين ميان يكي از دلايل عمده سيگار كشيدن آن است كه افراد از سيگار به عنوان وسيلهاي براي تحمل استرس استفاده ميكنند. سيگار كشيدن در ميان نوجوانان كم سن و سال به ميزان استرس در زندگيشان مربوط است. هر اندازه استرس آنها بيشتر باشد، آنها بيشتر مستعد سيگار كشيدن ميشوند. البته اين موضوع به اين معنا نيست كه سيگار كشيدن يك راه خوب براي يافتن آرامش و كاهش تنش است. چرا كه تحقيقات نشان ميدهند افراد سيگاري در مقايسه با افراد غيرسيگاري كارهاي خود را با آرامش بيشتر انجام نميدهند يا احساس آرامش بيشتري نميكنند بلكه ويژگيهاي شخصيتي همچون عصيان و خطر كردن بر سيگار كشيدن فرد اثر ميگذارد. در اين ميان ميتوان گفت عوامل زيست شناختي نيز در تداوم مصرف سيگار موثر است. همچنين بعضي از شواهد نشان ميدهد نيكوتيني كه در دوران بارداري از يك مادر سيگاري به فرزندش انتقال مييابد، ممكن است كودك را در برابر اثرهاي اعتيادآور نيكوتيني مستعدتر كند.
آزاده سيد ميرزايي جهقي
این شهر كه در بیابانهای پوشیده از شن مغولستان بنا شده تا همین چند سال پیش بافت کاملا روستایی داشت، اما اکنون یکی از زیباترین موزههای جهان است. طراحان یک شرکت چینی موسوم به MAD این سازه عظیم را طراحي کرده و در آن از خورشید همیشه تابان مشرق زمین الهام گرفتهاند. بینندهای که در نگاه نخست از این بنای عظیم دیدن میکند خود را در برابر ساختاری مواج میبیند که گویی جان دارد و همچون مادهای ژلهای، پویاست. سازندگان این بنا برای نمای آن از ساختارهای فلزی صیقل خوردهای استفاده کردهاند که اتفاقا با تابش پرتوهای خورشید بر آن، از درخشندگی خاصی برخوردار میشود.
شهر اوردوز همپای موزه دیدنیاش، طی 6 سال گذشته در حال ساخت و توسعه بوده است و از فرهنگی روستایی به یکی از مظاهر بارز شهرنشینی مدرن تبدیل شده است. کارشناسان، این شهر و موزه متفاوت آن را نمادی از حرکت بشر به سوی آینده و معماری نوین میدانند. اما با نگاهی گذرا به این پروژه عظیم و اینکه در چنین نقطه دورافتادهای بنا شده است، این پرسش به ذهن خطور میکند که چه فلسفهای در پس ساخت آن در بیابانهای مغولستان وجود داشته است؟ این سازه مدرن با هدف پایهریزی کلانشهری جدید در این نقطه از جهان ساخته شده است. این سیاستی است که مقامات ادارهکننده این شهر از سال 2005 آغاز کرده اند. نکته جالب توجهی که در مورد این موزه به چشم میخورد این است که همچون محلی مطمئن برای نگهداری فرهنگ قدیمی این منطقه و تاریخ طولاني آن در نظر گرفته میشود.
این موزه از 6 طبقه مختلف با دیوارهای بلند برخوردار است. زمانی که بازدیدکنندگان وارد این موزه میشوند گویی که يك سفر جذاب علمی را آغاز کردهاند. ترکیب دکوربندی و فضاسازی داخل موزه به گونهای است که تداعیکننده گوشهای از فرهنگ گذشته، حال و آینده ساکنان این نقطه از جهان است. به عقیده بسیاری از کارشناسانی که از نزدیک در جریان این پروژه قرار داشتهاند، معماری به کار گرفته شده در داخل و خارج از این موزه پل ارتباطی میان دنیای شرق و غرب است.