به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

 

گاهي اوقات ممكن است قصد داشته باشيد فهرست‌هايي را در اكسل ايجاد كنيد كه فقط مقادير مشخصي را به خود اختصاص دهند.

به‌عنوان مثال فرض كنيد در يكي از سلول‌هاي اكسل مي‌خواهيد جنسيت افراد توسط كاربران مشخص شود و علامت مشخصه جنسيت را نيز فقط به دو عبارت زن‌/ ‌مرد محدود كنيد يا اين عبارت آقا‌/ ‌خانم باشد. در شرايط عادي كاربر مي‌تواند هرمقداري را كه تمايل داشته باشد در سلول موردنظر وارد كند. به عبارت ديگر اين مقدار مي‌تواند آقا يا مرد باشد. همچنين در صورت خطاي تايپي كاربر اين مقدار مي‌تواند يك عبارت اشتباه باشد. براي جلوگيري از بروز اين مشكل و سهولت در وارد‌كردن اطلاعاتي كه تايپ آنها دشوار است، مي‌توانيد از فهرست‌هاي كشويي در اكسل كمك بگيريد. به كمك اين قابليت مي‌توانيد براي سلول‌هاي موردنظرتان مقادير محدودي را مشخص كنيد تا اختصاص مقدار به آن سلول‌ها فقط با مقادير مشخص شده امكان‌پذير باشد. براي انجام اين كار ‌بايد مراحل زير را دنبال كنيد:

1‌ـ‌ ابتدا مقادير دلخواه خود را در رديف‌هاي مختلف زير هم بنويسيد. به‌عنوان مثال چهار مقدار زرد، قرمز، آبي و سبز را در ستون A وارد كنيد.

2‌ـ‌ حالا فرض كنيد مي‌خواهيد يكي از اين مقادير را در سلول B2 وارد كنيد. براي انجام اين كار ‌بايد سلول B2 را انتخاب و از ريبون بالاي نرم‌افزار به تب Data مراجعه كنيد.

3‌ـ‌ در ادامه روي آيكون Data Validation كليك كرده و از منوي به‌نمايش درآمده مجدد گزينه Data Validation را انتخاب كنيد.

4‌ـ‌ در پنجره به‌نمايش درآمده به تب Settings برويد و از فهرست كشويي موجود، گزينه List را انتخاب كنيد.

5‌ـ‌ پس از انتخاب گزينه فوق در بخش Source، روي آيكون Select Data كليك كرده و مقادير وارد شده در ستون A را انتخاب كنيد.

6‌ـ‌ در نهايت وقتي روي OK كليك كنيد مي‌بينيد كه اختصاص مقدار به سلول B2 فقط از مقادير موجود در فهرست كشويي آن كه عبارتند از زرد، قرمز، آبي و سبز امكان‌پذير است.

 

ادامه مطلب
جمعه 29 دی 1391  - 12:34 PM

 

يكي از امكانات سيستم‌عامل Mac OS X نمايش فهرستي از فايل‌ها و برنامه‌هايي است كه اخيرا مورد استفاده كاربران در سيستم‌عامل قرار گرفته ‌است.

 (دسترسي به اين فهرست با كليك روي آيكون apple در سمت چپ و مراجعه به منوي Recent items امكان‌پذير است) اين فهرست ممكن است براي دسترسي مجدد به برنامه‌ها و فايل‌هاي موجود در آن سودمند باشد، اما برخي كاربران تمايلي به نمايش آن ندارند و ترجيح مي‌دهند كسي نتواند از بخش‌ها و برنامه‌هايي كه مورد استفاده قرار داده‌اند، مطلع شود. چنانچه شما هم جزو اين دسته از كاربران هستيد، مي‌توانيد با استفاده از روش زير، نمايش موارد موجود در اين فهرست را غيرفعال كنيد:

1‌ـ‌ به بخش تنظيمات سيستم‌عامل "system preferences" برويد.

2‌ـ‌ گزينه general را انتخاب كنيد.

3‌ـ‌ در پنجره به‌نمايش درآمده در بخش recent items، گزينه None را از فهرست كشويي انتخاب و درنهايت تغييرات را ذخيره كنيد.

4‌ـ‌ از اين پس چنانچه روي آيكون Apple كليك كنيد، منوي recent items را در فهرست مورد نظر مشاهده نخواهيد كرد.

 

ادامه مطلب
جمعه 29 دی 1391  - 12:33 PM

 

يكي از تغييرات عمده‌اي كه در ويندوز 8 به چشم مي‌خورد، صفحه شروع است. اين صفحه به دلايل بسياري در اين نسخه از ويندوز طراحي شده است اما مدت زماني طول مي‌كشد تا كاربران به آن عادت كنند و براحتي به استفاده از آن بپردازند. يكي از مشكلاتي كه بسياري از كاربران با اين تغيير احساس مي‌كنند، دسترسي دشوار به صفحه دسكتاپ است و اين دسترسي زماني دشوارتر مي‌شود كه نرم‌افزاري را به حالت تمام‌صفحه اجرا كرده باشيد و در يك لحظه بخواهيد مستقيما به دسكتاپ دسترسي داشته باشيد. اگر اين مشكل براي شما هم بارها تكرار شده است و به‌دنبال راه‌حلي براي رفع آن هستيد، پيشنهاد مي‌كنيم يكي از سه روش زير را مورد استفاده قرار دهيد:

1‌ـ‌ يكي از ساده‌ترين راه‌ها براي دسترسي به دسكتاپ، فشار دادن كليد windows از روي صفحه‌كليد است. با انجام اين كار صفحه نرم‌افزار فعال، كمينه شده و صفحه شروع ويندوز نمايش داده مي‌شود. در اين صفحه مي‌توانيد با كليك روي كاشي desktop، به آن دسترسي داشته باشيد.

2‌ـ‌ روش ديگري كه مي‌تواند دسترسي به دسكتاپ را براي شما فراهم سازد، فشار دادن همزمان كليدهاي 
Alt + tab از روي صفحه‌كليد است. پس از انتخاب اين كليدها مي‌توانيد با هر بار فشار دادن كليك Tab، ميان پنجره‌هاي فعال حركت كنيد تا زماني كه به Desktop برسيد. هنگامي كه اين گزينه انتخاب شد، كليدها را رها كرده و از دسكتاپ استفاده كنيد.

3‌ـ‌ روش سوم براي دسترسي سريع به دسكتاپ نيز انتخاب همزمان كليدهاي Windows + Tab است. با انتخاب همزمان اين كليدها، تصاوير بندانگشتي نرم‌افزارهاي فعال به‌نمايش درآمده و مي‌توانيد با هربار فشار دادن و رها‌كردن كليد Alt ميان آنها حركت كنيد. در نهايت روي گزينه Desktop هر دو كليد را رها كرده و به استفاده از دسكتاپ بپردازيد.

امير عصاري

 

ادامه مطلب
جمعه 29 دی 1391  - 12:32 PM

 

از آغاز پيدايش تلفن‌هاي همراه (cell phone) در دهه 80 ميلادي تاكنون، طراحي آنها چه به لحاظ اندازه و چه قابليت‌ها، همواره روندي رو به پيشرفت داشته است. طي اين مدت ما شاهد ساخت انواع موبايل‌هاي كشويي، تاشو و بسيار كوچك بوده‌ايم.

 

 اين قضيه ادامه داشت تا اين كه تلفن‌هاي همراه هوشمند (smartphone) پا به صحنه رقابت‌ها گذاشت و بسرعت گرايش‌ها را دگرگون كرد. پردازنده‌هاي پرسرعت‌تر، باتري‌هاي بزرگ​تر، فضاي ذخيره بيشتر و صفحه‌نمايش‌هاي داراي رزولوشن بالا همه دست به دست هم داده و راه و روش استفاده ما از تلفن‌هاي همراه را تغيير دادند. همه اين قابليت‌ها سهولت استفاده از اينترنت و براوز كردن به وب، ايميل، مكالمات تلفني تصويري (video call) و گوش دادن به موزيك‌ها و تماشاي فيلم‌هاي HD را براي كاربران به ارمغان آورد. همچنان كه تمايل به استفاده از گوشي‌هاي فوق باريك (ultra-thin)‌ به صورت يك اشتياق همه‌گير درآمد، ما شاهد افزايش مداوم اندازه ابعاد صفحه‌نمايش گوشي‌ها بوديم و اين روند آنقدر ادامه يافت تا به ظهور فبلت‌ها (phablet) منجر شد. مطلب اين هفته ما در‌باره اين گجت‌هاست كه در اين بازار رو به رشد اندرويد (Android) مي‌رود تا هر روز بيشتر جاي خود را بين كاربران باز كرده و بخش عظيم‌تري از فروش بازار را به خود خود اختصاص دهد.

فبلت چيست؟

يك فبلت همچنان كه از اسم آن برمي‌آيد وسيله‌اي است مركب از قابليت‌هاي برقراري ارتباط تلفني صوتي (voice-calling)‌ ‌يك تلفن همراه هوشمند، به همراه صفحه‌نمايشي كه از تلفن همراه بزرگ‌تر بوده، اما نه به بزرگي صفحه‌نمايش يك تبلت. اندازه صفحه‌نمايش فبلت‌ها بين پنج تا هفت اينچ بوده و ديگر مشخصه بارز آنها وجود و به كار بستن قلم ديجيتال stylus به همراه آنهاست.

صفحه‌نمايش بزرگ، سبكي و باريكي آنها عواملي است كه ما را از حمل و نقل تبلت‌هاي ضخيم و بزرگ‌تر بي‌نياز مي‌كند. به عنوان نمونه گلكسي نوت(Galaxy Note) سامسونگ 3‌/‌5 اينچي يكي از بهترين مصداق‌هاي فبلت‌‌هاست.

برخلاف آن، پدفون (Padphone) ايسوس كه دربردارنده تلفن همراهي قابل جاگذاري در پايانه اتصال (dock) يك كيس تبلت مانند است، پس از يكي شدن به صورت يك تبلت مورد استفاده قرار مي‌گيرد،كه به هيچ عنوان يك فبلت به شمار نمي‌رود. ايده تبلت به اين برمي‌گردد كه كاربر بايد از بهترين قابليت‌هاي تبلت و موبايل بي هيچ نيازي به وسيله‌اي اضافي يا وابستگي به يك كيس تبلت مانند پدفون منتفع شود. بياييد با هم نگاهي به چند نمونه از اين‌گونه تلفن‌هاي همراه فيل پيكر كه در بازار موجود است، بيندازيم.

‌HTC Droid DNA

يكي از آخرين هندست‌هايي كه بتازگي به خانواده فبلت‌ها پيوسته HTC Droid DNA است كه از تجربه‌هاي پنج اينچي اندرويدي جديد بازارمحسوب مي‌شود و مانند Samsung Galaxy Note 2 و LG Intuition از يك صفحه‌نمايش عظيم سود برده و فهرست كاملي از قابليت‌هاي سطح بالا را در خود جا داده است.

 

 

‌LG Intuition

اين فبلت نوعي Optimus Vu بوده و اولين عضو گروه سه​نفره غول پيكري است كه زودتر از همه آنها اخيرا به بازار آمده كه داراي نكات تاثيرگذاري بوده كه ارزش خاصي به آن بخشيده است. از اتصال‌پذيري NFC برخوردار بوده، قابليت حافظه سريعش (Quick Memo) يادداشت‌برداري سريع روي صفحه‌نمايش و همچنين ويرايش و بالابردن كيفيت عكس‌ها را امكان‌پذير مي‌كند. شما مي‌توانيد با آن از انگشت خود يا قلم Rubberdium همراهش استفاده كنيد. فبلت اينتيوشن LG هنوز اسير قيد و بند نسبت قاب تصوير (aspect ratio) قديمي صفحه‌نمايش 4:3 است. اين نوع الگوي عجيب، حس چهارگوش بودن اين وسيله را به كاربران انتقال مي‌دهد كه مقبول افرادي با دست‌هاي كوچك نيست. توجيه LG براي اين موضوع اين است كه بيشتر موضوعات قابل پرينت چنين نسبت قاب تصويري دارند.

پيرو قيمت‌گذاري 355 دلاري LG Intuition اين طور پيش‌بيني مي‌شود كه در رقابت با فبلت‌هاي هم قيمتش در بازار، دوران سختي را بگذراند. اين مشكل هنگامي كه Droid DNA پا به بازار مصرف بگذارد. تشديد خواهد شد. با اين كه قيمت هندست جديد HTC بيشتر است، اما از برتري قابل ملاحظه‌اي از نظر سخت‌افزاري در مقابل فبلت ال‌جي برخوردار است. بعلاوه مسأله واقعي ديگر پيش روي Intuition سخت‌افزار قديمي‌ترش است كه تقريبا يك سال از عمرش سپري شده است.

‌Samsung Galaxy Note 2

گلكسي نوت 2 سامسونگ نسبت به فبلت ال‌جي از برتري‌هايي سود مي‌برد كه از جمله آنها مي‌توان پردازنده پرسرعت‌تر و صفحه‌نمايش بزرگ‌تر با تفكيك پذيري بالاتر را ذكر كرد. فاكتور نسبت قاب تصوير سنتي‌تر و طراحي كلي آن موجب شده كه در دست گرفتن نوت 2 احساسي طبيعي‌تر به كاربر دست دهد. موارد ديگر برتري گلكسي نوت 2 نسبت به LG عبارت است از پردازنده چهار هسته‌اي (quad-core) ، دو گيگابايت حافظه رم در مقابل حافظه يك گيگابايتي فبلت ال‌جي و ظرفيت و زمان شارژ‌دهي باتري بيشتر. از نظر نرم‌افزاري نيز گلكسي 2 بر بستر اندرويد 1‌/‌4 نگارش Jelly Bean مي‌تازد. مزيت‌هاي كليدي ديگرش شامل Google Now، ترنزيشن‌هاي روان Project Butter و يادآوري‌هاي (notification) بهينه‌سازي‌تر شده‌اش است.

سامسونگ همچنين با ارائه گلچيني از برنامه‌هاي نرم‌افزاري كاربردي (apps) موجب بهره‌برداري بيشتر كاربر از صفحه‌نمايش بزرگش شده كه از جمله آنها Multi-View‌‌، Pop-up Play‌ و Pop- up Browser‌ را مي‌توان برشمرد. اگر همه چيز براي گلكسي نوت 2 در نظر گرفته شده پس چه عاملي است كه مانع يكه‌تازي آن در بازار شده؟ بسادگي مي‌توان آن را قيمت گران 844 دلاري آن دانست.

گجت رويايي

HTC Droid DNA جديدترين تلفن فبلت مورد مقايسه در اينجا به لطف قيمت نسبتا ارزان 514 دلاري و سخت‌افزار PC مانندش در اينجا برنده ماست. اين موبايل‌ـ‌ تبلت رويايي 5 اينچي بهره‌مند از رزولوشن حيرت‌آور 1080p HD است، كه فشرده‌سازي 440 پيكسل در هر اينچ را مديريت مي‌كند و فراتر از هر گجت مشابه ديگري در بازار است. Droid DNA مانند گلكسي نوت 2 پردازنده چهارهسته‌اي، دو گيگابايت رم و مانند دو رقيبش دوربين هشت مگاپيكسلي داشته اما برخلاف رقبايش ظرفيت باتري آن كمتر بوده و شكاف كارتخوان ميكرو SD را كم دارد. با وجود مشابه بودن دوربين هرسه اين فبلت‌ها، لنز f2.0، HTC ImageSense، تراشه تصوير (HTC ImageChip) و دوربين رويي با رزولوشن بالاتر HTC Droid DNA بايد تجربه بهتري در تصويربرداري را ارائه كند. بعلاوه صداي Sprinkle the Beats، آمپلي‌فايرهاي دوبلش و شارژ بي‌سيم و از همه مهم‌تر قيمتش، از آن انتخاب بهتري مي‌سازد.(قيمت‌هاي گفته شده، جهاني بوده و ممكن است در كشورهاي مختلف متفاوت باشد)

منابع:

http:‌/‌‌/‌www.slashgear.com

http:‌/‌‌/‌www.phonearena.com

http:‌/‌‌/‌www.gizmodo.com.au

جواد ودودزاده

 

ادامه مطلب
جمعه 29 دی 1391  - 12:28 PM

 

لينوكس مندريك (Mandrake)، يكي از تجربه‌هاي خوب استفاده از سيستم‌عامل لينوكس بود كه در اوايل هزاره به اوج خود رسيد. در زماني كه فلاپي‌ديسك‌ها و رم‌هاي چهار مگابايتي منابع اصلي حافظه بود و مي‌شد لينوكس ردهت را در فروشگاه‌ها خريد. آن زمان، لينوكس ردهت يك توزيع خوب دسكتاپ بود. ردهت راهنماهاي چاپ شده هم داشت، اما از يك مشكل رنج مي‌برد و آن پشتيباني نشدن وسيع سخت‌افزاري همانند مندريك بود و نمي‌شد بسادگي شتاب‌دهنده گرافيك سه‌بعدي را روي آن فعال كرد.

مندريك ابتدا از ردهت جدا شده بود. بيشتر قطعات سخت‌افزاري آن دوران را مي‌شناخت و مي‌شد Tux Racer‌ را بدون زحمت در آن بازي كرد.

مندريك از آن دوران طلايي، با فراز و نشيب‌هاي زيادي روبه‌رو بوده است. آنها در دادگاه نام تجاري خود را به King Features باختند؛ زيرا كاراكتر مشابه كميكي با نام Mandrake the Magician متعلق به كينگ فيچرز بود. از آن زمان بود كه مندريك به مندريوا تبديل شد، كه تركيبي از مندريك و Conectiva‌ بود. كانكتيوا، يك شركت لينوكسي برزيلي بود كه مندريك آن را در اختيار گرفت.

از درام مندريوا زياد مي‌توان گفت، اما بهتر است برويم سراغ اصل مطلب؛ ماگيا (Mageia) توزيعي است كه سال 2010 از مندريوا جدا شد. ماگيا تمام قابليت‌هاي خوب مندريواي قديمي را دارد و خوب صيقل‌يافته و پشتيباني مي‌شود. گفته مي‌شود يكي از بهترين پياده‌سازي‌هاي KDE4 در توزيع ماگياست. مديريت سيستم آن كاملا 
گرافيكي است از 
KDE4 ،GNOME3 ،XFCE ،LXDE ،E17،Fluxbox ،OpenBox ،ICEWM و... پشتيباني مي‌كند. اگر بخواهيم به‌طور خلاصه بگوييم، ماگيا بيشتر قابليت‌هاي مندريك را دارد و تمام چيزهايي را كه در لينوكس مي‌توان به دست آورد در اختيار كاربر قرار مي‌دهد. اين توزيع، نسخه سروري هم دارد كه از ابزارهاي پيشرفته‌اي چون Puppet در آن پشتيباني مي‌شود. سرورهاي NoSQL، MariaDB، چند سرور HTTP، چند سرور ايميل و... در نسخه سروري آن نيز يافت مي‌شود.

BtrFS

سيستم فايل پيشرفته لينوكسي BtrFS، بالاخره امسال راه خودش را به دنياي سيستم‌هاي توليدي باز كرد. Suse EL از آن استفاده مي‌كند و در آخرين نسخه SLES خود پشتيباني سازماني مي‌دهد.

اما چرا BtrFS اينقدر بزرگ شده است؟ اين سيستم فايل براي عمليات بزرگ طراحي شده ‌است؛ منظور از عمليات بزرگ، شركت‌هاي عظيم و سرورهاي ذخيره‌سازي بزرگ نيست و امروزه حتي كاربران خانگي هم چند ترابايت داده دارند. اين سيستم فايل مي‌تواند فايل‌هاي عظيم و درايوهاي غول‌آسا را بخوبي مديريت كند، علاوه بر اين ابزارهاي مديريتي درستي براي اين حوزه از ذخيره‌سازي در خود دارد. برخي قابليت‌هاي BtrFS عبارت است از:

‌ـ‌ Storage Pool، براي تخصيص درايوها به‌صورت ديناميك و به‌صرفه كاربرد فراواني دارد. پول‌هاي BtrFS مي‌تواند چند ديسك سخت را به‌صورت همزمان به‌كار بگيرد و جانشين LVM شود.

‌ـ‌ پشتيباني RAID داخلي

‌ـ‌ كپي هنگام نوشتن: داده‌هاي زنده هيچ‌گاه روي داده‌هاي ديگر نوشته نمي‌شوند و پيش از آن كه عمل نوشتن انجام شود، در بلاك جديدي نوشته شده و بعد اشاره‌گر را تغيير مي‌دهند.

‌ـ‌ پروسسي در پس‌زمينه سيستم‌عامل در حال اجراست و خطاهاي موجود در سيستم فايل را پيدا و آنها را تعمير مي‌كند.

‌ـ‌ سيستم‌هاي فايل جديد از يك الگوي فقط خواندني شكل مي‌گيرند و سيستم فايل اصلي هيچ‌گاه تغيير نمي‌كند و تغييرات در سيستم‌هاي فايل جديد ذخيره مي‌شود.

علاوه بر موارد بالا، قابليت‌هاي Snapshot، rollback، پشتيباني مناسب افزايشي، پشتيباني از منابع ذخيره‌سازي تا حجم 16 اگزابايت اين سيستم فايل را حكمران سال‌هاي آينده خواهد كرد.

Raspberry Pi

بايد قبول كرد Raspberry Pi يكي از بهترين اختراعات امسال بوده است. اين رايانه كوچك كه به اندازه يك كارت ويزيت است، تنها 35دلار قيمت دارد و مي‌تواند به كيبورد، تلويزيون يا مانيتور HDMI متصل شود و كارت SD آن مي‌تواند سيستم‌عامل لينوكس را بالا بياورد. البته توزيع لينوكسي پيشنهادي آن، Raspbian است. اين يعني با 35 دلار يك رايانه آماده كار مي‌تواند در اختيار هر فردي باشد.

Raspberry Pi در اصل به مقاصد تحصيلي براي دانش‌آموزان طراحي شد، اما هر چه به مراحل پاياني طراحي خود نزديك‌تر مي‌شد، بزرگسالان نيز به آن علاقه‌مند شدند. رسپبري در اصل براي بسياري از نرم‌افزارهاي آزاد راهگشا بود؛ زيرا يك سخت‌افزار آزاد و باز مي‌تواند بخوبي با اين نرم‌افزارها كار كند. سه سال و همكاري با شركت‌هاي بزرگ سخت‌افزاري لازم بود تا اين دستگاه به بازار بيايد و هنوز به‌طور كامل دستگاه بازي نيست. رسپبري هنوز به فرم‌ورهاي منبع‌بسته Broadcom و بستر بسته ARM وابسته است.

اما با وجود اين يك برتري خاص نسبت به ايده‌آل نهايي دارد و آن هم اين است كه رسپبري در دسترس علاقه‌مندانش است و جامعه بزرگي از هكرها، نويسنده‌ها، كاربران و خلاقان كاربردهاي مختلفي از اين دستگاه بيرون كشيده‌اند.

لينوكس دبيان

 

جريان اتفاقات جديد در دنياي منبع‌باز كم نيست. تولد توزيع‌هاي جديد، دسكتاپ‌هاي جديد، جنگ دسكتاپ‌ها، سيستم‌هاي فايل، علم، هنر، امنيت، بازي‌ها، زبان‌هاي برنامه‌نويسي و رويدادهاي موبايل جديد اتفاقاتي است كه تمامي ندارد.

اما زيرساخت دنياي منبع‌باز طوري نيست كه با كسل شدن گروهي توسعه‌دهنده، چيز جديدي خلق شود. اين زيرساخت در مسيري ثابت به سمت بهتر شدن پيش مي‌رود. دبيان يكي از دو توزيع پايه‌اي لينوكس است. اوبونتو، مينت، مپيس، ناپيكس، دودو، آپتوسيد، رسپبيان، كرانچبنگ، دي‌اس‌ال و دريم استوديو تنها تعدادي از مشتق‌شده‌هاي دبياني به شمار مي‌روند. اگر به درخت خانوادگي دبيان نگاه كنيم، مي‌توانيم اوبونتو و ناپيكس را ببينيم كه خودشان منبع‌ الهام بسياري از توزيع‌هاي ديگر بوده‌اند.

دبيان نخستين توزيعي بود كه مدير پكيج با قابليت تشخيص وابستگي‌ها را كرد: apt-get‌. در دوران امروزي، احتمال اختلال اين وابستگي‌هاي نرم‌افزاري بسيار اندك است، اما در دوران قديمي‌تر اين كه چطور يك پكيج را با وابستگي‌هايش نصب كرد، يك مهارت خاص به‌شمار مي‌رود. سيستم دبيان براي جلب رضايت كاربرانش كه فقط مي‌خواهند نرم‌افزارهاي آزاد را در سيستم‌عامل خود داشته باشند، بسيار جالب است؛ چرا كه بخش نرم‌افزارهاي غيرآزاد و نرم‌افزارهاي آزاد در مخازن آن جدا از هم است و هركسي مي‌تواند كنترل سيستم‌عاملش را به دست بگيرد. كرنل‌ها و پكيج‌ها معمولا خيلي اصلاحيه نمي‌خورند و مي‌توان از سورس‌كدها به‌طور ويژه حفاظت كرد. دبيان توزيع عظيمي است و بيشتر از هر توزيع ديگر از معماري‌هاي سخت‌افزاري و بسته‌ها پشتيباني مي‌كند.

جامعه دبيان تجربه‌اي طولاني از دموكراسي مطلق است. هر چند برخي معتقدند آناركي آنجا حكمراني مي‌كند. به هر حال، روش توسعه و به‌روز‌آوري اين توزيع لينوكسي رسمي و منظم است. اين توزيع از تعدادي مدير انتخاب شده و روشي مشخص براي تصميم‌گيري بهره مي‌برد. هر كسي در جامعه دبيان داوطلب است و دبيان هميشه رايگان خواهد بود. اين توزيع به‌دليل پايداري و قابليت اتكا به آن بسيار مشهور است.

ردهت

ردهت يكي ديگر از توزيع‌هاي بنيادي لينوكسي است. ردهت ساختاري با تقريبا 180 درجه اختلاف نسبت به دبيان دارد. توزيع ردهت، كاملا تجاري است. كمپاني ردهت پشتيبان بزرگي براي لينوكس بوده است و به توسعه‌دهندگان حقوق مي‌دهد تا در دنياي منبع‌باز به گسترش امكانات نرم‌افزاري بپردازند. آنها طي سال‌هاي گذشته چند شركت تجاري از جمله Qumranet را خريداري و كدهاي آنها را منبع‌باز اعلام كرده‌اند.

در زماني نه‌چندان دور سيستم‌عامل ردهت لينوكس را مي‌شد به‌صورت بسته نرم‌افزاري خريد يا فايل iso آن را از وب‌سايت ردهت دانلود كرد، اما ردهت تغيير مسير داد و خود را به ساختارهاي سازماني وارد كرد. ردهت 9 آخرين توزيع دسكتاپ آنها بود و بعد از آن، ردهت انترپرايز لينوكس متولد شد و همين باعث شد چرخه عرضه نسخه‌هاي جديدتر، وارد فاز محتاطانه‌تري شود. فدورا لينوكس به‌جاي ردهت، در اختيار جامعه كاربران قرار گرفت و چرخه توزيع آن سريع‌تر است و معمولا آخرين‌فناوري‌ها، بسته‌ها و نرم‌افزارها در اين توزيع يافت مي‌شود.

ردهت به نرم‌افزارهاي آزاد متعهد است و كد منبع آن را مي‌توان به رايگان دريافت كرد. هر چند به‌جاي يك فايل تميز iso، به‌صورت بسته‌هاي مختلف وجود دارد. از اين رو راحت‌تر است تا از كلون‌هاي ردهتي همانند CentOS، Scientific Linux يا يكي ديگر از كلون‌ها كه اين SRPMها را بسته‌بندي كرده است، استفاده كرد.

هر چند اين روزها، بيشتر انرژي‌هاي خلاق را دبيان و اوبونتو انجام مي‌دهند و ردهت و فدورا خيلي در مركز توجهات نيستند.

هر چند بايد اشاره‌اي به توزيع‌هاي Slackware، Gentoo و Arch Linux داشت كه توزيع‌هايي بنيادي با زيرشاخه‌هاي خاص خود هستند.

پروژه‌هاي ديگر

انتخاب از ميان صدها پروژه منبع‌باز بسيار دشوار است. شايد بتوان لينوكس مينت را به‌عنوان توزيعي زيبا كه بهترين قابليت‌هاي XFCE را در اختيار گرفته است مثال زد. پروژه جالب توجه لينوكسي ديگر، حضور Valve و آوردن بازي‌ها به اين دنياست.

محمدرضا قرباني

 

ادامه مطلب
جمعه 29 دی 1391  - 12:26 PM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 29

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5822746
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی