چرا نماز بر روح برخی از افراد، تأثیری ندارد؟(5)
چرا نماز بر روح برخی از افراد، تأثیری ندارد؟(5)
![]()
شیخ طبرسی ـ قدس سره ـ در تفسیر خود می گوید:
«برخی گفته اند که نماز، به منزله کسی است که با سخن خود نهی از منکر می کند و می گوید: "فحشاء و منکر را انجام مده"؛ زیرا نماز مشتمل است بر تکبیر، تسبیح، تهلیل، قرائت، ایستادن در پیشگاه خداوند و دیگر اقسام و اصناف عبادت که همگی به نیکی دعوت می کنند و از ضد نیکی، یعنی فحشاء و منکر بازدارندگی دارند.»(1)
از کلام شیخ طبرسی ـ قدس سره ـ نتیجه می گیریم که نماز، بر روح افراد تأثیر می گذارد ولی این تأثیر به گونه ای نیست که از آنها سلب اختیار کند، چنان که نتوانند گناه کنند.
1- مجمع البیان، ج 8، ص 447.
ادامه مطلب
کسی که وارد نماز شود و به عظمت پروردگار توجه نداشته باشد
کسی که وارد نماز شود و به عظمت پروردگار توجه نداشته باشد
![]()
در روایت آمده است: «کسی که وارد نماز می شود و به عظمت من توجه ندارد، آیا نمی ترسد که او را به صورت حماری مسخ کنم؟»(1)یعنی کسی که با خدا سخن می گوید و دلش با او نیست، آن قدر کارش زشت است کهمستحق این است که همان جا عقوبتش کند و بگوید تو آدم نیستی، تو الاغ هستی!اگر در این عبارت مقداری بیندیشیم، تصمیم می گیریم که دلمان را در نماز حفظ کنیم. آن وقت هر قدر بعدش توجه و تمرین کنیم، در این راه موفق تر خواهیم بود.
1 مولی محسن فیض کاشانی، المحجة البیضاء فی تهذیب الاحیاء، ج 1، ص 382.
ادامه مطلب
«پروردگارا! کدام کس را در خانه خود جا می دهی؟
در اخبار داود - علیه السلام - وارد است که: داود عرض کرد: «پروردگارا! کدام کس را در خانه خود جا می دهی؟ و نماز که را قبول می کنی؟ خطاب رسید: کسی را درخانه خود ساکن می کنم و نماز او را قبول می کنم که: فروتنی کند از برای عظمت من. وروز خود را شام کند به یاد من. و نفس خود را از خواهشهای آن باز دارد. و به جهت من سیر کند گرسنه ای را. و جای دهد غریبی را. و رحم کند بلا رسیده ای را. چنین شخصی نور او در آسمان می درخشد مانند خورشید تابان. چون مرا بخواند در جواب او «لبیک» گویم. و چون از من سؤال کند عطا می نمایم. و مثل او در میان مردم مانندفردوس است در بهشت، که هرگز نهرهای آن خشک نمی گردد و میوه های آن نمی پوسد» . (1)
1- محجة البیضاء، ج 1، ص 353. و بحار الانوار، ج 69، ص 391، ح 66
ادامه مطلب
شرایط باطنی و ظاهری قیام به نماز
شرایط باطنی و ظاهری قیام به نماز
![]()
نکته: «یکی از آن، طهارت به ظاهر، از نجاست و به باطنْ از شهوت؛ و دیگر طهارت جامه به ظاهر، از نجس و به باطن، آنکه از وجه حلال باشد؛ سه دیگر، طهارت جای به ظاهر، از حوادث و آفت و به باطن، از فساد و معصیت؛ چهارم، استقبال قبله- قبله ظاهر، کعبه و از آن باطن، عرش و از آن سرّ، مشاهدت؛ پنجم، قیام ظاهر اندر حال قدرت و قیام باطن اندر روضه قربت، به شرط دخول وقت آن به ظاهر شریعت و دوام وقت اندر درجه حقیقت؛ و ششم، خلوص نیت به اقبال حضرت؛ هفتم، تکبیری اندر مقام هیبت و قیامی اندر محل وصلت و قرائتی به ترتیل و عظمت، و رکوعی به خشوع و سجودی به تذلل و تشهدی به اجتماع و سلامی به فنای صفت».[1]
[1]. کشف المحجوب، ص439.
ادامه مطلب
