تاريخ : چهارشنبه 18 شهریور 1394  | 10:37 PM | نویسنده : مهدی گلشنی
چرایی مخالفت ازبکستان با پیوستن به ائتلاف ضد داعش

رئیس جمهور ازبکستان می‌گوید که تاشکند بنا به تعهدات خود و طبق قانون مصوب این کشور نه در بلوک‌های نظامی حضور پیدا می‌کند و نه اجازه استقرار پایگاه‌های نظامی خارجی را در این کشور می‌دهد.

خبرگزاری فارس: چرایی مخالفت ازبکستان با پیوستن به ائتلاف ضد داعش
 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند به نقل از «نزویسیمایا گزتا»، هفته پیش در روزنامه‌ها و جرائد روس زبان پیشنهاد آمریکا به ازبکستان در رابطه با الحاق این کشور به گروه ائتلاف مبارزه با تروریسم و داعش در سر خط خبرها منتشر شد.

این پیشنهاد در چارچوب سفر «دانیل روزنبلوم» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آسیای مرکزی به تاشکند صورت گرفت که جواب رسمی از طرف تاشکند دریافت نشد.

رزنبلوم در جریان مذاکرات خود با مقامات ازبکستان اظهار داشت: تاشکند شریک کلیدی آمریکا و ناتو در آسیای مرکزی است که می‌تواند در مبارزه با طالبان در افغانستان به ما کمک کند و با پیوستن به گروه ائتلاف از حضور تروریستها به مناطق مرزی موثر باشد.

وی برای تاکید بیشتر به گفته‌های خود و جلب نظر همتایان سیاسی ازبک ارسال محموله های نظامی آمریکا را به مبلغ 6 میلیون دلار عنوان کرد و اظهار داشت: این کمک تا 5 سال آینده ادامه خواهد داشت.

در رابطه با این پیشنهاد «اسلام کریم‌اف» رئیس جمهور ازبکستان در اول سپتامبر(10 شهریور) در جشن استقلال این کشور رسما با این پیشنهاد مخالفت کرد.

کریم‌اف در سخنرانی خود اظهار داشت: ازبکستان بنا به تعهدات خود و طبق قانون مصوب این کشور نه در بلوک‌های نظامی حضور پیدا می‌کند و نه اجازه استقرار پایگاه‌های نظامی خارجی را در کشور می‌دهد.

وی ادامه داد: همچنین حضور نظامیان ازبک در پایگاه‌های نظامی خارجی مخالف قوانین کشور است.

تحلیلگران و مفسران سیاسی جواب قطعی کریم‌اف به آمریکا در رابطه با پیوستن به گروه ائتلاف و مبارزه با داعش را مورد بررسی قرار دادند.

به اعتقاد این کارشناسان، معاون وزیر خارجه آمریکا با این تصور که ازبکستان تجربیات کافی در رابطه با مبارزه با گروه‌های افراطی و تروریسم از جمله با جنبش اسلامی ازبکستان را دارد به ازبکستان این پیشنهاد را داد و واشنگتن هم انتظار نداشت که در این زمینه جواب مثبت دریافت کند.

در این سالها آمریکا از قلمرو ازبکستان برای حمل‌ونقل محموله‌های نظامی خود به افغانستان استفاده کرده است، در منطقه مرزی «ترمذ» پایگاه ناتو و پایگاه نظامی آلمان قرار دارد،همچنین در این کشور دفتر ناتو نیز افتتاح شده است.

با این حال کریم‌اف این پیشنهاد را مطلقا رد کرد و افزود: این تصمیم تاشکند از روی فکر و منطق بوده و ما راه درست را انتخاب کرده‌ایم و هرگز از این راه منحرف نخواهیم شد.

کریم‌اف در سخنان خود اولویت‌های ازبکستان را تقویت همکاری با کشورهای همسایه و ایجاد روابط دوستانه و توسعه همکاری بیشتر در راستای متحد شدن با اهداف مشترک دانست.

این در حالی است که آمریکا پیشنهاد مشابه را به تاجیکستان نیز داده است.

«اندره کازانتسوف» تحلیلگر سیاسی آسیای مرکزی و مدیر موسسه دانشکده وزارت خارجه روسیه در مسکو (مگیمو) معتقد است: به نظر می‌رسد که تاجیکستان نیز این پیشنهاد را رد کند، اگر چه دوشنبه حداکثر تلاش خودش را برای چانه زنی‌های سیاسی در سیاست چند طرفه انجام می‌دهد.

«الکساندر کنیازاف» کارشناس ارشد آسیای مرکزی در این رابطه گفت: پیشنهاد آمریکا به ازبکستان و تاجیکستان و الحاق آنها به گروه ائتلاف مبارزه با داعش یک ساختار کاملا سیاسی دارد که هدف اصلی آن گسترش همکاری‌های نظامی و سیاسی آمریکا با کشورهای آسیای مرکزی است.

وی ادامه داد: تهدید واقعی در کشورهای منطقه، مشکل در سیتم‌های اقتصادی و اجتماعی و ایدئولوژیکی این کشورها است.

به اعتقاد این کارشناس، خطر داعش برای کشورهای آسیای مرکزی همان قدر مهم است که تهدیدات اقتصادی و اجتماعی و نیازهای جامعه مهم هستند.

وی افزود: مشکلات دوشنبه، تاشکند، آستانه، بیشکک و عشق‌آباد مشکلات داعش در خاورمیانه نیست بلکه این مشکلات به مسائل اقتصادی و مشکلات ایدئولوژیکی در جامعه وابسته است.

کنیازف اظهار داشت: حدود یک و نیم سال است که موقعیت آمریکا در کشورهای منطقه ضعیف و متزلزل شده و دلیل آن هم امتناع ازبکستان از همکاری‌های نظامی با واشنگتن و بسته شدن پایگاه نظامی «ماناس» در بیشکک است.

این کارشناس معتقد است: آمریکا می‌خواهد در زیر چتر مبارزه با داعش مخالفت خود را با طرح اوراسیا روسیه و جاده ابریشم چین تشدید کند.

وی ادامه داد: موقعیت غیر قابل نفوذ تاشکند و عدم مشارکت در سازمان پیمان امنیت جمعی و اتحادیه‌های چند جانبه یکی از رویکردهای اصلی سیاست خارجی ازبکستان است که شاید همین موضوع باعث خروج وی از سازمان پیمان امنیت جمعی در 2 سال پیش شد.

الکساندر کنیازاف بر این باور است: در رابطه با دوشنبه نمی‌شود پیشنهاد آمریکا را نادیده گرفت زیرا تشدید و تشویق تاجیکستان به اتحاد اقتصادی اوراسیا یکی از فاکتورهایی است که آمریکا می‌تواند آن را مورد استفاده قرار دهد و با ابتکاراتی که آمریکا در این رابطه اعمال می‌کند می‌تواند تاجیکستان را بر آن دارد تا برای قبول پیوستن به اوراسیا امتیازات  بیشتری را از مسکو طلب نماید و روسیه نیز برای نشان دادن اخلاص در عمل با این پیشنهادات موافقت کند.

کارشناس منطقه معتقد است: آمریکا هیچ اهرمی در تاجیکستان و ازبکستان برای استفاده ندارد ولی اهرمهای آمریکا در بیشکک  فراوانند و آن هم موسسات غیر دولتی فراوانی که این روزها در قرقیزستان در جهت منافع اپوزیسیون و آمریکا فعالیت می‌کنند.

انتهای پیام/


ادامه مطلب
نظرات 0
وزیر خارجه آمریکا خواستار تسریع در انتخاب رئیس‌جمهور جدید لبنان شد

جان کری در تماس تلفنی با نخست‌وزیر لبنان ضمن اعلام «حمایت آمریکا از ثبات و استقلال» این کشور، بر لزوم انتخاب هر چه سریعتر رئیس‌جمهور جدید توسط پارلمان لبنان تاکید کرد.

خبرگزاری فارس: وزیر خارجه آمریکا خواستار تسریع در انتخاب رئیس‌جمهور جدید لبنان شد
 

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی با نخست‌وزیر لبنان درباره تحولات این کشور گفتگو و بر لزوم انتخاب هر چه سریعتر رئیس‌جمهور جدید تاکید کرد.

در حالی که «بحران زباله» در لبنان چند وقتی است که اعتراضاتی را در این کشور به دنبال داشته است، وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی با نخست‌وزیر لبنان با وی به رایزنی درباره تحولات جاری این کشور پرداخت.

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای درباره تماس تلفنی سه شنبه(دیروز) جان کری با «تمام سلام» اعلام کرد که این دو ضمن گفتگو درباره تحولات جاری لبنان درباره مسائلی از قبیل انتخاب رئیس‌جمهور جدید رایزنی کردند.

در این بیانیه آمده است: «جان کری وزیر خارجه آمریکا با تمام سلام نخست‌وزیر لبنان تماس گرفت تا درباره طرحها برای نشست آتی "گروه بین‌المللی حمایت از لبنان" در مجمع عمومی سازمان ملل در اواخر سپتامبر با او گفتگو کند».

به گفته این وزارتخانه، جان کری بر ادامه «حمایت قوی آمریکا از تلاشهای تمام سلام برای توسعه و افزودن اجماع سیاسی در لبنان» تاکید مجدد کرد. در این تماس تلفنی همچنین بر تداوم تعهد آمریکا به ثبات، امنیت و استقلال لبنان تاکید کرد.

وزیر خارجه آمریکا همچنین درباره «نیاز و لزوم انتخاب هر چه زودتر رئیس‌جمهور جدید لبنان توسط پارلمان» این کشور تاکید کرد.

تاکید وزیر خارجه دولت باراک اوباما بر انتخاب رئیس‌جمهور لبنان در حالی صورت گرفته که ۱۱ شهریور بیست و هشتمین جلسه پارلمان لبنان  برای انتخاب رئیس جمهور آینده این کشور به علت به حد نصاب نرسیدن شمار نمایندگان تشکیل نشد.

به دنبال این ناکامی، «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان 30 سپتامبر جاری (8 مهر آینده) را به عنوان موعد آینده جلسه پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور آینده این کشور تعیین کرد.

نخستین جلسه پارلمان برای تعیین رئیس‌جمهور لبنان سوم اردیبهشت برگزار شد اما سمیر جعجع، نامزد جریان نزدیک به غرب یعنی «14 مارس»، نتوانست با آراء سفید «جریان 8 مارس» جریان نزدیک به مقاومت، رقابت کند و از رسیدن به پست ریاست جمهوری لبنان بازماند. جلسات دوم تا بیست و هفتم پارلمان لبنان به علت به حد نصاب نرسیدن شمار نمایندگان تشکیل نشد(جزئیات بیشتر).

انتهای پیام/


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : چهارشنبه 18 شهریور 1394  | 10:37 PM | نویسنده : مهدی گلشنی
هیچ کس جز «بشار اسد» نمی‌تواند ثبات را به سوریه بازگرداند

نماینده چک در پارلمان اروپا با اشاره به تلاش کشورهای غربی برای نابودی و تغییر نقشه سیاسی کشورها، رئیس جمهوری سوریه را تنها شخصی دانست که می‌تواند ثبات را به کشور خود بازگرداند.

خبرگزاری فارس: هیچ کس جز «بشار اسد» نمی‌تواند ثبات را به سوریه بازگرداند
 

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، مواضع سیاستمداران غربی که بر نقش «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه برای برقراری ثبات و امنیت در این کشور تأکید دارند همچنان ادامه دارد.

روزنامه «الوطن» سوریه گزارش داد، «کاترجینا کونیچنا» نماینده چک در پارلمان اروپا تأکید کرده که هیچ کس به جز بشار اسد نمی تواند ثبات را به سوریه بازگرداند.

وی ضمن انتقاد از سیاست‌های کشورهای غربی در قبال بحران سوریه گفت: «فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه باید بپذیرد که هیچ کس جز بشار اسد نمی‌تواند ثبات را به سوریه بازگرداند».

نماینده چک در پارلمان اروپا افزود: سیاست‌های کشورهای غربی از جمله فرانسه در راستای نابودی و تلاش برای تغییر نقشه سیاسی کشورها و حمایت از گروه‌های مسلحی است که آنان را «معارضان میانه‌رو» می‌نامد و هیچ نظارتی بر آنان ندارد تا اینکه گروه تروریستی مانند داعش مردم را از خانه و کاشانه خود کوچ می‌دهد.

کونیچنا همچنین تصریح کرد: «دیوانگی است که غرب پس از [گذشت] چهار سال از بحران سوریه به شکست اعتراف نمی‌کند و جرأت این را ندارد که بگوید اشتباه کردیم و باید از کسی حمایت کرد که بتواند اوضاع را آرام کند».

انتهای پیام/م


ادامه مطلب
نظرات 0
مسکو از بلغارستان و یونان درباره بستن حریم هوایی خود به روی هواپیماهای روس توضیح خواست

در پی اعلام ممنوعیت پرواز هواپیماهای روس عازم سوریه در حریم هوایی کشورهای بلغارستان و یونان، مسکو از صوفیه و آتن در خصوص این رفتار توضیح خواست.

خبرگزاری فارس: مسکو از بلغارستان و یونان درباره بستن حریم هوایی خود به روی هواپیماهای روس توضیح خواست
 

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، در پی اعلام ممنوعیت پرواز هواپیماهای روس حامل کمک‌های بشردوستانه برای سوریه در حریم هوایی بلغارستان و یونان که گفته می‌شود به درخواست آمریکا صورت گرفته، مسکو از این کشورها به دلیل رفتارشان توضیح خواست.

بنابه گزارش خبرگزاری اینترفکس، «میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه طی اظهاراتی در این خصوص اعلام کرد: «چنانچه کسی یا به طور مشخص‌تر هر یک از شرکای یونان و بلغار ما تردیدی دارند، باید برای ما توضیح دهند که مشکل آنها چیست.»

وی افزود: «اگر مشخص شود که آنها به درخواست آمریکا تدابیر محدود کننده و منع کننده اتخاذ کرده‌اند، پرسش‌هایی در خصوص حق حاکمیت و استقلال این کشورها برای تصمیم‌گیری درباره پرواز هواپیمای کشورهای دیگر از جمله روسیه بر فراز حریم هوایی آنها به وجود می‌آید.»

بوگدانف تأکید کرد: «ما توضیح داده‌ایم که مقصد پروازهای ما کجاست و چه محموله‌ای دارند. این در حالیست که ما قبلا هیچ مشکلی در این خصوص نداشتیم.»

بلغارستان که از اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است، دیروز سه‌شنبه اعلام کرد که اجازه پرواز تعداد نامشخصی هواپیمای روس در حریم هوایی‌اش را نمی‌دهد.

این تصمیم در پی انتشار اطلاعاتی در روز دوشنبه صورت گرفت که طبق آن آمریکا از یونان به عنوان یکی دیگر از اعضای ناتو خواسته بود که به هواپیماهای روس اجازه پرواز در حریم هوایی خود بمنظور عزیمت به سوریه را ندهد.

اگرچه یونان تاکنون از ارائه توضیح و پاسخ رسمی در خصوص این رفتار خود اجتناب کرده، اما وزارت امور خارجه بلغارستان دلیل این اقدام خود را دریافت اطلاعاتی عنوان کرده که طبق آن ادعا شده که هواپیماهای روس عازم سوریه حامل محموله‌هایی خلاف آنچه اعلام شده هستند.

این در حالیست که طبق گزارش‌ها و اطلاعات موجود، پروازهای روسیه به کشور سوریه حامل کمک‌های انسان دوستانه به مردم این کشور است.

انتهای پیام/م


ادامه مطلب
نظرات 0
«برنی سندرز» با اختلاف ۹ درصد از «کلینتون» در «نیوهمپشایر» پیشی گرفت

طبق تازه‌ترین نظرسنجی‌ها، «برنی سندرز» نامزد دموکرات انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا موفق شد با اختلاف ۹ درصد از رقیب خود «هیلاری کلینتون» در ایالت «نیوهمپشایر» پیشی گیرد.

خبرگزاری فارس: «برنی سندرز» با اختلاف ۹ درصد از «کلینتون» در «نیوهمپشایر» پیشی گرفت
 

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، طبق تازه‌ترین نظرسنجی‌ها، «برنی سندرز» نامزد دموکرات انتخابات ریاست‌جمهوری 2016 آمریکا از ایالت «ورمونت» موفق شد در ایالت «نیوهمپشایر» از «هیلاری کلینتون» رقیب دموکرات خود با اختلاف 9 درصد پیشی بگیرد.

بنا به گزارش پایگاه خبری «اسپوتنیک»، این سناتور ایالت ورمونت در حال حاضر موفق شد در ایالت نیوهمپشایر از حمایت 41 درصدی برخوردار شود و این در حالی است که کلینتون تنها از حمایت 32 درصد از مردم این ایالت بهره‌مند شد و «جو بایدن» معاون «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا که هنوز تصمیمی برای شرکت در رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا اتخاذ نکرده است با جلب حمایت 16 درصد از مردم نیوهمپشایر در جایگاه سوم قرار گرفت.

طبق این گزارش، اگر بایدن از این رقابت‌ها حذف شود، سناتور سندرز با اختلاف 11 درصد در این نظرسنجی‌ ایالت نیوهمپشایر از کلینتون پیشی می‌گیرد.

«سی ان بی سی» گزارش کرد که هیچ‌یک از دیگر نامزدهای دموکرات انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا نتوانستند بیش از یک درصد حمایت مردم نیوهمپشایر را کسب کنند.

این نظرسنجی همچنین نشان می‌دهد که جایگاه سندرز در بین رأی‌دهندگان ایالت «آیووا» آمریکا نیز ارتقا داشته است و اختلاف کلینتون با سندرز در این ایالت از 24 درصد در ماه ژوئیه به 11 درصد کاهش یافته است. بایدن در حال حاضر از حمایت 20 درصد از مردم ایالت آیووا برخوردار است و سندرز از حمایت 27 درصد و کلینتون از حمایت 38 درصد مردم ایالت آیووا برخوردار هستند.

در رقابت‌های بین نامزدهای جمهوری‌خواه، «دونالد ترامپ» میلیاردر املاک و مستغلات با اختلاف 7 درصد از دیگر رقبای خود جلوتر است و در نظرسنجی‌های نیوهمپشایر با اختلاف 16 درصد از دیگر رقبای جمهوری‌خواه خود پیشی گرفته است.

انتهای پیام/م


ادامه مطلب
نظرات 0
محور مسکو- تهران سیستم بازدارندگی در خاورمیانه را شکل خواهد داد

کارشناس سیاسی روس معتقد است: محور ژئوپلتیکی «مسکو - تهران» می‌تواند به یک عامل کلیدی در شکل‌گیری سیستم جدید بازدارندگی و وزنه متقابل در منطقه خاورمیانه تبدیل شود.

خبرگزاری فارس: محور مسکو- تهران سیستم بازدارندگی در خاورمیانه را شکل خواهد داد
 

«الکساندر کنیازف» کارشناس سیاسی روس در یادداشت اختصاصی که در اختیار خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه قرار داد، دیدگاه‌های خود در خصوص ضرورت همکاری‌های راهبردی بین مسکو و تهران را در میان گذاشته است.

به اعتقاد وی، در حال حاضر ایران در سیاست خارجی روسیه دارای جایگاه مناسب نیست که این موضوع به عدم شناخت لازم نخبگان حاکم مسکو از نقش تهران در امور بین‌المللی برمی‌گردد.

این صاحب‌نظر مسائل سیاسی منطقه نوشته است: چنین رویکرد به معنای دست کم گرفتن نقش واقعی ایران در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی است.

کنیازف معتقد است: مجموعی از عوامل روسیه و ایران را در رابطه با تحولات در حال انجام منطقه‌ای و بین‌المللی در یک خط مشترک قرار داده است و چنانچه محور ژئوپلتیکی «مسکو - تهران» شکل بگیرد، می‌تواند به یک عامل کلیدی در شکل‌گیری سیستم جدید بازدارندگی و وزنه متقابل در منطقه خاورمیانه مبدل شود.

به نوشته وی، دوایر طرفدار توسعه روابط بین 2 کشور در مسکو و تهران باید به صورت فعال به ایفای نقش پردازند و اگر چنین اقدام صورت نگیرد، پس سطح همکاری‌ها پیشرفت خاصی حاصل نخواهد کرد.

با متن کامل یادداشت کارشناس سیاسی روس در زیر آشنا می‌شوید.

بحث ایجاد منطقه آزاد تجاری اتحاد اقتصادی اوراسیا با ایران از چند ماه پیش به این طرف مورد بحث و بررسی کارشناسی قرار داشته و به نوعی به الگوی روابط بین ایران با روسیه و سایر کشورهای عضو این سازمان تبدیل شده است.

ماهیت این الگو عبارت از آن است که روسیه در سیاست خارجی و روابط اقتصادی بیرونی خود نسبت به ایران «در صورت نیاز» بهره‌برداری می‌کند. ابزاری بودن این نوع بهره‌برداری به طور خاص در موارد تشدید اختلاف بین روسیه،آمریکا و همچنین اروپا برجستگی پیدا می‌کند.

چنین رویکرد به معنای دست کم گرفتن نقش واقعی ایران در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی است.

با توجه به آنکه روسیه و ایران در رابطه به مسائل ثبات، امنیت و توسعه دارای دیدگاه‌های کاملا یکسان می‌باشند، محور ژئوپلتیکی «مسکو - تهران» می‌تواند به یک عامل کلیدی در شکل‌گیری سیستم جدید بازدارندگی و وزنه متقابل در منطقه خاورمیانه مبدل شود.

امروز شرایط جدید روابط جهانی و تحولات در حال وقوع در مناسبات بین‌المللی (شامل «رویکرد شرقی روسیه» که مورد حمایت مقامات سیاسی ایران نیز می‌باشد) برای شکل‌گیری چنین محوری شرایط مطلوب فراهم کرده است.

نزدیکی استراتژیک روسیه و ایران همچنین می‌تواند در روندهای همگرایی در منطقه تنوع ایجاد کرده و نقش وزنه تعادل معقول و منطقی در قبال رشد روزافزون نفوذ چین را انجام دهد.

زمینه‌های لازم سیاسی و اقتصادی برای مشارکت استراتژیک بین مسکو و تهران کاملا مشهود می‌باشند. با وجود تناقضات موجود در تاریخ روابط دوجانبه، طی دهه‌های اخیر در هر 2 کشور گروه‌های سیاسی‌ موجود می‌باشند که از ایجاد روابط حسنه بین مسکو و تهران حمایت می‌کنند.

روسیه و ایران به عنوان قدرت‌های منطقه‌ای در حوزه حساس دریای خزر دارای مرز مشترک بوده و با آنکه نسبت به بحث ارجحیت حق حاکمیت، عدم دخالت در امور داخلی کشورها و مخالفت با حضور غیرمنطقه‌ای در اختلافات خاورنزدیک و میانه، آسیای مرکزی و قفقاز دیدگاه‌های یکسان دارند، به اصطلاح «محکوم» به همکاری نزدیک سیاسی می‌باشند.

2 کشور ضمن هماهنگ‌سازی استراتژی منطقه‌ای خود می‌توانند در شکل‌گیری نظم جدید در بسیاری از عرصه‌های سیاست منطقه‌ای نقشی موثر ایفا کنند. اما متاسفانه روابط بین روسیه و ایران فعلا نشانی از استراتژیک و یا حداقل سیستماتیک بودن را با خود ندارد.

بعد ایرانی سیاست خارجی روسیه مقطعی بوده و موضع‌گیری‌های مقامات سیاسی مسکو قادر به حل مشکلات نیست و اغلب به صورت اعلامیه باقی می‌مانند.

در عرصه‌های اقتصادی نیز وضعیت خوشحال‌کننده نبوده و حجم همکاری‌های اقتصادی هرگز متناسب با ظرفیت‌های موجود 2 کشور نیست. به عنوان مثال همکاری منظم بانکی وجود ندارد که این موضوع به نوبه خود به مانعی برای تحقق بسیاری از برنامه‌های مربوطه اقتصادی و تجاری تبدیل شده است.

اگر از مباحث اقتصادی و تجاری بگذریم، در هر 2 کشور نیز درهم‌تنیدگی مسائل مشارکت استراتژیک با مبارزات سیاسی داخلی مانع اصلی برای افزایش سطح همکاری‌ها به شمار می‌رود. مبارزات سیاسی یادشده بین نخبگان مالی غربگرا و بخشی از نخبگانی صورت می‌گیرد که منافع ملی کشورهای خود را دنبال می‌کنند.  

گروه‌های لابی آمریکا و برخی کشورهای متحد آن در مسکو مواضعی را در اختیار دارند که امکان نفوذ نه‌ تنها بر روی موضوعات مالی و اقتصادی بلکه حل‌وفصل مسائل کاملا سیاسی را فراهم کرده است. به صورت طبیعی مشارکت استراتژیک بین ایران و روسیه برای آمریکا و متحدان خاورمیانه آن بسیار نامطلوب می‌باشد.

در تهران نیز لابی طرفدار غرب از منابع کافی جهت نفوذ برخوردار می‌باشد که در نتیجه بسیاری از پروژه‌های همکاری‌های سیاسی و اقتصادی هدف تخریب استراتژیک قرار می‌گیرند. این امر تا حد زیادی بر سطح اعتماد متقابل نخبگان سیاسی و مالی تاثیر منفی می‌گذارد البته موضع همراه با حسادت بخشی از نخبگان سیاسی روسیه نسبت به افزایش نفوذ منطقه‌ای ایران نیز مانع اعتمادسازی متقابل شده است.

تصور و ذهنیت کلیشه‌ای موجود در افکار عمومی 2 کشور در خصوص یکدیگر نیز از عواملی است که قطعا به بهبود روابط کمک نمی‌کند. بخشی از جامعه ایران (به استناد مواردی از تاریخ گذشته) نسبت به سیاست‌های روسیه بی‌اعتماد بوده و در روسیه هم مردم درک روشنی از جامعه ایران ندارند.

این در حالی است که اقدامات لابی‌های غربگرا در مسکو و تهران از حمایت‌های ساختارهای شامل نهادهای مطالعاتی، سرویس‌های اطلاعاتی و وزارت‌خانه‌های خارجه برخوردار می‌باشند. نهادهای یادشده‌اند که به مدیران کشورهایشان راهکارهای راهبردی را توصیه می‌کنند.

البته تعداد کافی بازیگران منطقه‌ای نیز وجود دارد که از سوی آن‌ها شکل گرفتن محور استراتژیک «روسیه - ایران» عامل فوق‌العاده منفی ارزیابی می‌شود. طی ماه‌های اخیر فعال شدن سیاست خارجی عربستان سعودی و سایر کشورهای عضو شورای همکاری‌های خلیج فارس با این موضوع مرتبط می‌باشد.

برخلاف اینکه در تهران روحیات طرفداری از بهبود همکاری‌ها با غرب به نوعی در حال تقویت شدن است، باز هم چین و روسیه در سیاست خارجی جمهوری اسلامی دارای جایگاه برتری می‌باشند.

ابتکار ایران برای پیوستن به منطقه آزاد تجاری اتحاد اقتصادی اوراسیا با این بحث مرتبط می‌باشد. یعنی دوایری که در ایران در رابطه به سیاست‌های مهم تصمیم‌گیری می‌کنند، انتظارات بالایی از همکاری با روسیه و از جمله اتحاد اقتصادی اوراسیا دارند. البته در صورت عدم اقدام و حصول نتیجه، این انتظارات به پایان خواهد رسید.

به عنوان مثال ایران در برابر سازمان همکاری‌های شانگهای و بخصوص بعد از برگزاری اجلاس اخیر «اوفا» علاقه‌مندی خود را از دست داد. و چنانچه در برابر ابتکار تهران برای ایجاد منطقه آزاد تجاری با اتحاد اقتصادی اوراسیا واکنش و اقدامات مناسب صورت نگیرد، نتیجه به نفع آن عده از نخبگان سیاسی ایران تمام خواهد شد که از همکاری با غرب حمایت می‌کنند.

انتهای پیام/


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : چهارشنبه 18 شهریور 1394  | 10:37 PM | نویسنده : مهدی گلشنی
برنامه‌ریزی شرکت‌های مکزیکی برای حضور در بازارهای ایران

کارشناس آمریکای لاتین حجم مبادلات تجاری ایران و مکزیک را با توجه به ظرفیت‌های موجود ناچیز خواند و از برنامه‌ریزی شرکت‌های مکزیکی برای حضور در بازارهای ایران خبر داد.

خبرگزاری فارس: برنامه‌ریزی شرکت‌های مکزیکی برای حضور در بازارهای ایران
 

میرقاسم مؤمنی مدیر عامل موسسه مطالعات بین‌المللی چشم‌انداز ابرار نوین در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، در خصوص سفر هیأت 6 نفره مکزیکی به ریاست «آلفو نسوناوارته» وزیر کار و رفاه این کشور که روزهای گذشته با همتای ایرانی خود و نیز وزرای اقتصاد و نفت ملاقات داشت، گفت: در پی تحریم‌های اعمال شده علیه جمهوری اسلامی ایران طی 10 سال گذشته، روابط ایران با برخی کشورها که رابطه خوبی با غرب داشتند کاهش یافته بود و به تبع آن شاهد کاهش روابط اقتصادی با برخی از این کشورها بودیم.

وی ادامه داد: برخی کشورهای آمریکای لاتین از جمله مکزیک نیز جزو این کشورها بودند که علیرغم پتانسیل لازم برای روابط خوب، سطح روابط تجاری دو کشور کمتر از 10 میلیون دلار بود.

این کارشناس مسائل آمریکای لاتین با اشاره به توافق هسته‌ای و افق‌های روشن اقتصادی در ایران، اظهار داشت: در همین راستا شاهد سفر مقامات بلندپایه مکزیکی به ایران بودیم که از جمله آنها هیأت 6 نفره به ریاست وزیر کار و رفاه بود که با مقامات ایرانی دیدارهای خوبی داشت.

مؤمنی با ذکر این نکته که طی چند سال گذشته روابط ما در آمریکای لاتین با ونزوئلا خوب بوده، اما سطح روابط با برخی از کشورهای مهم این منطقه پایین بود که برزیل و مکزیک جزو آنها هستند، یادآور شد: از ابتدای سال 94، پنج هیأت مکزیکی در قالب‌های اقتصادی، بازرگانی و صنعتی به ایران سفر کرده‌اند و در راستای بررسی شرایط توسعه روابط دو کشور، رایزنی‌هایی را با مقامات دولتی و خصوصی ایران داشتند که نشانگر تمایل دولت مکزیک برای حضور در بازار ایران است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به روابط اقتصادی و سیاسی مکزیک و آمریکا اشاره کرد و گفت: مکزیک به عنوان شریک اصلی آمریکا در منطقه است و شرکت‌های آمریکایی بیشترین سرمایه‌گذاری خود را در بخش صنعتی و کشاورزی این کشور داشته‌اند. شرکت‌های مکزیکی برای حضور بلندمدت در ایران در حال برنامه‌ریزی هستند و با توجه به اینکه در شرایط فعلی شاید شرکت‌هایی آمریکایی نتوانند در ایران حضور داشته باشند، شرکت‌های مکزیکی که با آمریکا همکاری دارند، می‌توانند در ایران حضور داشته باشند که این موضوع به طور غیرمستقیم بر روابط تجاری ایران و آمریکا اثرگذار است.

این کارشناس مسائل آمریکای لاتین با اشاره به سفری که قرار بود مجید تخت روانچی معاون وزیر خارجه کشورمان در فروردین ماه سال جاری به آمریکای لاتین و مکزیک داشته باشد که به دلیل مذاکرات هسته‌ای به تاریخ دیگری موکول شد، گفت: مکزیک به عنوان تولید کننده بزرگ نفت در دنیا شناخته می‌شود که عضو اوپک هم نیست و اگر روابط 2 کشور توسعه یابد، می‌تواند در عرصه همکاری‌های نفتی برای ایران و بخصوص در زمینه ایجاد تعادل در قیمت نفت سودمند باشد.

مؤمنی افزود: مکزیک کشور تولید کننده محصولات دامی و کشاورزی است و قدرت یازدهم جهان در «گروه 20» به شمار می‌رود که می‌تواند برخی از نیازهای ایران را تامین کرده و جایگزین خوبی برای برخی کشورها باشد.

وی اضافه کرد: همچنین بازار 110 میلیون نفری مکزیک فرصتی برای کالاهای دستی و نیمه ساخته و صنعتی ایران است که در حال حاضر مکزیک این محصولات را از اروپا وارد می‌کند و ایران می‌تواند جایگزین مناسبی برای این کشور باشد. به علاوه، مکزیک می‌تواند پل اقتصادی و تجاری بین ایران و آمریکا در شرایط کنونی باشد.

انتهای پیام/


ادامه مطلب
نظرات 0
عطوان: اروپا تاوان اشتباهات آمریکا در سوریه را می‌دهد و دیگر تحمل نخواهد کرد

اروپا تاوان لج‌بازی‌ها و توطئه های آمریکا و برخی کشورهای عربی در سوریه را می‌دهد، در حالی که نه آمریکا و نه کشورهای عربی خلیج فارس به خصوص عربستان پناهجویی را نپذیرفته‌اند، اروپا با مسائل پناهجویان دسته و پنجه نرم می‌کند.

خبرگزاری فارس: عطوان: اروپا تاوان اشتباهات آمریکا در سوریه را می‌دهد و دیگر تحمل نخواهد کرد
 

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، همراه با سرازیر شدن آوارگان سوری به سمت کشورهای اروپایی، مواضع جدیدی را در از سوی برخی مقامات این قاره شاهد هستیم. مواضعی که اعتراضی است به تمام سیاست‌های آمریکا و برخی کشورهای عربی در قبال منطقه به ویژه سوریه.

عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه الکترونیکی رأی الیوم و نویسنده مطرح جهان عرب در این باره می‌نویسد: در وضعیتی که نشست «دوستان سوریه» و زیر مجموعه‌های آن از جمله «ائتلاف معارضان» که دو سال پیش نماینده رسمی مخالفان محسوب می‌شد، به هیچ جایی نرسیده و عملا تعطیل شده است و از سوی دیگر ائتلافی که آمریکا برای مبارزه با داعش تشکیل داده، کاری از پیش نبرده و تکه تکه شده است و بیش از این دیگر نمی‌تواند دوام بیاورد، سه مسئول بلندپایه اروپایی روز دوشنبه و سه شنبه در مقابل سیاست‌های آمریکا در سوریه ایستادند؛ چه در موضوع نوع برخورد با بشار اسد و چه در مورد درگیر شدن در جنگ با داعش

به نوشته عبدالباری عطوان: اولین آن‌ها، «خوزه مانوئل گارسیا» وزیر خارجه اسپانیا بود که در سفر به تهران، خواستار گفت‌و‌گو با «بشار اسد» برای توقف جنگ شد.

همچنین «سباستین کورتز» وزیر خارجه اتریش پا را از این هم فراتر گذاشت و در صحبت‌های مطبوعاتی خود در روز سه شنبه (دیروز) تأکید کرد: کشورهای غربی باید با رئیس‌جمهور سوریه در جنگ علیه داعش مشارکت کنند و این همان مطلبی بود که دو ماه پیش «دلادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه مطرح کرده بود.

از سوی دیگر «ماتئو رینسی» نخست‌وزیر ایتالیا در یک برنامه تلویزیونی گفت: ایتالیا در حملات هوایی در چارچوبی که آمریکا علیه داعش داعش در سوریه به راه انداخته است، مشارکت نمی‌کند؛ چرا که برخی اقدامات نتایج عکس می دهند. وی در ادامه این سؤال را مطرح کرد که آیا عملیات برکناری «معمر قذافی» خوب بود؟

منظور نخست وزیر ایتالیا، به اوضاعی است که در حال حاضر مردم لیبی در آن به سر می‌برند است.

***

عبدالباری عطوان در ادامه می‌نویسد: بیان چنین مواضعی قابل توجه است و از نظر ما کودتایی علیه سیاست آمریکا در خاورمیانه محسوب می‌شود، چرا که این سیاست، تأثیر منفی بر امنیت و سیاست اروپا گذاشته است؛ سوای اینکه صدها هزار آواره و پناهجو را به سوی اروپا روانه کرده است و چه بسا که هویت مسیحی اروپا نیز تغییر یابد. علاوه بر این‌ها، خطر سرایت تروریسم به اروپا نیز وجود دارد.

وی می‌افزاید: 5 سال است که دولت آمریکا انحصارا پرونده سوریه را بدست گرفته است و در این‌جا نتایج فاجعه بارش برای اروپا مانده است؛ قدرت «بشار اسد» به فضل حمایت سرسختانه روسیه و ایران افزایش یافته است، قدرت گروه «داعش» نیز افزایش یافته و در دو کشور عراق و سوریه گسترش یافته است.

در این میان، این اروپایی‌ها هستند که تاوان چنین سیاست‌هایی از جانب آمریکا را می‌دهند، چرا که به خاورمیانه نزدیک‌تر هستند اما آمریکا بیش از ده هزار کیلومتر با خاورمیانه فاصله دارد و اقیانوس اطلس بزرگترین سد مهاجرین است.

این نویسنده سرشناس عرب به نکته قابل تأملی اشاره می‌کند و می‌نویسد: آمارهای اروپایی نشان می دهد که بیشتر پناهجویان، از مناطقی در سوریه می‌آیند که تحت سلطه مخالفان است نه دولت سوریه و در این سال‌ها، جمعیت دمشق، مرتبا رو به افزایش بوده است.

عطوان ادامه می‌دهد: حل و فصل بحران از طریق نظامی، غیر ممکن است و راه‌حل سیاسی نیز کماکان دور از دسترس است، در این شرایط کشورهای همسایه سوریه (لبنان، ترکیه و اردن) بیش از نمی‌توانند پذیرش پناهجو داشته باشند و کشورهای عربی که در جنگ سوریه غوطه‌ور شده‌اند و هر دم روی آتش جنگ می‌دمند نیز حتی یک پناهجو نیز نپذیرفته‌اند و برای راه‌حل سیاسی شروطی را بیان می‌کنند که از نظر برخی کشورهای اروپایی در راستای تضعیف راه‌حل سیاسی است.

***

سردبیر روزنامه رای الیوم در انتها این سؤال را مطرح می‌کند که در حال حاضر اعراب کجایند؟

وی چنین پاسخ می‌دهد: اعراب در حال حاضر مشغول اعزام نیرو به یمن برای آزادسازی صنعاء هستند. بدون اینکه در جنگ سوریه پیروز شوند، جنگ دیگری را راه انداخته‌اند.

سقوط «بشار اسد» نزدیک نیست و غلبه بر داعش نیز سخت تر شده و در این میان اروپایی ها نیز علیه سیاست آمریکا در منطقه در حال ابراز مخالفت هستند و باید از آوارگان سوری ممنون بود که چشمان اروپایی ها را باز کردند.

انتهای پیام/ص


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : چهارشنبه 18 شهریور 1394  | 10:37 PM | نویسنده : مهدی گلشنی
لبنان؛ دیدار هیئت حزب‌الله با سر اسقف مسیحیان مارونی

هیئتی از حزب الله لبنان با سر اسقف کلیسای مسیحیان مارونی این کشور دیدار کرد.

خبرگزاری فارس: لبنان؛ دیدار هیئت حزب‌الله با سر اسقف مسیحیان مارونی
 

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، هیئتی از حزب الله لبنان، قبل از ظهر چهارشنبه (امروز) با حضور در کلیسای مسیحیان مارونی لبنان با «مار بشاره پطرس الراعی» سراسقف مسیحیان مارونی این کشور دیدار کرد.

به گزارش روزنامه «الجمهوریة»، «سید ابراهیم امین السید» رئیس شورای سیاسی، «محمود قماطی» و «مصطفی الحاج علی» از اعضای دفتر سیاسی مقاومت اسلامی لبنان به دیدار الراعی رفتند.

رئیس شورای سیاسی حزب الله پس از دیدار با الراعی گفت: درباره تحولات منطقه و اهمیت گفت‌وگو (ی گروه‌های سیاسی) رایزنی کردیم و امیدواریم که این گفت‌‌وگو به ایجاد اراده ملی فراگیر برای حل بحران‌ها منجر شود.

انتهای پیام/


ادامه مطلب
نظرات 0
مسکو: اقداماتی برای تخریب نقش روسیه در سوریه در حال شکل‌گیری است

سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که برخی در تلاش هستند تا اقداماتی را صورت دهند و نقش روسیه در مبارزه با تروریسم در سوریه را تخریب کنند.

خبرگزاری فارس: مسکو: اقداماتی برای تخریب نقش روسیه در سوریه در حال شکل‌گیری است
 

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که اقدامات مشکوکی در مورد سوریه صورت گرفته است که تلاش می‌کند نقش روسیه در مبارزه با تروریسم را تخریب کند.

وی تأکید کرد که کارشناسان نظامی روسیه در که سوریه حضور دارند به ارتش این کشور در نحوه استفاده از سلاح‌های روسی کمک می‌کنند.

زاخارووا در مصاحبه با روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» تصریح کرد که روسیه همچنان به حمایت از مقامات سوری در مبارزه علیه تروریسم ادامه خواهد داد.

وی تصریح کرد: «ما همیشه تجهیزاتی را برای آنها (مقامات سوریه) برای نبرد علیه تروریست فراهم آوردیم...ما از آنها حمایت می‌کنیم و در گذشته نیز از آنهای حمایت کردیم و همچنان در آینده نیز از آنها حمیات خواهیم کرد.»

وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه هفهت جاری بعد از هشدار آمریکا به روسیه در زمینه دامن زدن به درگیری‌ها در سوریه ابراز تعجب کرد و گفت که سیاست کرملین در سوریه به ویژه فراهم کردن کمک نظامی برای کمک به دولت سوریه در مبارزه با تکفیری‌ها، سالها است که انسجام داشته است.

برخی تحلیلگران می‌گویند که اقدام احتمالی روسیه برای تقویت کمک نظامی به سوریه در حال حاضر یک نمایش «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور سوریه برای برآشفتن آمریکا است.

نیویورک‌تایمز گزارش کرد، روسیه احتمالاً از انتقاد آمریکا از هرگونه کمک نظامی به دولت سوریه برای مقابله با داعش به عنوان اثبات این مسئله استفاده کند که دولت باراک اوباما موضع نرمی در قبال داعش اتخاذ کرده است و فقط به دنبال سرنگونی «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه است.

پوتین در صدد است در ماه جاری میلادی برای اولین بار در ظرف ۱۰ سال، در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک شرکت کند و می‌تواند یک موقعیتی را برای وی به وجود آورد تا متعهد شود از منابع روسیه در مبارزه علیه تروریسم بین‌المللی استفاده کند.

منابع اطلاعاتی آمریکا می‌گویند که روسیه در برخی مناطق کلیدی در حال کمک کردن به تقویت دفاع هوایی سوریه است و احتمالاً در حال ساخت کمپی برای پرسنل نظامی روسیه است.

از طرف دیگر، وزارت خارجه یونان روز دوشنبه هفته جاری اعلام کرد که در حال بررسی درخواست آمریکا برای جلوگیری از استفاده روسیه از محدوده هوایی یونان برای انتقال محموله‌های امدادرسانی به سوریه است.

زاخارووا گفت: «پیشنهاد ما گردهم آوردن تمامی تلاش‌ها است که شامل تلاش تمامی بازیگران بین‌المللی، تمامی همسایگان سوریه و تمامی اعضای ائتلاف معارضان و تمامی آنهایی که در این قضیه درگیر هستند، می‌شود.»

وی ادامه داد که احتمال می‌دهند که هدف پشت پرده انتقاد آمریکا از امدادرسانی روسیه به مسکو این است که آنها می‌خواهند از جنگ علیه داعش برای دنبال کردن هدف اصلی خود که خلع اسد از قدرت است، بهره گیرند. روسیه با این قاعده و قانون و هدف مخالف است.

انتهای پیام/


ادامه مطلب
نظرات 0

تعداد کل صفحات : 465 :: 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 >