پیروزی و گشایش ، در فرهنگ عاشورا ، « فتح » ، تنها پیروزی نظامی نیست ، بلکه بیدارگری امت و احیاء ارزشها و ماندگاری نام و بالاتر از همه « عمل به تکلیف » پیروزی است ، هرچند بصورت ظاهر ، شکست نظامی پیش آید .
هدف سیدالشهداء (ع) ، نجات دین از نابودی و رسواگری ستم و باطل بود و این هدف تحقق یافت ، پس آن حضرت پیروز شد ، هرچند به قیمت شهادت خود و یارانش و اسارت اهل بیت . پس از عاشورا ، آرمان حسینی زنده ماند و پیروانی یافت و حادثه کربلا ، تأثیر خود را در نسلها و قرنهای بعد ، باقی گذاشت و منشأ حرکتها و نهضتها شد . این خود یک پیروزی بزرگ است .
امام سجاد (ع) نیز در پاسخ به « ابراهیم بن طلحه » که در مدینه از آن حضرت پرسید : چه کسی غالب شد ؟ فرمود : هنگام اذان ، معلوم می شود که چه کسی پیروز شد . (1)
این اشاره به همان بقاء مکتب و دین رسول الله در سایه نهضت حسینی است . خود ابا عبدالله الحسین (ع) نیز فرموده است : « اَرْجُو اَنْ یکونَ خَیرا ما اراءدَ اللهُ بِنا ، قُتِلْنا اَمْ ظَفِرْنا »(2) امیدوارم آنچه خداوند برای ما اراده کرده است ، نیکو باشد ، چه کشته شویم ، چه ظفر یابیم .
با این دیدگاه ، انسان حقجو و فداشده در راه دین و خدا ، همیشه پیروز است و به « اِحدَی الحُسنیین » دست می یابد و هر که از مسیر یاری حق کنار بود ، هرچند جان سالم هم به در برده باشد ، کامیاب و پیروز نیست . این نیز تعلیمی است که سیدالشهداء (ع) در نامه ای که به « بنی هاشم » نوشت ، به آن اشاره فرمود : « مَن لَحِقَ بِنا اُستُشهِدَ وَ مَن تَخَلفَ لَمْ یبلُغِ الفَتحَ » . (3)
هرکس به ما بپیوندد ، شهید می شود ، و هر که از پیوستن به ما بازماند ، به « فتح » نمی رسد . پیروزی نظامی معمولا با غلبه نظامی دیگری از بین می رود ؛ ولی پیروزی آرمانی ، بخصوص وقتی همراه با فداکاریهای عظیم و مظلومیت باشد ، در وجدان بشری اثر ماندگارتری باقی می گذارد و همیشه از میان نسلها ، حامیانی برای ایده خود پیدا می کند . این دیدگاه و برداشت نسبت به « فتح » ، انسان مبارز را همواره امیدوار ، باانگیزه و با نشاط قرار می دهد .
امام خمینی « قدس سره » فرمود : « ملتی که شهادت برای او سعادت است پیروز است ... ما ، در کشته شدن و کشتن پیروزیم ... » (4) و مگر پیروزی خون بر شمشیر ،چیزی جز این است ؟ « محرم » ، مصداق روشن این نوع پیروزی است . امام خمینی « ره » در این باره نیز می فرماید : « ماهی که خون بر شمشیر پیروز شد ، ماهی که قدرت حق ، باطل را تا ابد محکوم و داغ باطله بر جبهه ستمکاراءن و حکومتهای شیطانی زد ، ماهی که به نسلها در طول تاریخ ، راه پیروزی بر سرنیزه را آموخت ... ماهی که باید مشت گره کرده آزادیخواهان و استقلال طلبان و حقگویان بر تانکها و مسلسلها و جنود ابلیس غلبه کند و کلمه حق ، باطل را محو نماید . » (5)
- امالی ، شیخ طوسی ، ص 66 ، الامام زین العابدین ، مقرم ، ص 370 ، ( اذا دخل وقت الصلاة فَأذنْ واَقِمْ ، تعرِفُ مَن الغالب ) .
- اعیان الشیعه ، ج 1 ، ص 597 .
- کامل الزیارات ، ص 75 .
- صحیفه نور ، ج 13 ، ص 65 .
- همان ، ج 3 ، ص 225 .
منبع : پایگاه اطلاع رسانی حوزه