خواب هدیه خداوند رئوف به چشمان نمازگزار
خواب هدیه خداوند رئوف به چشمان نمازگزار
![]()
یکی از صفات خداوند رحیم و رحمان است. خداوند مهربان از خود فرد آگاهتر به شب زنده داری های او و مشقّتی است که در این راه تحمّل می کند ، بنابراین گاهی بر فرد نمازگذار کسالت و خواب را یک شب و یا دو شب مسلط میکند و این امر از جهت نظر کردن خدا به او و ترحّم و مهربانی خداوند است به او . و هر آینه اگر نمازگذار از این امر آگاه شود امکان دارد او را عُجب فرا بگیرد و خود را دیگر مقصر ندانسته و خود را فوق همه عابدان پندارد و در این حال عُجب است که از خداوند دور گشته و فکر می کند که به خدا نزدیک است .
بنابراین هر خوابی دلیل بر محرومیت و اثر گناه و اعمال انسان نیست . گاهی این خواب هدیه خداوند به چشمان نماز گذار است تا خستگی و ضعف را از او دور سازد، اما در عین حال باید مراقب بود تا دچار عُجب نگشت.
منبع :نهج البلاغه
ادامه مطلب
چرا نماز دارای دو سجده است ؟
چرا نماز دارای دو سجده است ؟
![]()
در روایتی که از امام رضا(ع) نقل شده است آن حضرت در بیان این که چرا هر رکعتی یک رکوع و چرا دو سجده دارد؟ فرموده اند: "لأن الرکوع من فعل القیام و السجود من فعل القعود و صلاة القاعد علی النصف من صلاة القائم فضوعف السجود لیستوی بالرکوع فلایکون بینهما تفاوت لأن الصلوة إنّما هی رکوع و سجود" یعنی زیرا رکوع از افعال قیام است و سجده از افعال نشسته؛ نماز شکسته برابر با نصف نماز ایستاده است(همان گونه که در نوافل و یا نمازهای احتیاط این چنین است) پس سجده دو برابر رکوع شد تا با آن برابر شود و میان آنها (در فضیلت) تفاوتی نباشد؛ زیرا نماز رکوع و سجود است.
(عیون اخبار الرضا، ج2، ص108)
و نیز از امیرالمؤمنین(ع) روایت شده که آن حضرت سجده اول را به خلقت انسان از خاک، و سجده دوم را به بازگشت دوباره انسان به خاک تأویل کردند.(علل الشرایع، ج2، ص25)
ادامه مطلب
چرا در اسلام این همه به نماز سفارش شده است؟
چرا در اسلام این همه به نماز سفارش شده است؟

اهمیت نماز در بین همه دستورهاى درخشان اسلام، بدین جهت است که:
1- نماز روح انسان ها را به مبدأ هستى بخش مرتبط و متصل مى کند وبا این ارتباط،روح و جان آدمى را زنده،با نشاط و آرام مى سازد و او را براى انجام سایر تکالیف و وظایف فردى و اجتماعى آماده مى کند. از این رو مى توان گفت: نمازموتور محرکه سایر اعمال و دستورات اسلامى هم هست؛زیرا کسى که به نماز اهمیت بدهد، به سایر تکالیف هم اهمیت خواهد داد و آنها را با نیت صحیح و خالص به جا خواهد آورد. اما اگر کسى نماز را براى خدا نخواند،معلوم نیست عمل دیگرى را براى خدا انجام دهد.شاید بتوان گفت که چنین فردى سایر اعمال را هم یا انجام نمى دهد ویا با نیت صحیح انجام نمى دهد و بهره اى از آنها نمى گیرد.
2- خواندن نماز علاوه بر آن که انجام یک دستور و یک واجب الهى است،خود مانع ازانجام زشتى ها، خلافهاوگناهان دیگر است و یک نمازگزار واقعى از فحشا و منکرات به دوراست و این خاصیت بازدارندگى نماز را (ان الصلاة تنهى عن الفحشاء و المنکر)،بقیه اعمال و دستورات اسلامى ندارند.
3- نماز،از بعد سیاسى،مسلمین سراسر جهان را هر روز به سمت قبله و مردم هر شهر و روستا را در جماعات مساجد،متحد ومنسجم مى کند و به جمعیت مسلمانان شکوه وعظمت واقتدارمى بخشد.و این خاصیت نماز،بدین صورت فراگیروروزانه،درهیچ عبادتى دیگریافت نمى شود.البته درمراسم حج، مسلمانان گرد خانه طواف مى کنند و متحد ومنسجم مى شوند؛اما حج سالى یک بار و براى افرادى است که استطاعت این سفر را دارند؛ ولى نماز هر روز و براى همه افراد است.
منبع: نرم افزار نیاز، نسخه 1، ستاد اقامه نماز.
ادامه مطلب
وصیّت تکان دهنده و عشق به نماز
وصیّت تکان دهنده و عشق به نماز
![]()
سید مرتضى در وصیت خود چنین آورده است : «تمام نمازهاى واجب مرا که در طول عمرم خوانده ام به نیابت از من دوباره بخوانید.»
وقتى این سخنان از ایشان نقل شد نزدیکان و اطرافیان شگفت زده شدند و پرسیدند چرا؟! شما که فردى وارسته بودید و اهمیت فوق العاده اى به نماز مى دادید، علاقه مند و عاشق نماز بودید و همیشه قبل از فرارسیدن وقت نماز وضو گرفته، آماده مى شدید تا وقت نماز فرا رسد، حال چه شد که این گونه وصیت مى کنید؟!
سید در پاسخ فرمود : آرى من علاقه مند به نماز بلکه عاشق نمازو راز و نیاز با خالق خود بودم و از این راز و نیاز هم لذّت فراوان مى بردم، از این رو همیشه قبل از فرا رسیدن وقت نماز لحظه شمارى مى کردم تا وقت نماز برسد و این تکلیف الهى را انجام دهم و به دلیل همین علاقه شدید و لذّت ازنماز، وصیت مى کنم که تمام نمازهاى مرا دوباره بخوانید زیرا تصوّر من این است که شاید نمازهاى من صد در صد خالص براى خدا انجام نگرفته باشد بلکه درصدى از آنها به خاطر لذت روحى و معنوى خودم به انجام رسیده باشد! پس همه را قضا کنید چون اگر یک درصد از نماز هم براى غیر خدا انجام گرفته باشد شایسته درگاه الهى نیست و مى ترسم به همین سبب اعمال و راز و نیازهاى من مورد پذیرش خداى منّان قرار نگیرد!
به دلیل همین علاقه شدید و لذّت از نماز، وصیت مى کنم که تمام نمازهاى مرا دوباره بخوانید زیرا تصوّر من این است که شاید نمازهاى من صد در صد خالص براى خدا انجام نگرفته باشد بلکه درصدى از آنها به خاطر لذت روحى و معنوى خودم به انجام رسیده باشد! پس همه را قضا کنید چون اگر یک درصد از نماز هم براى غیر خدا انجام گرفته باشد شایسته درگاه الهى نیست و مى ترسم به همین سبب اعمال و راز و نیازهاى من مورد پذیرش خداى منّان قرار نگیرد!
آرى! اشتغالات علمى و اجتماعى و سیاسى او نه تنها جلوِ جلوه هاى عبادى و معنوى او را نتوانست بگیرد، بلکه او در این میدان هم گوى سبقت را از دیگران ربود و الگو قرار گرفت.
اینجاست که باید گفت : او به راستى «مرتضى» و بحقّ «شریف» بود که با گذشت زمان و ارائه کوشش هاى افزون و حوادثى که در زندگى او پیش آمد و سبب شد که به نامها والقابى همانند : شریف مرتضى، علم الهدى، ذوالمجدین و ابوالثمانین[1] مشهور گردد. [1]
پی نوشت:
[2] - ر.ک: سید مرتضى (پرچمدار علم و سیاست)، محمود شریفى، ص46 و 47.
ادامه مطلب
