کد ِکج شدَنِ تَصآویر

کداهنگ برای وبلاگ

چشمه سلطان ولی کریز
چشمه سلطان ولی کریز
 
نويسندگان
 
 
کد خبر: ۲۰۸۱۸۵
تاریخ انتشار: ۱۷ شهريور ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۹
 

17 شهریور 57 در تهران چه گذشت؟ + تصاویر

ساعت‌ نزدیک‌ 30: 7 صبح‌ بود که‌ جمعیت‌ در میدان‌ ژاله‌ و خیابان‌های ‌منتهی‌ به‌ آن‌ مستقر شدند. یکی‌ از فرماندهان‌ نظامی‌ با بلندگو به‌ مردم‌ اخطار کرد که‌ حکومت‌ نظامی‌ است‌، چرا تجمع‌ کرده‌اید؟ جمعیت‌ روی‌ زمین‌ نشست‌، ولی‌ ظواهر امر نشان‌ می‌داد که‌ نیروهای‌ فرمانداری‌ نظامی‌ قصد متفرق کردن‌ مردم‌ را ندارند
شفاف: در پی سرعت گرفتن حرکت انقلابی مردم در سال 56 و افزایش آن در سال 57 شاه برای حفظ قدرت مجبور به استفاده از ارتش شد. شاه به دلیل آگاه نبودن به عمق نارضایتی مردم بر این نارضایتی ها دامن زد و حرکت مردم را به استهزا گرفت به طوری که در مصاحبه مطبوعاتی روز 23 اردیبهشت 1357 در مورد اوضاع بحرانی ایران گفت: «این شورش ها را دو گروه تجزیه طلبان و سیاسیون قدیمی رهبری می کنند تظاهرات ضدمیهنی چند روز اخیر کار کسانی است که به سلامتی پیشه‌وری شراب می خورند و با کسانی که می خواهند ایران را به ایرانستان تبدیل کنند و افراد این شورش ها به عقاید بچه گانه، احمقانه، عجیب و غیرقابل درک مربوط می شوند.»

اما این سخنان بر آتش خشم مردم دمید؛ یکی از تجلی‌های اصلی این خشم در نماز عید فطر به امامت شهید مفتح در روز 13 شهریور 1357 و تظاهرات گسترده پس از آن در تهران و سایر شهرها رخ نمود. سپهبد ناصر مقدم پس از تظاهرات روز عید فطر به دیدار شاه رفت و با اشاره به راهپیمایی‌های مردم و ابراز نگرانی از تبعات سوئی که می‌توانست برای ارکان حاکمیت به بار آورد، و با استناد به نظر کارشناسان ساواک و اداره دوم ارتش دستور شاه را برای برقراری حکومت نظامی در تهران و برخی شهرها به دست آورد و دولت شریف امامی سرانجام در شامگاه روز 16 شهریور 1357 در تهران و 11 شهر دیگر اعلام حکومت نظامی کرد. با این اقدام فاجعه جمعه خونین 17 شهریور 1357 در میدان ژاله (شهدا) تهران رقم خورد و به نقطه عطفی در گسترش مخالفتهای عمومی با حکومت پهلوی تبدیل شد.


با پرداختن به وقایع روز قبل از این تاریخ می‌توان آن چه را به این رخداد تاریخی منجر شد، پی‌گیری کرد:

پس از آن‌که برگزاری‌ راهپیمایی‌ 13 شهریور (عید فطر) تجربه‌ موفقی‌ ارزیابی ‌شد، تصمیم‌ گرفته شد بار دیگر در مقابل‌ حکومت ‌شریف‌امامی‌ و به‌ منظور برائت‌ از وی‌، تظاهراتی انجام شود.

شهید محلاتی در این ارتباط می‌گوید:"بعد از راهپیمایی‌ عید فطر به‌ این‌ نتیجه‌ رسیدیم‌ که‌ این‌ کار باید با نظم‌ و ترتیبی‌ ادامه‌ یابد، جلسه‌ای‌ گرفتیم‌ و از صبح‌ تا غروب‌ دور هم‌ بودیم‌ و تصمیم‌ گرفتیم‌ که‌ روز پنج‌شنبه‌ (16 شهریور) راهپیمایی‌ کنیم‌."

آیت‌الله بهشتی‌ نیز در جامعه‌ روحانیت ‌استدلال‌ کرد که‌"بعد از راهپیمایی‌ عید فطر حالا که‌ مردم‌ آمدند نباید در این‌ حرکت ‌مردمی‌ فترت‌ ایجاد شود"‌ لذا از مردم‌ برای راهپیمایی‌ دعوت‌ شد.

با وجود برخی اختلافات برای اعلام عزای عمومی یا برپایی راهپیمایی با فرارسیدن‌ سحرگاه‌ روز 16 شهریور سیل‌ جمعیت‌ از گوشه‌ گوشه‌ی‌ تهران‌ جاری‌ شد. به‌ گزارش‌ کیهان‌، تهران‌ یک‌پارچه‌ تعطیل‌ و تظاهرات‌ بود. صدها هزار تظاهرکننده ‌در خیابان‌های‌ تهران‌ راهپیمایی‌ کردند. راهپیمایان‌ برای‌ سربازان‌ دست‌ تکان‌ می‌دادند و گل‌ پرتاب‌ می‌کردند. ناظران‌ تعداد رهپیمایان را تا یک‌ میلیون‌ نفر تخمین‌ زدند. طول‌ صف‌های‌ راهپیمایان‌ به‌ چند کیلومتر می‌رسید.

در این‌ راهپیمایی‌ زنان‌ با چادر سیاه‌ جلو جمعیت‌ در حرکت‌ بودند و موتورسواران‌ با فاصله‌ 100 و 200 متری‌ جلوتر از همه ‌حرکت‌ می‌کردند تا هم‌ راه‌ را باز کنند و هم‌ به‌ راهپیمایان‌ آب‌ و غذا برساندند. در این‌ تظاهرات‌ رهبران‌ جبهه‌ ملی‌ نیز شرکت‌ کردند. روزنامه‌ اطلاعات‌ نیز گزارش‌ داد: جمعیت‌ راهپیمایی‌ در پایان‌ به‌ صدها هزار نفر رسید. مردم‌ بر سر راهپیمایان‌ گلاب‌ می‌ریختند. ابتدا مأموران‌ کوشش‌ کردند جلو راهپیمایی‌ را بگیرند.، اما بعد راه‌ را باز کردند و به‌ دنبال‌ جمعیت‌ به‌ حرکت‌ درآمدند. صدها موتورسوار با شعار و تابلو جلوی‌ جمعیت ‌حرکت‌ می‌کردند.

در زیر پل‌ سیدخندان‌ یک‌ شعار کمونیستی‌ بر روی‌ پارچه‌ علم‌ شد که‌ بلافاصله‌ مردم‌ آن‌ را پایین‌ کشیدند. کامیون‌های‌ میوه‌ که‌ هر لحظه‌ خالی‌ و پر می‌شدند جمعیت‌ را همراهی‌ می‌کردند.


این‌ خبرها تا نزدیکی‌ ظهر برای‌ چاپ‌ در روزنامه‌های‌ عصر تهیه‌ شده‌ و به‌ دلیل‌ اخبار 17 شهریور روزنامه‌ها نتوانستند اخبار عصر را منتشر کنند.

شهید محلاتی‌ که‌ در آن‌ روز از طرف‌ جامعه‌ روحانیت‌ مسئول‌ ستاد برگزاری‌ راهپیمایی‌ بوده‌ است‌، چنین‌ گزارش‌ می‌کند: ارتش‌ با وسایل‌ زرهی‌ در سراسر خیابان‌ انقلاب‌ فعلی‌ مستقر شده‌ بود. با این‌ حال‌ ملت‌ از شمیران‌ حرکت‌ کردند به‌ طرف‌ پایین‌. ما رابط‌ داشتیم‌ که‌ مرتب‌ به‌ ما خبر می‌دادند.

هنگام‌ ظهر آیت‌الله بهشتی‌ در خیابان ‌انقلاب‌ نزدیک‌ پیچ ‌شمیران‌ به‌ نماز ایستاد، خبر آوردند آخر صف‌ حدود چهارراه‌ قصر است‌. بعد از نماز، جمعیت‌ را به‌ طرف‌ میدان‌ شهیاد (آزادی‌) حرکت‌ دادیم‌. شعارها را کنترل‌ می‌کردیم‌. شعارها از جلو تعیین‌ می‌شد. عصر به‌ میدان‌ آزادی‌ رسیدیم.‌ قرار شد آیت‌الله بهشتی‌ برای‌ جمعیت‌ صحبت‌ کند و آقای‌ ناطق ‌نوری‌ که‌ لباسش‌ را عوض‌ کرده‌ و لباس‌ شخصی‌ پوشیده‌ بود، قطعنامه‌ را بخواند. به‌ روایت‌ آقای‌ ناطق‌ نوری‌، نزدیک‌ به‌ غروب‌ بود که‌ جمعیت‌ به‌ میدان‌ آزادی‌ رسید. کامیون‌های‌ ارتشی‌ داخل‌ میدان ‌آزادی‌ استقرار یافته‌ بودند، مردم‌ به ویژه خانم‌ها با شعارهای‌ خود سربازان‌ و درجه‌داران‌ را منقلب‌ کردند و آن‌ها را به‌ گریه‌ انداخته‌ بودند.


آیت‌الله بهشتی‌ تصمیم‌ گرفت‌ برای‌ جمعیت‌ سخنرانی‌ کند. از او دعوت‌ کردند روی‌ یک‌ اتومبیل‌ پارک‌شده‌ برود، وی‌ این‌ اقدام‌ را بدون‌ اجازه‌ صاحبش‌ غاصبانه‌ شمرد و امتناع‌ کرد. بشکه‌ای‌ پیدا کردند و ایشان‌ روی‌ آن‌ ایستاد و سخنرانی‌ کرد. آقای‌ ناطق‌ نوری‌ هم‌چون‌ تحت‌ تعقیب‌ بود، با لباس‌ شخصی‌ و عینک‌ دودی‌ قطعنامه‌ را قرائت‌ کرد.

آیت‌الله بهشتی نیز اعلام کرد جامعه روحانیت برنامه‌ای برای راهپیمایی ندارد.

بنا بر گزارش‌ ساواک‌،"‌تظاهرات‌ این‌ روز از منطقه‌ قیطریه‌، ونک‌، پهلوی‌ (ولی‌عصر) ژاله‌ و مناطق‌ جنوب‌ شهر شروع‌ شد و جمعیت‌ها در شاهرضا (انقلاب‌) و آیزنهاور(آزادی‌) به‌ هم‌ پیوستند و ساعت‌ 30 : 18 به‌ میدان‌ شهیاد (آزادی‌) رسیدند."‌

طبق‌ این‌ گزارش‌ مردم‌ تابلوهای‌ خیابان‌ شاهرضا را محو و روی‌ آن‌ نوشتند"‌خیابان ‌خمینی‌"‌. هم‌چنین‌ مردم‌ در مقابل‌ دانشگاه‌ صنعتی‌ شریف‌ شعار می‌دادند"‌دانشگاه‌ خمینی‌"‌ و تابلوهای‌ خیابان‌ آیزنهاور را به‌ خیابان‌"‌شریعتی‌ و خمینی‌"‌ تبدیل ‌کردند.


طبق‌ این‌ گزارش‌ مردم‌"‌در خیابان‌ آیزنهاور مرتباً اعلام‌ می‌کردند که‌ جمعیت‌ فردا صبح‌ در خیابان‌ شهدا ـ نامی‌ که‌ تظاهرکنندگان‌ به‌ خیابان‌ ژاله‌ داده‌اند ‌ـ اجتماع‌ کنید."‌

ماه‌ رمضان‌ 1357 برای‌ رژیم‌ بسیار شکننده‌ بود. شاه ‌می‌پنداشت‌ با تعویض‌ آموزگار و روی‌ کار آمدن‌ شریف‌امامی‌ و دادن‌ امتیازات‌ مردم‌ را آرام‌ خواهد کرد، ولی‌ سیر حوادث‌ نشان‌ داد که‌ حرکت‌ مردم‌ در حال‌ وسعت‌ و سرعت ‌است‌.

به‌ گزارش‌ ساواک‌ "‌از اوّل‌ ماه‌ مبارک‌ رمضان‌ تا روز 17 شهریور مجموعاً حوادث‌ و وقایعی‌ رخ‌ داده‌ که‌ اوج‌گیری‌ آن‌ تقریباً از روز 9 شهریور"‌، یعنی‌ 26 رمضان‌ و چهار روز بعد از دولت‌ شریف‌امامی‌ بوده‌ و طی‌ این‌ مدت‌ جمعاً 687 مورد شکستن‌ شیشه‌، 206مورد آتش‌سوزی‌، 528 مورد شهادت‌ مردم‌ و قتل‌ مأمورین‌ انتظامی‌، 69 مورد حمله‌ به ‌مأمورین‌، 38 مورد بمب‌گذاری‌، 27 مورد حمله‌ به‌ مؤسسات‌ دولتی‌ و ملی‌، 3380 جلسه‌ سخنرانی‌ مذهبی‌ در سراسر کشور که‌ بیش‌ از 1750 جلسه‌ از این‌ جلسات‌ ضدیت‌ با رژیم‌ و تحریک‌ مردم‌ به‌ آشوب‌ و بلوا سخن‌ گفته‌ شده‌ و توزیع‌ 343 نوع‌ اعلامیه‌ و نشریه‌ با نام‌ مشخص‌ و غیرمشخص‌ مبنی‌ بر ضدیت‌ با رژیم‌ و حکومت‌ ایران‌ و برپایی‌ نزدیک‌ به ‌923 مورد تظاهرات‌ نسبتاً توأم‌ با خشونت‌ در نقاط‌ مختلف‌ مملکت‌ رخ‌ داد و سازمان‌یافته‌ است‌."‌

رژیم‌ شاه‌ بعد از راهپیمایی‌ بزرگ‌ 16 شهریور به‌ این‌ نتیجه‌ رسید که‌ باید بر شدت‌ سرکوب‌ افزود تا بتوان‌ بحران‌ را مهار کرد. به‌ روایت‌ فریدون‌ هویدا، پس‌ از راهپیمایی ‌روز 16 شهریور، فرماندهان‌ نظامی‌ به‌ شاه‌ فشار آوردند که‌ هر چه‌ زودتر در تهران‌ حکومت‌ نظامی‌ اعلام‌ کند و خواسته‌ خود را نیز چنین‌ توصیه‌ کردند:"در راهپیمایی‌ امروز سیل‌ جمعیت‌ به‌ راحتی‌ می‌توانست‌ عمارت‌ مجلس‌ و تأسیسات‌ رادیو ـ تلویزیون‌ را به ‌تصرف‌ خود درآورد. شاه‌ بعد از چند ساعت‌ تردید و دوددلی‌ با سفرای‌ انگلیس‌ و آمریکا به‌ تبادل‌ نظر پرداخت‌ و تصمیم‌ گرفت‌ تسلیم‌ نظر فرماندهان‌ ارتش‌ شود."‌

ارتشبد فردوست‌ نیز این‌ خبر را به‌ شکل‌ دیگری‌ تأیید می‌کند و می‌گوید بعد از واقعه‌ 17 شهریور من‌ در جلسه‌ فرماندهان‌ نظامی‌ با ادامه‌ حکومت‌ نظامی‌ مخالفت‌ کردم‌، ولی‌ بقیه‌ از جمله‌ ازهاری‌ رییس‌ ستاد ارتش‌، صمدیان‌پور رییس‌ شهربانی‌، مقدم‌ رییس‌ ساواک‌ و قره‌باغی‌ (وزیر کشور) صراحتاً گفتند که‌ حکومت‌ نظامی‌ دستور صریح‌ محمدرضاست‌.


از طرف‌ دیگر شریف‌امامی‌ که‌ پنداشته‌ بود با تغییر تاریخ‌ شاهنشاهی‌ به‌ هجری‌ شمسی و بستن‌ چند قمارخانه‌ مردم‌ و رهبری‌ نهضت‌ را آرام‌ خواهد کرد، بلافاصله‌ بعد از راهپیمایی‌ عید فطر متوجه‌ شد که‌ سخت‌ در اشتباه‌ است‌؛ به‌ همین‌ جهت‌ با سرعت‌ عکس‌العمل‌ نشان‌ داد و طی‌ اطلاعیه‌ای‌ اعلام‌ کرد:"‌متأسفانه‌ دست‌های‌ پنهان‌ با استفاده ‌از روش‌های‌ شناخته‌شده‌ در صدد سوءاستفاده‌ از این‌ شرایط‌ برآمده‌ و با تشکیل‌ اجتماعات‌ و ترتیب‌ تظاهرات‌ مطالبی‌ را که‌ بر خلاف‌ قوانین‌ کشوری‌ است‌ مطرح‌ می‌سازد... به‌ منظور تأمین‌ آسایش‌ عموم‌ و جلوگیری‌ از اقدامات‌ خرابکارانه‌، دولت‌ مقرر می‌دارد که‌ تشکیل‌ اجتماعات‌ با اجازه‌ شهربانی‌ و فقط‌ در محل‌هایی‌ که‌ موجب‌ سد معبر نباشد آزاد است و به‌ مسئولان‌ انتظامی‌ دستور داده‌ شده‌ است‌ از تشکیل‌ اجتماعات ‌بدون‌ اجازه‌ در معابر عمومی‌ شدیداً جلوگیری‌ نماید."‌

بدیهی‌ بود که‌ راهپیمایی‌ها در خیابان‌ها شکل‌ می‌گرفت‌ که‌ معابر عمومی‌ محسوب‌ می‌شدند و این‌ اعلامیه‌ به‌ معنای‌ موقوف‌ کردن‌ راهپیمایی‌ و تظاهرات‌ بود و در واقع‌ این‌ اعلامیه‌ آغاز خودنشان‌دادن ‌دولت‌ آشتی‌ ملی‌ بود و خبر از سخت‌گیری‌ دولت‌ می‌داد. شریف‌امامی‌ در اجرای‌ اطلاعیه‌ دولت‌ در شانزدهم‌ شهریور دستور ممانعت‌ از راهپیمایی‌ را صادر کرد و پلیس‌ در چند نقطه‌ تهران‌ با مردم‌ درگیر شد، ولی‌ جمعیت‌ آن‌ قدر زیاد بود که‌ متوجه‌ شد کنترل‌ راهپیمایی‌ با نیروی‌ پلیس‌ ممکن‌ نیست‌.شریف‌امامی‌ تصمیم‌ شاه‌ مبنی‌ بر حکومت‌ نظامی‌ را مغتنم‌ شمرد و شبانه‌ از اعضای‌ شورای‌ امنیت‌ ملی‌ دعوت‌ کرد. جلسه‌ در ساعت‌ 20 روز 16 شهریور با حضور نخست‌وزیر، امیرخسرو افشار وزیر امور خارجه‌، ارتشبد ازهاری‌ رییس‌ ستاد بزرگ‌ ارتشتاران‌، سپهبد ناصر مقدم‌ رییس‌ ساواک‌، سپهبد احمدعلی‌ محققی‌ فرمانده ‌ژاندارمری‌، سپهبد صمدیان‌پور رییس‌ کل‌ شهربانی‌، سپهبد برومند جزی‌ رییس‌ اداره دوم ارتش‌، سپهبد خواجه‌نوری‌ رییس‌ اداره‌ سوم‌ ارتش‌ و ارتشبد قره‌باغی‌ وزیر کشورتشکیل‌ شد. ابتدا سپهبد مقدم‌ گزارشی‌ از چند روز اخیر داد و اعلام‌ کرد" قرار است فردا در مملکت آشوب به پا بکنند و مملکت را به هم بزنند . من مراتب را به عرض اعلیحضرت رساندم که به نظر من ضرورت دارد که اعلام حکومت نظامی بشود." رئیس اداره دوم و سوم ارتش هم که در این جلسه شرکت کرده بودند به برقراری حکومت نظامی تأکید می‌کنند. همه‌ی‌ اعضای‌ جلسه‌ بر ضرورت‌ حکومت‌ نظامی‌ اعلام نظر می‌کند و بلافاصله‌ شریف‌امامی‌ اعضای‌ دولت‌ را احضار و هیأت‌ دولت‌ با اعضای‌ شورای‌ امنیت‌ جلسه‌ مشترک‌ گرفتند و نظر شورای‌ امنیت‌ به‌ تصویب‌ هیأت‌ دولت‌ رسید. جلسه‌ در ساعت‌ نزدیک‌ به‌ 24 خاتمه‌ یافت‌ و شریف‌امامی‌ نتیجه‌ را تلفنی‌ به‌ اطلاع‌ شاه‌ رساند و تأیید نهایی را از او گرفت. سپس‌ ارتشبد ازهاری‌ با شاه‌ صحبت‌ کرد و بنا به‌ تصویب‌ وی ارتشبد غلام‌ علی‌ اویسی‌ فرمانده‌ نیروی‌ زمینی‌ به‌ فرمانداری‌ نظامی‌ تهران‌ و حومه‌ انتخاب‌ شد.

سردمداران‌ رژیم‌ از حرکت‌ مردم‌ چنان‌ به‌ وحشت‌ افتاده‌ بودند که‌ جرأت‌ به‌ تأخیرانداختن‌ یک‌ روز حکومت‌ نظامی‌ را برای‌ مطلع‌ کردن‌ مردم‌ نداشتند. نیمه‌های‌ شب‌ دولت‌ اطلاعیه‌ای‌ تنظیم‌ کرد که‌ رادیو در اخبار صبح‌گاهی‌ آن‌ را قرائت‌ کرد، امّا اکثر مردم‌از آن‌ بی‌خبر بودند؛ خصوصاً که‌ آن‌ روز جمعه‌ بود و روزنامه‌ صبح‌ هم‌ منتشر نمی‌شد. دولت‌ در این‌ اطلاعیه‌ با اشاره‌ به‌ اطلاعیه‌ی‌ 15 شهریور که‌ تظاهرات‌ را در معابر عمومی‌ ممنوع‌ اعلام‌ کرده‌ بود و اشاره‌ به‌ راهپیمایی‌ 16 شهریور اعلام‌ کرد"‌تنها برای‌ جلوگیری‌از خون‌ریزی‌ تظاهرات‌ غیرقانونی‌ و ضدملی‌ آنان‌ تحمل‌ شد."‌

فرمانداران‌ نظامی‌ شهرها نیز منصوب‌ شدند: سرلشکر عبدالرضا اسفندیاری‌ (شیراز)، سرلشکر رضا ناجی‌ (اصفهان‌)، سرلشکر بیدآبادی‌ (تبریز)، سرتیپ‌ عبدالرحیم‌ جعفری‌ (مشهد)، سرتیپ‌ شمس‌ تبریزی‌ (اهواز)، سرتیپ‌ جهانگیر اسفندیاری‌ (آبادان‌)، سرلشکر کمال‌ نظامی‌ (قم‌)، سرتیپ‌ غفاری‌ (کازرون‌)، سرتیپ‌ شاپور میرهادی‌ (کرج‌)، سرتیپ‌ نعمت‌الله معتمدی‌(قزوین‌)، سرتیپ‌ نادور (جهرم‌).

وزارت‌ امور خارجه‌ آمریکا نیز بلافاصله‌ برقراری‌ حکومت‌ نظامی‌ در ایران‌ را مورد تأیید قرار داد و سخنگوی‌ آن‌ اعلام‌ کرد"‌ما جمعه‌ اظهار امیدواری‌ کردیم‌ نظم‌ به‌ زودی‌ در تهران‌ برقرار شود و امروز تکرار می‌کنیم‌ که‌ آرامش‌ نیز مجدداً برقرار شود."‌

**روز واقعه‌

عده‌ای‌ از مردم‌ در راهپیمایی‌ بزرگ‌ 16 شهریور فریاد می‌زدند: فردا صبح‌ در میدان‌ ژاله‌. سپهبد مقدم‌ برای‌ جلوگیری‌ از تکرار راهپیمایی‌ از شاه‌ درخواست‌ برقراری‌ حکومت‌ نظامی‌ کرد و سرانجام‌ با موافقت‌ شاه‌، تصویب‌ شورای‌ امنیت‌ و هیأت‌ دولت‌، حکومت‌ نظامی‌ به‌ تصویب‌ رسید و با فرمان‌ شاه‌ ارتشبد اویسی‌ فرماندار نظامی ‌تهران‌ شد. فرماندار نظامی‌ تهران‌ به‌ سپهبد بدره‌ای‌ فرمانده‌ گارد جاویدان‌ دستور داد تا واحدهایی‌ از گارد را به‌ فرمانداری‌ نظامی‌ منتقل‌ کند. بدره‌ای‌ فرمان‌ اعزام‌ واحدهایی‌ را به‌ سرلشکر امینی‌ افشار فرمانده‌ لشکر 1 گارد جاویدان‌ صادر کرد و یگان‌هایی‌ از لشکر در میدان‌ و خیابان‌ ژاله‌ (شهدا) مستقر شدند. ارتشبد اویسی‌ با صدور اولین‌ اطلاعیه‌ ‌فرمانداری‌ نظامی‌ اعلام‌ کرد:"‌به‌ منظور ایجاد رفاه‌ مردم‌ و نحوه‌ نظم‌ از ساعت‌ 6 صبح ‌روز 17 شهریور ماه‌ مقررات‌ حکومت‌ نظامی‌ را به‌ مدت‌ شش‌ ماه‌"‌ به‌ اجرا می‌گذارد. مردم‌ صبح‌ زود بی‌خبر از حکومت‌ نظامی‌ در دسته‌های‌ بزرگی‌ از خیابان‌های‌ فرح‌آباد، شهباز و میدان‌ خراسان‌ به‌ طرف‌ میدان‌ ژاله‌ حرکت‌ کردند. در نزدیکی‌ و خود میدان‌ کامیون‌های‌ مملو از نظامیان‌ ایستاده‌ بودند، ولی‌ مردم‌ بی‌اعتنا به‌ راه‌ خود ادامه‌ می‌دادند.

ساعت‌ نزدیک‌ 30: 7 صبح‌ بود که‌ جمعیت‌ در میدان‌ ژاله‌ و خیابان‌های ‌منتهی‌ به‌ آن‌ مستقر شدند. یکی‌ از فرماندهان‌ نظامی‌ با بلندگو به‌ مردم‌ اخطار کرد که‌ حکومت‌ نظامی‌ است‌، چرا تجمع‌ کرده‌اید؟ یکی‌ از روحانیون‌ مردم‌ را به‌ نشستن‌ دعوت کرد. جمعیت‌ روی‌ زمین‌ نشست‌، ولی‌ ظواهر امر نشان‌ می‌داد که‌ نیروهای‌ فرمانداری‌ نظامی‌ قصد متفرق کردن‌ مردم‌ را ندارند. راه‌ عبور را از چهار طرف‌ بر روی‌ مردم‌ بستند. ناگهان‌ صدای‌ رگبار از خیابان‌های‌ منتهی‌ به‌ میدان‌ بلند شد و همین‌ که‌ جمعیت‌ از چهار طرف‌ به‌ سوی‌ میدان‌ هجوم‌ آوردند، نیروهای‌ مستقر در میدان‌ نیز از چند سو مردم‌ را به‌ رگبار مسلسل‌ بستند. در مدت‌ چند ثانیه‌ صدها نفر در خاک‌ و خون‌ غلطیدند. مردم‌ بی‌محابا مجروحان‌ و شهدا را بر روی‌ دست‌ به‌ سوی‌ بیمارستان‌ها حمل‌ می‌کردند. اطاقها، راهروها و حیات‌ بیمارستان‌ها مملو از مجروح‌ و جنازه‌ بود. مردم‌ اطراف‌ بیمارستان‌ها خانه‌های‌ خود را برای‌ پذیرش‌ مجروحان‌ مهیا می‌کردند. هر کس‌ هر چه‌ از لوازم‌ پزشکی‌، پنبه‌، پانسمان‌ و ملافه‌ داشت‌ به‌ بیمارستان‌ می‌آورد. نفرت‌ مردم‌ به‌ اوج‌ خود رسیده‌ بود. خبر قتل‌عام‌ مردم‌ در میدان‌ ژاله‌ در تهران‌ پیچید و سرتاسر تهران‌ به‌ جنب‌ و جوش‌ درآمد.

طبق‌ گزارش‌ ساواک‌، تظاهرات‌ از میدان‌ ژاله‌ به‌ "‌خیابان‌های‌ دیگری‌ از قسمت‌ شرق تهران‌"‌ کشیده‌ شد، سپس‌ تظاهرات‌ به‌ جنوب‌ تهران‌، خیابان‌های ‌مولوی‌، میدان‌ خراسان‌، میدان‌ شوش‌ و میدان‌ راه‌آهن‌ سرایت‌ کرد و در مدت‌ کوتاهی‌ خیابان‌های‌ فردوسی‌، منوچهری‌، سعدی‌ شمالی‌، نظام‌آباد، ‌فرح‌آباد، منطقه‌ی‌ نارمک‌، میدان‌ سپه‌، خیابان‌ لاله‌زار، به‌ صحنه‌ درگیری‌ تبدیل‌ شد.

تظاهرات‌ و درگیری‌ تا پاسی‌ از شب‌ ادامه‌ داشت‌. روزنامه‌ها در فردای‌ آن‌ روز بدون‌ پرداختن‌ به‌ چگونگی‌ درگیری‌ اعلام‌ کردند: "‌100 آتش‌سوزی‌ در تهران‌ روی‌ داد، شعب‌ چند بانک‌، یک‌ فروشگاه‌ بزرگ‌، یک‌ فروشگاه‌ شهر و روستا در آتش‌ سوخت‌."‌

"‌عباس ملکی"‌ عکاس حاضر در صحنه جمعه سیاه می‌گوید: "در بیسیم صدایی آمد که همه را محاصره کنید، تیراندازی شروع شد. من در بین نیروهای نظامی ایستاده بودم. بین مردم هم می‌رفتم، اما آن لحظه وسط نیروهای نظامی بودم. مردم پا به فرار گذاشتند. نیروهای نظامی تیرهوایی می‌زدند. مردم وحشت‌زده بودند و هر جا کوچه‌ای یا گذری می‌دیدند فرار می‌کردند. من دیدم که شش نفر روی هم ریخته بودند تا یک نفر فرار کند. مردم تا آن روز در تهران چنین اتفاقی را ندیده بودند.

تیراندازی چند دقیقه بیشتر طول نکشید اما دیدم که دیگر هیچ کس اطراف میدان نیست. یک نفر یکی از جنازه‌ها را می‌کشید و یک نفر هم، جنازه دیگری را در آغوش گرفته بود. شهدا بر روی زمین بودند. مردم همه وسایل‌شان مثل دوچرخه را رها و فرار کردند. آمبولانس‌ها اطراف میدان نمی‌آمدند و مردم جنازه یا زخمی‌ها را روی شانه‌ها می‌بردند، زیرا اگر ارتشی‌ها جنازه را می‌بردند، خانواده‌ها را اذیت می‌کردند.... عکس‌ها را برای ظهور به همکارانم دادم. من در شرایطی بدی بودم و ترسیده بودم. همکارانم کار لابراتوار بلد بودند و در آن موقعیت همه کمک می‌کردند. آقای پرتوی، عکس‌ها را در قطع 30×40 ظاهر کرد. عکس‌ها را روی زمین اتاق عکس پخش کردند؛ همه گریه می‌کردند و هیچ کس باور نمی‌کرد در تهران چنین اتفاقی افتاده باشد. عکس از مردم قم، اصفهان، همدان و... گرفته بودیم؛ اما این عکس‌ها جور دیگری بود."‌

فرماندار نظامی‌ در اطلاعیه‌ شماره‌ 4 خود ضمن‌ متهم‌کردن‌ مردم‌ ، اعلام‌ کرد در واقعه‌ 17 شهریور 58 نفر کشته‌ و 205 نفر مجروح‌ شده‌اند. دو روز بعد دادگستری‌ اعلام‌ کرد تعداد کشته‌شدگان‌ به‌ 95 نفر رسید. گر چه‌ تعداد شهدای‌ آن‌ روز رسماً اعلام‌ نشد، ولی‌ آگاهان‌ آمار وحشتناکی‌ را از شهدای‌ 17 شهریور ارائه‌ کرده‌اند. پارسونز سفیر انگلیس‌ تعداد شهدا را"‌صدها نفر"‌ ذکر کرده‌ است‌. سولیوان‌ سفیر آمریکا نیز گزارش‌ می‌کند که‌ در میدان‌ ژاله ‌"‌بیش‌ از دویست‌ نفر از تظاهرکنندگان‌ کشته‌ شده ‌بودند."‌ جان دی . استمپل که خود از مسؤولین رده بالای سفارت ایالات متحده آمریکا در ایران بود،‌ بعدها کتابی منتشر کرد. وی در کتاب خود درباره واقعه میدان شهدا می‌نویسد:‌





"بلادرنگ پس از آغاز برخورد در میدان ژاله ، مجروحین حادثه به سه بیمارستان واقع در ناحیه روانه شدند. منابع پزشکی کشته شدگان را بین 200 تا 400 نفر برآورد کردند. در ابتدا دولت مدعی شد که مقتولین 58 نفر بوده‌اند اما در عرض یک هفته این رقم به 122 نفر افزایش یافت که به این رقم بین 2000 تا 3000 زخمی نیز افزوده گردید. در نیم روز 8 سپتامبر (17/6/57) رقم مقتولین اعلام شده از طرف مخالفین 400 تا 500 نفر بود،‌ اما طی 24 ساعت تا حدود 1000 نفر بالا رفت ... قبرستان بهشت زهرا تنها محل رسمی دفن مردگان در تهران به کنترل مخالفین درآمد و نیز تحریکات قابل توجهی درباره ثبت ارقام قبور مقتولین از هر دو طرف به عمل آمد پزشکانی که مدت 36 ساعت کار کرده بودند عقیده داشتند که رقم 300 تا 400 کشته و 3000 تا 4000 مجروح که در بیمارستانها و مراکز درمانی درمان سرپایی شده‌اند برآوردی منطقی است."

موضوع‌ مهم‌ دیگر در واقعه‌ 17 شهریور، تمرّد سربازان‌ از دستورات‌ فرماندهان‌ نظامی ‌بود. در همان‌ لحظه‌ی‌ اول‌ در میدان‌ ژاله‌ یک‌ سرباز فرمانده‌ خود را هدف‌ قرار داد و سپس‌ خود را به‌ قتل‌ رساند. طبق‌ گزارش‌ ساواک‌ "‌سه‌ نفر از سربازان‌ وظیفه‌ لشکر گارد در حین‌ اجرای‌ مأموریت‌ کنترل‌ اغتشاشات‌، ضمن‌ سرقت‌ سه‌ قبضه‌ تفنگ‌ ژـ3 با 300 تیرفشنگ‌ متواری‌ شدند"‌. اسامی‌ این‌ سه‌ نفر عبارت‌ بود از قاسم‌ دهقان‌، علی‌ غفوری‌ و محمد محمدی‌. فردای‌ آن‌ روز محل‌ اختفای‌ این‌ سه‌ سرباز کشف‌ و به‌ محاصره‌ ‌نیروهای‌ نظامی‌ درآمد که‌ هر سه‌ نفر مورد اصابت‌ گلوله‌ قرار گرفتند که‌ محمد محمدی ‌در دم‌ به‌ شهادت‌ رسید.

از مجموعه‌ اسناد به‌ دست‌ می‌آید که‌ در این‌ روز هفت‌ سرباز خودزنی‌ کردند. مشهد نیز که‌ در این‌ روز خود را برای‌ استقبال‌ از آیت‌الله قمی‌ که‌ از تبعید در کرج‌ آزاد شده‌ بود آماده‌ می‌کرد با حکومت‌ نظامی‌ مواجه‌ شد و تظاهرات‌ و درگیری‌ از همان‌ آغاز روز شروع‌ شد. مردم‌ در مدرسه‌ نواب‌ اجتماع‌ کردند، ولی‌ نیروهای‌ فرمانداری‌ نظامی‌ به ‌آنان‌ حمله‌ و آنان‌ را متفرق کردند. جنگ‌ و گریز تا پاسی‌ از شب‌ ادامه‌ داشت‌. در این‌ روز به‌ گزارش‌ ساواک‌ 14 نفر مورد اصابت‌ گلوله‌ قرار گرفتند که‌ چهار نفر از آنان‌ به‌ شهادت‌ رسیدند. در شیراز نیز شبانه‌ آیت‌الله دستغیب‌ را دستگیر و به‌ تهران‌ منتقل‌ کردند که‌ فردای‌ آن‌روز تظاهرات‌ پراکنده‌ای‌ صورت‌ گرفت‌. شهرهای‌ کرج‌، ابهر، سمنان‌ و کرمان‌ نیز شاهد درگیری‌هایی‌ با نیروهای‌ رژیم‌ بودند.

خبر فاجعه‌ قتل‌عام‌ مردم‌ در میدان‌ ژاله‌ به‌سرعت‌ در جهان‌ پیچید و سیاست‌مداران‌، دولت‌مداران‌، خبرگزاری‌ها و محافل‌ بین‌المللی‌ را وادار به‌ عکس‌العمل‌ کرد؛ امّا هیچ‌ عکس‌العملی‌ زشت‌تر از دولت‌ آمریکا نسبت‌ به‌ این‌ قتل‌عام‌ فجیع‌ نبود. در آن‌ روزها رؤسای‌ کشورهای‌ آمریکا، مصر و رژیم صهیونیستی ‌در کمپ‌دیوید مشغول‌ مذاکرات‌ سازش‌ بودند. فردای‌ آن‌ روز"‌وارن‌ کریستوفر"‌ معاون‌ وزیر امور خارجه‌ آمریکا از واشنگتن‌ با "‌سایروس‌ ونس‌"‌ وزیر امورخارجه‌ که‌ در کمپ‌دیوید بود، تماس‌ برقرار و توصیه‌ کرد که‌ "پرزیدنت‌ کارتر هر چه‌ زودتر با شاه ‌صحبت‌ کند"‌.

ونس‌ گزارشی‌ از وضعیت‌ ایران‌ را به‌ کارتر ارائه‌ داد و از کارتر خواست‌ تا با شاه‌ تماس‌ بگیرد. ابتدا انورسادات‌ با شاه‌ تماس‌ گرفت‌ و"‌مراتب‌ هم‌دردی‌ و پشتیبانی ‌خود را از شاه‌ به‌ وی‌ اطلاع‌ داد"‌ و سپس‌ کارتر با شاه‌ تلفنی‌ صحبت‌ کرد و"‌پشتیبانی‌ آمریکا را از وی‌ در اقداماتی‌ که‌ برای‌ برقراری‌ نظم‌ به‌ عمل‌ می‌آورد تأیید کرد."‌ خبر حمایت‌ کارتر از شاه‌ در رسانه‌ها منتشر شد. رژیم‌ که‌ سعی‌ می‌کرد مخالفان‌ خود را مرعوب‌ کند، به انتشار این‌ خبر دامن‌ می‌زد. روزنامه‌های‌ کیهان‌ و اطلاعات‌ اعلام‌ کردند که‌"‌کارتر با شاهنشاه‌ مکالمه‌ تلفنی‌ کرد."‌ روزنامه‌ها به‌ نقل‌ از اطلاعیه‌ کاخ‌ سفید نوشتند که‌"‌کارتر با شاهنشاه‌ تماس‌ گرفته‌ و وضع‌ کنونی‌ ایران‌ را که‌ در آن‌ تظاهرات‌ ضددولتی‌ به‌ رهبری‌ افراطی‌ها جریان‌ داشته‌ و دست‌ کم‌ 95 نفر کشته‌ بر جای‌ گذارده‌ مورد بحث‌ قرار داده‌ است‌. پرزیدنت‌ کارتر مناسبات‌ نزدیک‌ و دوستانه‌ میان‌ ایران‌ و آمریکا را مورد تأیید قرار داده‌ است‌ و نسبت‌ به‌ ادامه‌ جنبش‌ اعطای‌ آزادی‌ سیاسی‌ اظهار امیدواری‌ کرده است‌."‌

خبر حمایت‌ کارتر از شاه‌ آن‌ هم‌ بعد از قتل‌عام‌ مردم‌ تهران‌، موضع‌ امام‌ خمینی‌ را به‌ شدت‌ تثبیت‌ کرد. امام‌ خمینی‌ درعکس‌العمل‌ به‌ این‌ پیام‌ کارتر در مصاحبه‌ با رادیو تلویزیون‌ فرانسه‌ فرمودند:"‌آقای‌ کارتر که‌ برای‌ یک‌ زندانی‌ در شوروی‌ آن‌ قدر هیاهو درآورد، پس‌ از کشتارهای‌ پیاپی‌ شاه‌، پشتیبانی‌ خود را از او دریغ‌ نکرد. این‌ به‌ خاطر این‌ است‌ که‌ آمریکا به‌ دنبال‌ منافع‌ خودش‌ فقط‌ هست‌."‌

علما نیز به عنوان تاثیرگذارترین قشر در عرصه حیات سیاسی کشورمان نسبت به این واقعه عکس‌العمل‌های مختلفی داشتند؛ چنانچه آیت‌الله گلپایگانی‌ با انتشار نامه‌ای‌ سرگشاده‌ به‌ شریف‌امامی‌ اخطار کرد"‌ اعلام‌ حکومت‌ نظامی‌ و جوی‌ خون‌ راه‌ انداختن‌ هیچ‌ دردی‌ را دوا نخواهد کرد."


آیت‌الله گلپایگانی‌ علاوه‌ بر نامه‌های‌ فوق‌الذکر اطلاعیه‌ای‌ صادر و اعلام‌ کرد که‌"‌ فاجعه‌ی‌ خونین‌ کشتار بی‌رحمانه‌ دیروز تهران‌ مملکت‌ را غرق در عزا و مصیبت‌ ساخت‌"‌.

آیت‌الله مرعشی‌ با صدور اطلاعیه‌ای‌ اعلام‌ کرد:"‌بار دیگر هیأت‌ حاکمه‌ ایران ‌دست‌ از آستین‌ ظلم‌ به‌ در آورده‌، صدها مردم‌ ستمدیده‌ و شریف‌ ایران‌ را به‌ ضرب‌ گلوله‌ در تهران‌ مقتول‌ و مضروب‌ و مجروح‌ کرد."‌ آیت‌الله بار دیگر خواست‌ خود را مبنی‌ بر"‌ اجرای‌ احکام‌ شرعیه‌ و برقراری‌ عدالت‌ و بازگشت‌ هر چه‌ زودتر حضرت‌ آیت‌الله خمینی‌"‌ مورد تأکید قرار داد. هم‌چنین‌ آیت‌الله شیخ‌بهاءالدین‌ محلاتی‌ از شیراز و آیت‌الله صدوقی‌ از یزد اطلاعیه‌هایی‌ در این‌ رابطه‌ صادر کردند.


یکی از موضوعاتی که مردم شرکت کننده در راهپیمایی روز هفده شهریور و بازماندگان شهیدان و مجروحان حادثه در پی آن بودند، ‌اطلاع از نظر رهبر انقلاب حضرت امام خمینی ( ره ) در این باره بود. اعلامیه امام ( ره)‌ که بلافاصله پس از این واقعه در نجف منتشر شد و به سرعت اکثر مردم ایرن از آن آگاهی یافتند، در واقع به حرکت مردم مشروعیت بخشید و مردم شادمان از مهر تأیید مرجع و رهبرشان‌ به مبارزه تا سرنگونی حکومت پهلوی ادامه دادند. امام‌ خمینی‌ در پیام به‌ ملت‌ ایران‌ آرزو کردند که‌"‌ای‌ کاش‌ خمینی‌ در میان ‌شما بود و در کنار شما در جبهه‌ دفاع‌ برای‌ خدای‌ تعالی‌ کشته‌ می‌شد."‌

امام‌ خمینی‌ کشتار 17 شهریور را آشکارشدن‌ واقعیت‌ دولت‌ آشتی‌ ملی‌ اعلام‌ کردند که‌"شاه‌ با حکومت‌ آشتی‌ ملی‌ می‌خواست‌ روحانیت‌ شریف‌ ایران‌ و سیاسیون‌ محترم‌ را در کشتارخود سهیم‌ گرداند، ولی‌ فریب‌ او خیلی‌ زود برملا گردید. ان‌ّ کیدَ الشیطان‌ کان‌ ضعیفاً"‌. امام‌ خمینی‌ بار دیگر از ارتش‌ خواستند به‌ مردم‌ بپیوندند تا"‌نام‌ خود را در تاریخ‌ که‌ به‌ سود ملت‌ ایران‌ به‌ راه‌ خود ادامه‌ می‌دهد هر چه‌ زودتر ثبت‌"‌ کنند. امام‌ خمینی‌ خطاب‌ به ‌علما فرمودند:"‌در این‌ موقع‌ حساس‌ نه‌ تنها باید استقامت‌ کنید، بلکه‌ روحیه‌ عالی‌ مقاومت‌ جامعه‌ را هر چه‌ بیشتر تقویت‌ کنید و هر چه‌ بیشتر صفوف‌ خود را برای‌ مقابله‌ با دشمن‌ مردم‌ ایران‌ متشکل‌تر کنید.


تظاهرات مردم تهران در روز جمعه ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ در میدان ژاله/ پیكر جمعی از شهدای واقعه ۱۷ شهریور تهران در سالن غسالخانه بهشت زهرا...
 
برچسب ها:17 ، شهریور ، 57 ، تهران

ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 11:10 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 11:08 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
 
 
 
"فقط حیــدر امیرالمومنین است", [۰۶.۰۹.۱۶ ۲۱:۰۰]
🌕 يعنی میشود آن روز؟

درون تنگنای قبر
شانه ام را بگيری
و تكان بدهی:
اسمع افهم(بشنو و بفهم)
انا حسين بن علی بن ابيطالب!
سر و كارت
با من است
بقيه بروند!

"اللهم ارزقنا شفاعة الحسین یوم الورود."
آمین

ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 7:19 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
 

 

 

 

 

"فقط حیــدر امیرالمومنین است", [۰۱.۰۹.۱۶ ۰۳:۱۶]

#مبلغ_غدیر_باشیم

🔴اهمیت روز غدیر
✨امیرالمومنین علی علیه السلام:
روز غدیر، روز اظهار گوهر مصون است.

📚 مصباح المتهجد۷۵۶/۲

✨حضرت صادق علیه السلام:
روز غدیر، روز اتمام نعمت است.

📚 الغدیر ۲۸۵/۱

✨حضرت صادق علیه السلام:
روز غدیر، روز عبادت است.

📚 الغدیر ۲۸۵/۱

✨حضرت صادق علیه السلام:
روز غدیر، عید اهل بیت علیهم السلام است.

📚 بحار الانوار ۳۰۰/۹۵

✨مولانا امیرالمومنین علی علیه السلام:
روز غدیر، روز امن و امان است.

📚 مصباح المتهجد۷۵۶/۲

✨حضرت رضا علیه السلام:
روز غدیر، روز قبولی اعمال شیعیان است.

📚 المراقبات / ۲۵۷

✨حضرت رضا علیه السلام:
روز غدیر، روز زینت است.

📚 المراقبات / ۲۵۷

✨حضرت صادق علیه السلام:
روز غدیر در زمین، روز میثاق نامیده شده است.

📚 بحار الانوار ۲۳۱/۹۵

✨مولانا امیرالمومنین علی علیه السلام:
روز غدیر، روز گواهی و گواهان است.

📚 مصباح المتهجد۷۵۵/۲

✨امیرالمومنین علی علیه السلام:
روزغدیر، روز پیمان است.

📚 مصباح المتهجد۷۵۵/۲

✨حضرت صادق علیه السلام:
روز غدیر،روز منصوب شدن امیرالمومنین علیه السلام است.

📚 الغدیر ۲۸۵/۱

✨مولانا امیرالمومنین علی علیه السلام:
روز غدیر، روز جداسازی حق از باطل است.

✨حضرت صادق علیه السلام:
حمد خداوند که ما را در این روز کرامت داد.

📚 المراقبات / ۲۵۷

مولانا امیرالمومنین علی علیه السلام:
روز غدیر، روزی است که منزلت شایستگان در آن، بلندی گرفت.

📚 مصباح المتهجد/۷۵۵

امیرالمومنین علی علیه السلام:
روز غدیر، روز بیان کردن حقایق ایمان است.

📚 مصباح المتهجد۷۵۵/۲

امیرالمومنین علی علیه السلام
روز غدیر، روز آشکار کردن حقیقت است.

📚 مصباح المتهجد۷۵۵/۲

حضرت رضا سلام الله علیه:
همانا روز زبونی شیطان است

📚 بحار الانوار ۳۲۳/۹۵

حضرت صادق علیه السلام:
در این روز، رضایت خدا نهفته است.

📚 بحار الانوار ۳۲۳/۹۵

امیرالمومنین علی علیه السلام:
روز غدیر، روز راندن شیطان است.

📚 مصباح المتهجد ۷۵۶/۲

امیرالمومنین علیه السلام:
روز غدیر، روز آزمایش بندگان است.

📚 مصباح المتهجد ۷۵۶/۲

امیرالمومنین علیه السلام:
روز غدیر، روزی است که دلایل خداوند در آن روشن کشت.

📚 مصباح المتهجد ۷۵۵/۲

امیرالمومنین علی علیه السلام
روز غدیر، روز راهنمایی است.

📚 مصباح التهجد۷۵۶/۲

مولانا امیرالمومنین علی علیه السلام
روز غدیر، روز گشایش است.

📚 مصباح المتهجد/۷۰۰

امام رضا علیه السلام :
روز غدیر، روز لبخند است.

📚 المراقبات/ ۲۵۷

حضرت رضا سلام الله علیه:
عید غدیر، برترین عید خداوند است.

📚 الغدیر ۱/۲۸۶

امام صادق علیه السلام
روز غدیر، روز بپا خواستن است.

📚 بحارالانوار ۳۲۳/۹۵

امام صادق علیه السلام :
روز غدیر، روز شادمانی است.

📚 الغدیر ۲۸۶/۱

#تبلیغ_غدیر_بر_همه_واجب_است
#فقط_حیدر_امیرالمؤمنین_است

🌹غدیر فراموش شد که عاشورا اتفاق افتاد🌹

<<<<<<>>>>>><<<<<<<>>>>>>><<<<<<<

ِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ علَيْكُمْ نِعمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الاِسْلاَمَ دِين

@arbabam_heydar

"فقط حیــدر امیرالمومنین است", [۰۶.۰۹.۱۶ ۲۱:۰۰]
🌕 يعنی میشود آن روز؟

درون تنگنای قبر
شانه ام را بگيری
و تكان بدهی:
اسمع افهم(بشنو و بفهم)
انا حسين بن علی بن ابيطالب!
سر و كارت
با من است
بقيه بروند!

"اللهم ارزقنا شفاعة الحسین یوم الورود."
آمین
 

 


ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 7:18 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
 
 
"فقط حیــدر امیرالمومنین است", [۳۱.۰۸.۱۶ ۱۲:۱۰]
‍ 🔸🔷 اهمیت دهه غدیریه 🔷🔸

در این دهه، از پانزدهم تا بیست و پنجم [ذی الحجه]، باید در تمام مساجد ایران، مجلس باشد. هر شب این قضایا را طرح کنند. مردم بفهمند چه خبر بود. سوره ی دهر (یا انسان) شب بیست و پنجم این ماه (ذی الحجه) نازل شد که در این دهه نازل شد. آیه ی «إنَّما وَلِیُّکُمُ اللهُ» (خاتم بخشی امیرالمومین -علیه السلام- در رکوع) که در این دهه نازل شد. غوغای مهمی که آن روز عید اکبر شد «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتي‏ وَ رَضيتُ لَكُمُ الْإِسْلامَ ديناً» ( امروز دين شما را برايتان كامل و نعمت خود را بر شما تمام گردانيدم، و راضی شدم که دینتان اسلام باشد - سوره مائده، آیه۳)
روز هجدهم [حضرت امیرالمومنین] علی -علیه السلام- را سر دست گرفت، گفت: «مَن کُنتُ مَولاهُ فَهَذا عَلِيٌ مَولاهُ» (هر که من مولا و سرپرست او هستم پس این علی مولا و سرپرست اوست - خطبه غدیر)

(بیانات آیت الله العظمی وحید خراسانی دام ظله)
۱۳۸۸/۹/۵
.

ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 7:17 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
 
 
🍁🍁🍁🍁🍁 بشنو از من ناله های رنج را

بغض های کربلای پنج را

از چه رو خود را زمين گير كرده ايم

اين چنين در منجلاب گير كرده ايم

بوی عطر جبهه ها يادش بخير

شور و شوق كربلا يادش بخير

بوی عطر جبهه ها از ياد رفت

ياد شيرين از سر فرهاد رفت

بوی عطر جبهه ها از ياد رفت

كربلا پنجی، خدا ! از ياد رفت

كربلا پنجی شما دانيد كيست؟

عشق بازی با خدا دانيد چيست؟

لحظه ای كانال زوجی مانده ای؟

تا به صبح آيات ناجی خوانده ای؟

جنگ در كانال ماهی بوده ای؟

در كمين در فكر راهی بوده ای؟

جنگ در خاكريز نونی كرده ای؟

يک نگاه، در آب خونی كرده ای؟

انفجار چلچله حس كرده ای؟

لرزشی چون زلزله حس كرده ای؟

قطع پا و دست و سر را ديده ای؟

طفل های بی پدر را ديده ای؟

سردی دستان دوست، حس كرده ای؟

گرمی سرب زير پوست حس كرده ای؟

استخوان های تكيده ديده ای؟

گورهای پر شهيده ديده ای؟

بغض پشت بغض گلويت را گرفت؟

مادر پيری جلويت را گرفت؟

ضربه های كابل پشتت خورده است؟

هم قفس هم بندی پيشت مرده است؟

كربلا پنجی ميان ما هست؟

كوه پر گنجی ميان ما هست؟

كربلا پنجی صدايم می شنوی؟

ای كه در رنجی صدايم می شنوی؟

ای كه تو «حاجی بصير» را ديده ای!

شيرمردان دلير را ديده ای!

ای كه با«اصغر خنكدار» بوده ای

ای كه مثل يک سپيدار بوده ای

ای كه قلب دشمنان لرزانده ای

ای كه كل دشمنان ترسانده ای

كربلا پنجی، بسيجی هوش باش

چه كسی گفتست تو خاموش باش؟

كربلا پنجی، بسيجی گوش كن

آتش فتنه كجاست، خاموش كن

چشم و گوش خود نبند و باز كن

بشكن اين در ب قفس پرواز کن
.



گروه یادگاران جبهه و جنگ

ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 7:16 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
 
 

کانال خبرگزاری بسیج:

 

📌رهبر انقلاب: اولین وظیفه روحانیون «مقابله با نقشه دین‌زدایی و عفت‌زدایی»است/ حوزه‌های علمیه و روحانیون باید فضای مجازی را بشناسند


🔻حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درجلسه درس خارج فقه در سال تحصیلی جدید حوزه‌های علمیه:

🔸اولین و مهمترین وظیفه روحانیون «مقابله با نقشه دین‌زدایی و عفت‌زدایی»است.
🔸حوزه‌های علمیه و روحانیون باید با شناخت فضای مجازی و استفاده از فرصتهای آن، معارف و مفاهیم اسلامی را تبیین کنند.
🔸 «بصیرت» یعنی بدانیم جوانِ امروز چه نیازهایی دارد و بر لوح دل آماده و مشتاق او، چه چیزی نقش بسته یا باید نقش ببندد؟
🔸دشمن از طریق تولید و ترویج شبهات و همچنین تولید محتوای ضد عفت و حیا، به‌دنبال انحراف جوانان مؤمن و سالم از اصل دین و دریدن پرده‌های حیا است و امروز این کار در بستر فضای مجازی انجام می‌شود.
🔸حوزه‌های علمیه و دانایان مذهب باید قابلیت مواجه شدن با لشکر عظیم دشمن را در خود ایجاد کنند.
🔸ناآشنایی برخی مبلغان دینی با ابزارهای جدید رایانه‌ای و همچنین عدم درک درست از اهمیت مسئله فضای مجازی در برخی مسئولان مایه تاسف است.
🔸فضای مجازی، به صورت توأمان دارای منافع و مضرات بی‌شماری است که باید با استفاده از فرصتهای آن، مفاهیم اسلامی را در سطح گسترده ترویج کرد و در همین خصوص، شورای‌عالی فضای مجازی با هدف تمرکز در فکر، تصمیم و اقدام تشکیل شد.
🔸شناسایی شبهات روز و پاسخ به آنها از جمله کارهای مهم حوزه‌های علمیه است.
🔸این کار هیچ منافاتی با فقاهت ندارد، زیرا فقه، منحصر به احکام عملی نیست، بلکه «فقه الله الاکبر» در واقع همان معارف اسلامی است و باید برای پاسخ به شبهات دینی نیز همانند کاوشهای دقیق و پردامنه فقهی، اقدام و عمل کرد.
 

ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 7:16 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
سرویس گوناگون | کد خبر: ۶۳۳۶۶
تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۰۶/۰۱ - ۱۹:۱۰:۳۱
 

پیام شیخ زکزاکی به آیت الله اعرافی و ‌آیت الله اراکی

 
رهبر جنبش اسلامی نیجریه در پیامی از آیت الله اراکی و آیت الله اعرافی تشکر کرد.

به گزارش اترک نیوز به نقل از ابنا ، «محمد امین» رییس موسسه شهدای جنبش اسلامی نیجریه که از نزدیکان «شیخ ابراهیم زکزکی» به شمار می آید در گفت وگو با خبرگزاری رسا از پیام رهبر جنبش اسلامی نیجریه به آیت الله اعرافی و آیت الله اراکی خبر داد.

وی تصریح کرد: پس از بازگشت از ایران با شیخ زکزاکی تماس گرفتم و خبر همدلی و همدردی مردم ایران با شیعیان نیجریه و همچنین تلاش آنان برای آزادی وی را دادم.

محمد امین افزود: شیخ زکزاکی از این مساله خوشحال شدند و فرمودند: «به عزیزان ما در ایران مخصوصا در قم و بالاخص دو بزرگوار آیت الله اراکی و آیت الله اعرافی سلام برسانید. آیت الله اراکی درباره مظلومیت ما زحمتهای فراوان می کشند، و آیت الله اعرافی در خطبه های نمازجمعه‎شان مارا یاد می کنند».


ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 5:47 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
سرویس صاحبه | کد خبر: 9111
تاریخ انتشار: 1395/06/17 - 00:20:45
 
 

 

خانواده شهدای منا با رهبر معظم انقلاب دیدار می کنند

 
پیمان پدیداران دمسئول روابط عمومی بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان شمالی گفت : دیدار با رهبر فرزانه انقلاب و بهره گیری از بیانات ارزشمند و آرامش بخش ایشان انشالله تسلایی بر آلام و دردهای خانواده های شهدای این حادثه خواهد بود .
خانواده شهدای منا با رهبر معظم انقلاب دیدار می کنند,

به گزارش پایگاه خبری کنگره 3هزار شهید خراسان شمالی عصر دوشنبه 15 شهریور 95 در آستانه سالگرد حادثه خونبار منا ، خانواده شهدای این حادثه در استان خراسان شمالی عازم شهر مقدس قم شدند .
پیمان پدیداران مسئول روابط عمومی بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان شمالی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای منا گفت : خانواده های معظم شهدای منا صبح امروز (سه شنبه) پس از زیارت بارگاه مقدس حضرت فاطمه معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران عازم تهران خواهند شد و صبح فردا (چهارشنبه) همراه با خانواده های شهدای منای سراسر کشور با رهبر معظم انقلاب دیدار خواهند کرد .
پیمان پدیداران در ادامه گفت : دیدار با رهبر فرزانه انقلاب و بهره گیری از بیانات ارزشمند و آرامش بخش ایشان انشالله تسلایی بر آلام و دردهای خانواده های شهدای این حادثه خواهد بود .
مسئول روابط عمومی بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان شمالی همچنین با اشاره به پیام قاطعانه مقام معظم رهبری به مسلمانان سراسر جهان به مناسبت فرا رسیدن موسم حج گفت : پیام مقتدرانه رهبر معظم انقلاب حاکی از اهتمام ویژه ایشان در مشخص شدن ابعاد مختلف حادثه تاسف بار منا در سال گذشته و ضرورت مشخص شدن عاملان این فاجعه است .
وی گفت : مقام معظم رهبری در این پیام مهم و تاریخی خود رژیم آل سعود را شیطانی حقیر خواندند که در پی تامین مطامع شیطان بزرگ یعنی آمریکاست و همچنین با ذکر احتمال عمدی بودن حادثه منا از سوی صاحبنظران ، حکام سعودی را در این حادثه و نیز حادثه مسجد الحرام مقصر دانستند و با بیان این مساله که جهان اسلام نباید گریبان حاکمان سعودی را رها کند بر لزوم اینکه باید فکری اساسی برای مدیریت حرمین شریفین شود تاکید کردند  و این تنها نمونه ای از اقتدار و عظمت رهبر معظم انقلاب و اهتمام ویژه ایشان در مشخص شدن ابعاد مختلف حادثه مناست .
پیمان پدیداران با بیان این حقیقت که عزت ، اقتدار ، ثبات و امنیت ایران اسلامی مرهون رهبری های پیامبر گونه رهبر معظم انقلاب است گفت : اینکه حضرت امام خمینی (ره) فرمودند "پشتیبان ولایت فقیه باشید تا به مملکت شما آسیبی نرسد" حقیقتی ماندگار است چرا که هر زمانی به دنبال تحقق منویات رهبر معظم انقلاب بودیم بلافاصله عزت و فلاح و پیروزی حاصل شد و چنانچه اگر خدای نکرده از آرمان ها ، اصول و منویات ایشان فاصله بگیریم ابعاد خسارت بار آن جبران ناپذیر خواهد بود .
گفتنی است در حادثه منا 15 زائر خراسان شمالی به شهادت رسیدند .

 

ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 5:45 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

.
⚫◀هاشمی: چه اشکالی دارد ما اول دست دوستی را به سمت عربستان دراز کنیم؟!
.
.
📍◀#هاشمی_رفسنجانی امروز درمصاحبه با سایت شخصی خودش و درآستانه سالگرد

 

 

 

 

fars_news.
⚫◀هاشمی: چه اشکالی دارد ما اول دست دوستی را به سمت عربستان دراز کنیم؟!


📍◀#هاشمی_رفسنجانی امروز درمصاحبه با سایت شخصی خودش و درآستانه سالگرد "فاجعه منا" گفت: چه اشکالی دارد ما دست اول را به سمت #عربستان دراز کنیم/ کار سختی نیست!
.
📍◀هاشمی: یکبار در سنگال و در حضور ملک عبدالله من یک سخنرانی کردم، همه روسای کشورهای اسلامی به صف ایستاده بودند تا نوبتشان شود و بامن مصافحه کنند و طیب الله بگویند/ آنجا ایران عظمت پیدا کرد/
.

📍🔴هاشمی رفسنجانی چندروز پیش نیز در اظهار نظری گفته بود:" ژاپن و آلمان نیروی #نظامی شان تعطیل شد تا پیشرفت کردند/ مطمئنم دولت دوم #روحانی ما راهم به آنجا میرساند/ راه برای ایران هم باز شده "/
.

 

 

 

اینستاگرام خبرگزاری فارس:

 


ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 5:39 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
یک درمانگاه بدون پروانه کار در مشهد تعطیل شد
کد خبر : 1901013
تاریخ انتشار : ۱۴ شهریور ۱۳۹۵در ۱۲:۴۶ ب.ظ
 
 

 

با دستور مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی؛

یک درمانگاه بدون پروانه کار در مشهد تعطیل شد

با دستور مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی، یک درمانگاه در مشهد به واسطه تخلفات عمده و داشتن شاکی خصوصی تعطیل شد.
 
 
download

یه گزارش مشهدپیام به نقل از اداره کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی، حمیدرضا کریم اظهار داشت: به دنبال گزارش دانشگاه علوم پزشکی منضم به شکوائیه شاکی خصوصی به اداره‌کل تعزیرات حکومتی استان مبنی بر عدم حضور مسئول فنی در شیفت شب درمانگاه و به‌کارگیری نیروی بدون پروانه کار، موضوع در دستور کار شعبه سیزدهم تعزیرات حکومتی مشهد ویژه رسیدگی به تخلفات بهداشت، دارو و درمان قرار گرفت که پس از طرح موضوع در کمیسیون تخصصی (ماده ۱۱ ق.ت ح) تخلفات متعددی برای این درمانگاه محرز شد.

 

کریم ادامه داد: از جمله تخلفات این درمانگاه عدم تمدید پروانه بهره برداری از سوی مراجع ذی‌صلاح، عدم تمدید پروانه مسئول فنی درمانگاه، عدم حضور مسئول فنی و به‌کارگیری افراد فاقد صلاحیت بود که نهایتاً شعبه مذکور این درمانگاه را به پرداخت جزای نقدی در حق صندوق دولت، درج در پرونده و تعطیلی درمانگاه تا تمدید پروانه محکوم کرد.

 

انتهای پیام/

 
 

ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 5:35 PM ] [ احمد ]
نظرات 0

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.
🔴📸 رهبرانقلاب:بازدید از نمایشگاه دستاوردهای صنعت دفاعی برایم شیرین و خرسند کننده است/
.
✅🔸 علت این خرسندی، علاوه بر دیدن تواناییهای دفاعی که نقش به‌سزایی در افزایش سطح و ضریب اقتدار کشور دارد، مشاهده نیروهای عالِم، محقق، پژوهشگر، اهل فکر و اقدام، و با ایمان است که بسیار خوشحال کننده و لذت بخش است/
.
✅🔸 مکرر به دولتها توصیه کرده ام به همکاری صنعت با #دانشگاه توجه جدی کنند/ این همکاری برای هر دو طرف مفید خواهد بود و نمونه بارز آن را اکنون در وزارت دفاع مشاهده می کنیم.
.
✅🔸وجود چنین نیروها و عناصری در مجموعه صنایع دفاعی کشور، همچون جواهری بسیار گرانبها و غیرقابل قیمت گذاری است.
.
.
#آرامش_امت ⚘
#امام_خامنه_ای
#امیدم_به_جوانهاست ✔
.

#خبرگزاری_فارس 📰

 

 

 

 

 

  • fars_news.
    🔴📸 رهبرانقلاب:بازدید از نمایشگاه دستاوردهای صنعت دفاعی برایم شیرین و خرسند کننده است/
    .
    ✅🔸 علت این خرسندی، علاوه بر دیدن تواناییهای دفاعی که نقش به‌سزایی در افزایش سطح و ضریب اقتدار کشور دارد، مشاهده نیروهای عالِم، محقق، پژوهشگر، اهل فکر و اقدام، و با ایمان است که بسیار خوشحال کننده و لذت بخش است/
    .
    ✅🔸 مکرر به دولتها توصیه کرده ام به همکاری صنعت با #دانشگاه توجه جدی کنند/ این همکاری برای هر دو طرف مفید خواهد بود و نمونه بارز آن را اکنون در وزارت دفاع مشاهده می کنیم.
    .
    ✅🔸وجود چنین نیروها و عناصری در مجموعه صنایع دفاعی کشور، همچون جواهری بسیار گرانبها و غیرقابل قیمت گذاری است.
    .

 

 

 

 


ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 5:16 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
| کد خبر: ۶۳۶۸۰
تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۰۶/۱۶ - ۱۱:۵۳:۲۱
 
مدیر حج و زیارت خراسان شمالی مطرح کرد؛

دیدار خانواده شهدای منا با مقام معظم رهبری/ پل ورودی بجنورد به نام شهدای منا

 
مدیر حج و زیارت خراسان شمالی از دیدار خانواده شهدای منا با مقام معظم رهبری خبر داد.
دیدار خانواده شهدای منا با مقام معظم رهبری/ پل ورودی بجنورد به نام شهدای منا,

به گزارش اترک نیوز به نقل ازبجنا، محمدباقر قاصری  مدیر حج و زیارت خراسان شمالی با گرامیداشت یاد شهدای منا اظهار کرد: خانواده شهدای منا امروز 16 شهریور ماه با مقام معظم رهبری دیدار خواهند کرد.

وی افزود: با موافقت شورای شهر، استانداری و راه و شهرسازی استان، پل ورودی بجنوردی به نام شهدای منا نامگذاری شد.

قاصری گفت: در فاجعه منا 15 نفر از هم استانی های ما به شهادت رسیدند که شهرستان اسفراین با 6 شهید بیشترین تعداد شهدای منا در استان خراسان شمالی دارد.

وی ادامه داد: شهرستان بجنورد، شیروان، فاروج و جاجرم هر یک دو شهید و شهرستان مانه و سملقان یک شهید فاجعه منا را دارند.

همچنین محمدباقر قاصری مدیر حج و زیارت خراسان شمالی از رونمایی کتاب زیباترین لبیک شهدای منای استان خبر داد.

انتهای خبر/


ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 5:10 PM ] [ احمد ]
نظرات 0

 

سردار فضلی با اشاره به بازسازی واقعه غدیر خم خبر داد:

 

امسال واقعه غدیر در 168 نقطه کشور بازسازی خواهد شد
جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین با اشاره به خصومت دیرینه دشمنان با ایران، برگزاری کنگره ملی شهدا را پاسخی به هجمه‌های آن‌ها دانست.
امسال واقعه غدیر در 168 نقطه کشور بازسازی خواهد شد

به گزارش پایگاه اینترنتی بسیج، سردار سرتیپ پاسدارعلی فضلی، جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین  در یازدهمین جلسه شورای مرکزی کنگره ملی شهدای دانشجو با گرامی‌داشت یاد و خاطره شهدای منا اظهار داشت: خصومت دشمنان با ایران، خصومتی دیرینه است و همچنان ادامه دارد.

وی برگزاری کنگره ملی شهدای دانشجو را مقابله با هجمه‌های دشمن دانست و ادامه داد: کنگره ارزشمندی شکل گرفت که تکرار دوباره آن خیر و برکت به همراه دارد.

سردار فضلی به برگزاری بازسازی واقعه غدیر خم توسط سازمان بسیج متسضعفین در چند سال گذشته اشاره کرد و گفت: با مشارکت بسیاری از افراد و به‌خصوص علما و همچنین انجام کارهای پژوهشی توانستیم واقعه غدیر خم را بازسازی کنیم. اولین بازآفرینی در چهارم آذر سال 89 در شهر مقدس قم  و در نزدیکی جمکران شکل گرفت.

وی حضور 70 هزار نفری مردم در اولین اجرای بازسازی واقعه غدیر را چشمگیر دانست و بیان کرد: سال‌های بعد داوطلبان در اقشار مختلف بسیج برای اجرای این نمایش در 70 نقطه کشور اعلام آمادگی کردند. به ترتیب در سال‌های بعد این نمایش با تقاضا برای 100 نقطه و پس از آن 120 نقطه کشور به اجرا درآمد.

سردار فضلی تاکید کرد: اجرای این نمایش ارزشی به جایی رسید که در سال 95 برای 168 نقطه اعلام آمادگی برای اجرا داشته‌ایم ومیلیون‌ها نفر طی این چند سال توانستند بازسازی واقعه غدیر را ببینند.

گفتنی است، یازدهمین جلسه شورای کنگره ملی شهدای دانشجو با طرح‌ریزی برگزاری دور دوم کنگره در سال جاری با حضور اعضای شورای کنگره  در ساختمان شهید شهبازی سازمان بسیج دانشجویی برگزار شد.

 

ادامه مطلب



[ سه شنبه 16 شهریور 1395  ] [ 5:07 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
.: Weblog Themes By themzha :.

تعداد کل صفحات : 26 :: 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 >

درباره وبلاگ


استان خراسان رضوی:شهرستان مشهدمقدس

آمار سايت
كل بازديدها : 3596209 نفر
تعداد نظرات : 49 عدد
تاريخ ايجاد وبلاگ : پنج شنبه 14 خرداد 1394  عدد
كل مطالب : 13380 عدد
آخرين بروز رساني : یک شنبه 3 فروردین 1399 
کد موزیک آنلاین برای وبگاه
امکانات وب