اهمیت بانک در نظام پولی کشور از یک طرف و حرمت ربا از طرف دیگر، اقتصاددانان مسلمانان را در دهههای اخیر بر آن داشت تا با حذف ربا از نظام بانکی، نظام پولی جدیدی را بر اساس عقود شرعی طراحی کنند و حدود سی سال است که این نظام در ایران و خیلی از کشورهای اسلامی و غیر اسلامی اجرا میشود. دغدغه خیلی از دانشمندان مسلمان در حوزه پول و بانک این بوده که فقط حذف ربا از نظام بانکی کافی نیست و برای اسلامی شدن نظام، لازم است عناصر دیگر آموزههای اقتصادی اسلام نیز تأمین شود و نظام بانکی کشور بر اساس آن اصول و مبانی طراحی گردد.
گروه اقتصادی برهان/حجت الاسلام و المسلمین سید عباس موسویان؛ دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی/
رهبر معظم انقلاب اسلامی در نشس تاندیشههای راهبردی فرمودند: « .... نظام اسلامی به دنبال اجرای حداکثر عدالت و تحقق کامل عدالت بهمفهوم یک ارزش مطلق و همگانی است...»
با این تعریف، عدالت از دیدگاه اسلام یک ارزش مطلق است؛ به این معنا که تحقق عدالت فینفسه ارزش محسوب میشود. دستیابی به عدالت هدف است نه وسیلهای برای اهداف دیگر، از این رو است که عدالت جزو «اصول دین» بوده و در چارچوب اصول خدشه ناپذیر مطرح میشود. در مکاتب غربی و مادیگرایانه، عدالت به عنوان یک وسیله برای دستیابی به اهداف دیگر در نظر گرفته میشود. شواهد بسیار زیادی در نظامهای اقتصادی کشورهای غربی وجود دارد که نشان دهندهی تلاش گستردهی آنان برای عملکرد عادلانه است. توجه به تأمین مالی فراگیر یکی از این نمونهها است.
دکتر محمد جلیلی، استاد اقتصاد دانشگاه
«تحریم اقتصادی» به معنی اقدامهای غیرنظامی است که بر انتقال کالا، خدمات یا سرمایه به یک کشور، اثر زیان بار میگذارد و هدف از برقراری آن تنبیه، مجازات یا وارد ساختن آن کشور به همخوان کردن خود با اهداف سیاسی کشور تحریم کننده یا گویای ناخرسندی کشور تحریم کننده از کارها و رفتارهای کشور تحریم شده است.
بیشک این رویداد پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران در زمستان 1979 میلادی میان دو کشور ایران و ایالات متحدهی آمریکا به وقوع میپیوندد و باعث میشود ادبیات جدیدی با عنوان تحریم میان دو کشور حاکم شود. شواهد تاریخی نشان میدهد ایران تا پیش از وقوع انقلاب و تشکیل حاکمیت جمهوری اسلامی یکی از بزرگترین شرکای سیاسی- اقتصادی ایالات متحده بوده است.
ارتباطات نزدیک این دو کشور پس از کودتای 28 مرداد 1332 بیش از پیش گسترش یافته و باعث میشود تا دولت وقت آمریکا، رژیم پهلوی را به عنوان یکی از نزدیکترین و وابستهترین دولتها به خود قلمداد کند. این اتفاق باعث میگردد تا روابط سیاسی- اقتصادی ایالات متحده به ایران هر روز نسبت به گذشته در سطح وسیعتری دنبال شود تا جایی که بنابر اسناد منتشر شدهی رسمی، شرکتهای آمریکایی بین سالهای 1351 تا 1353 ـ یعنی تنها در حدود 3 سال ـ قراردادها و معاملات مشترکی را با ایران امضا میکنند که ارزش آنها به 119 میلیارد دلار میرسد!
گروه اقتصادی برهان/ مهدی مهرپور
(*) مهدی مهرپور، پژوهشگر
رویکرد مقام معظم رهبری در سالهای اخیر به مسألهی اقتصاد، رویکردی قابل توجه است؛ نامگذاری سالهای اخیر با بار معنایی اقتصادی از یکسو و تأکید مستمر ایشان بر پیشرفت علمی و اقتصادی از سوی دیگر، شاهدی بر این مدعا است.
هماکنون نهاد وزارت نفت هم معلومالحال است، عدم حضور وزیر در محل کار و استعفا یا بیتفاوتی مدیران عواقب مناسبی چه در داخل کشور و چه از بعد خارجی بر اوپک نخواهد داشت./
گروه اقتصادی برهان
گروه اقتصادی برهان/ سعید غلامی باغی؛ عدالت (Justice) یا عدل (Fair) در لغت به معنای انصاف، قسط، توزان، اعتدال، دادگری و داوری مطابق حق است و در تحلیل، حکم به حق، عدالت است و به راه راست، راه عدل گفته میشود و در تضاد با جور، ستم و ظلم قرارگرفته است.
8. نگاه مکتب اسلام به عدالتورزی به عنوان یک تکلیف الهی است.
1. استفاده از نقش استثنایی ادیان در تبیین عدالت اقتصادی و تعیین عدالت به عنوان هدف نظامسازی، تمدن و حرکت بشر در محیط جامعه؛
(*) سعید غلامی باغی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر ارشد امور اقتصادی
گروه اقتصادی برهان/ دکتر عبدالمجید شیخی؛ در آیهی شریفهی 25 سورهی مبارکهی «الحدید»، خداوند تبارک و تعالی هدف از ارسال پیامبران و کتب آسمانی را ایجاد قسط که همانا برقراری «عدالت» است، اعلام فرموده است. این موضوع در بیانات مقام معظم رهبری مورد تأکید قرار گرفت. «بالعدل قامت السماوات و الارض» این جمله بیان رسول اکرم(صلیاللهعلیهوآله) است.
این حدیث شریف نشان از اهمیت برقراری عدالت در روی زمین و نشان از ناپایداری بیعدالتی است. امروزه شاهد تحقق پیشبینی، مکاشفهی عالمانه و شگفتانگیز مقام معظم رهبری(حفظهاللهتعالی) دربارهی سرایت بیداری اجتماعی در قلب اروپا هستیم که متأثر از بیداری اسلامی در منطقهی خاورمیانه و کشورهای عربی مسلمان و اصالتاً برگرفته از انقلاب اصیل اسلامی ایران به رهبری حضرت امامخمینی(قدس سره) است که میرود تا زمینههای تحقق پیشبینی امیرالمؤمنین(علیهالسلام) در خطبهی 138 نهج البلاغه به وجود بیاورد.
حاکمیت نظام ظالمانه و غیر عادلانهی «ربا خواری» در غرب و حاکمیت نظام طبقاتی و اختلاف ثروت و درآمد، راز این سرایت بیداری و خیزش مردمی است که انشاء الله گسترش خواهد یافت و طومار ظالمان را در هم خواهد، پیچید. شکست نظام اقتصاد لیبرالیستی غرب با شروع بحران در بازارهای مالی و پولی در انتهای سال 2008، آغاز شد و کار به جایی رسید، که نه تنها در مباحث اجرایی، بلکه متفکرین غربی را حتی وادار به عقب گرد در مبانی علمی نمود اما از آنجایی که حاکمان غیر عادل و ظالم و به خصوص صهیونیست جهانی بر این نظام سیطره دارند، مجدد با سرعت و شعاع گستردهتری راه پیشین را ادامه میدهند که مسلماً در آیندهی بسیار نزدیک سبب آشوب در این کشورها خواهد شد.
وجود این تجربهی زنده در برابر ما باید موجب بیداری و عبرت طراحان الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، اندیشمندان مقولهی عدالت، مجریان و مسؤولین قوای سه گانه در جهت محور قرار دادن «قاعدهی عدالت» در حوزهی قانونگذاری، اجرایی و قضاوت؛ و بالاخره به تبعیت از قرآن کریم و سیرهی معصومین(سلاماللهعلیهماجمعین) باید میزان تمام فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی شود.
(*) دکتر عبدالمجید شیخی؛ کارشناس اقتصادی و عضو هیأت علمی دانشگاه
* بابک اسماعیلی؛ عضو پیوستهی انجمن اقتصاددانان ایران
گروه اقتصادی برهان/ محمد شهاب؛ این نوشته درصدد توضیح جامع و کامل نظام اقتصادی اسلام نیست در این نوشتار سعی بر آن است تا با ذکر اهداف نظام اقتصادی اسلام این تذکر جدی را گوش زد کنیم که نگاه اسلام در حوزهی اقتصاد رسیدن به رشد 8 درصدی نامطلوب است (تعجب نکنید!)
(*) محمد شهاب، پژوهشگر
ایران در لیست کشورهای غیرهمکار در مبارزه با پولشویی قرار دارد! این اتهام از جمله مواردی است که غربیها به عنوان یک رویکرد خلاف قانون از آن در مورد ایران یاد میکنند؛ اما واقعیت چیز دیگری است! آن چه مشهود است اینکه در حوزهی غرب و به عنوان مثال در کشوری مانند سوییس این اتفاق کاملاً رخ داده است: «حسابهای بانکی بینام و نشان!»
گروه کاری اقدام مالی برای مبارزه با پولشویی (FATF[1]) وابسته به سازمان همکاری اقتصادی و توسعه ([2]OECD)، نهادی است که با ارادهی سیاسی کشورهای غربی برای تدوین قوانین مبارزه با جرم پولشویی، شکل گرفته است. این نهاد هر 5 سال یکبار رسالت خود را مورد بازنگری قرار داده و فنون جدید پولشویی و تدابیر لازم برای مقابله با آن را بررسی مینماید.
(FATF) در اجلاس کشورهای گروه هفت که در سال 1989 میلادی در شهر پاریس برگزار شد، شکل گرفت. در آوریل 1990، یعنی کمتر از یک سال بعد، پیش نویس پیشنهادهای چهلگانه -که برنامهای فراگیر برای مبارزه با پولشویی را فراهم میکرد - منتشر نمود.[3]
در سالهای اخیر متأسفانه شاهد بودهایم که این سازمان با مسألهی مبارزه با پولشویی برخورد سیاسی داشته و رویکردی منفی نسبت به جمهوری اسلامی ایران اتخاذ نموده و با قرار دادن ایران در لیست کشورهای «غیر همکار»[4] تلاش کرده اقدامهای انجام شده توسط ایران را نادیده بگیرد. بررسی کارشناسی برخی توصیههای این سازمان و تطبیق آن با عملکرد ایران و سایر کشورها، طنز تلخی را به نمایش میگذارد:
این سازمان در توصیههای خود در بخش «شناسایی مشتری و نگهداری سوابق»، توصیهای دارد مبنی بر اینکه مؤسسههای مالی نباید حسابهای بینام یا با نام آشکار جعلی را نزد خود نگاه دارند. (توصیهی 5) و در ادامه به اقداماتی که کشورها جهت شناسایی کامل مشتری باید انجام دهند، اشاره نموده است. در آیین نامهی اجرایی قانون مبارزه با پولشویی و دستورالعملهای بانک مرکزی، تمامی موارد شناسایی مشتری مورد اشاره، پوشش داده شده است، لیکن در این مقال تمرکز ما بر بخش اول توصیه است.
هنگامیکه در مورد تاریخچهی بانکداری در ایران جستوجو کنیم به اسامی متفاوتی به عنوان اولین بانک برخورد میکنیم، اما جالب اینجاست که تقریباً در تمام گزارشات موجود از عملکرد بانکهای قدیم یک نکته مشترک است و آن اینکه هیچ گونه سابقهای از افتتاح حساب بینام در آنها مشاهده نمیشود. شاید شما هم در تبلیغات تلویزیونی بانکها یا در سر رسیدهای چاپ شده توسط آنها به عکسهای سیاه و سفیدی برخورد کرده باشید که شعبه یا مشتریان اولیهی بانک را معرفی نموده است. لذا نه تنها مشتریان بانک برای وی شناسایی شده بلکه سوابق کافی جهت معرفی آنان نیز کماکان موجود میباشد.
موضوع «شناسایی مشتری» در اسناد متعددی از جمله توصیههای (FATF) و اسناد کمیتهی بال و غیره مطرح گردیده است. لیکن هنگامی که به تاریخچهی بانکداری در کشورهای پایه گذار این استانداردها مراجعه میکنیم در مییابیم که در نظام بانکی این کشورها تا سالها امکان افتتاح حسابهای بینام وجود داشته است. یک مثال آشکار برای این موضوع، کشور سوییس است.
در سوییس، امکان افتتاح حسابهای بینام اما شمارهدار وجود دارد. بدین معنا که حساب مورد نظر را به نام شخص افتتاح کنندهی حساب نمیشناسند، بلکه آن را به نام عدد مربوط به آن میشناسند. این امر سبب میشود به جز رییس یا افراد معدودی، کسی در شعبه در مورد هویت صاحب حساب اطلاعات نداشته باشد و لذا به طور مثال تحویلدار نتواند بر اساس شناخت خود از مشتری ارزیابی نماید که آیا عملیات مورد تقاضای وی از مصادیق عملیات مشکوک محسوب میشود یا خیر.
موضوع محرمانه بودن اسرار بانکی[5] در برخی کشورها تا به حدی قوی میباشد که بانکها حتی در قبال حکم قضایی نیز خود را ملزم به ارایهی اطلاعات مشتریان نمیدانند (موضوع عدم ممانعت قانون محرمانه بودن اسرار بانکی در اتخاذ اقدامهای لازم جهت مبارزه با پولشویی نیز در توصیههای(FATF) ذکر شده است.) موضوع محرمانه بودن اسرار بانکی در قانون بانکداری مصوب 1934 کشور سوییس ذکر شده[6] و از ارکان اصلی بانکداری خصوصی آن به شمار میرود. محرمانه بودن اسرار بانکی تا حدی که اشخاص حقوقی خود را ملزم به ارایهی پاسخ به مراجع قانونی نداند از پایههای اقتصاد زیرزمینی و از عناصر اصلی جرایم سازمان یافته میباشد. با این وجود زمانی که به لیست اعضای (FATF) مراجعه مینماییم با تعجب در مییابیم که کشور سوییس از اعضای اصلی (FATF) (از مجموع 36 عضو) میباشد[7] و لذا به طور مثال سوییس میتواند عملکرد کشور ایران در زمینهی مبارزه با پولشویی را مورد ارزیابی قرار داده و به قرار گرفتن ایران در لیست کشورهای غیر همکار رأی مثبت دهد! این تناقض را چگونه میتوان توجیه نمود؟
در مطالب آینده، سایر توصیههای (FATF)- که ملاک اصلی ارزیابی عملکرد کشورها در زمینهی مبارزه با پولشویی است- به همراه اقدامهای ایران و سایر کشورها را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد تا عادلانه بودن رویکرد این سازمان نسبت به ایران بیش از پیش آشکار گردد.
پینوشت:
[1] Financial Action Task Force
[2] Organisation for Economic Co-operation and Development
[3] در سالیان بعد و پس از حادثهی 11 سپتامبر، توصیههایی نیز در زمینهی مبارزه با تأمین مالی تروریسم ارایه نمود.
[4] NCCT: Non Cooperative Countries and Territories
[5] Bank Secrecy
[6] در سال 2009 بین سوییس و برخی کشورها تفاهم نامه هایی امضا شد که برخی موارد افشای اطلاعات را الزام می نمود. فشارهای بین المللی سبب شده سویی در سالهای اخیر برخی مواضع خود را اصلاح یا تعدیل نماید.
[7] http://www.fatf-gafi.org/document/52/0,3746,en_32250379_32236869_34027188_1_1_1_1,00.html
گروه اقتصادی برهان/ فاطمه مهجور؛
(*) فاطمه مهجور، کارشناس ارشد اقتصاد
تاکنون براساس شاخصهای مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران بیش از 65 هزار هکتار بافت فرسوده با دارا بودن قریب به 20درصد جمعیت شهری کشور، شناسایی شده است. قدر مشترک سه شاخص ناپایداری بناها، ریزدانگی قطعات و نفوذ ناپذیری معابر در این بافتها شرایط بسیار ویژهای در افزایش خطر و تلفات جانی ساکنان و هموطنانمان در شرایط وقوع زلزله و سوانح ایجاد مینماید.
در خوش بینانهترین حالت، با توجه به مصوبات قانونی به ویژه قانون برنامهی پنجم توسعه، امر بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده حداقل 10 سال طول خواهد کشید؛ اما آیا حوادث متحمل زلزله و نظایر آن هم 10 سال صبر خواهد کرد؟ آیا شرایط به گونهای است که اگر خدای ناکرده، حادثهای اتفاق بیافتد، تلفات جانی، مالی و اقتصادی مربوط، حداقل ممکن باشد؟
در سیاستهای کلی نظام، مقام معظم رهبری به صورت ویژه بر پدافند غیر عامل به عنوان مجموعه اقدامهای غیر مسلحانه که موجب کاهش آسیب پذیری، ارتقای پایداری ملی برای تسهیل مدیریت بحران و پیش بینی سازوکارهای لازم برای طرحهای مشترک ایمن سازی و ایجاد هماهنگی در سایر طرحها، برنامهها و مدیریت نهادهای مسؤول در دو حوزهی پدافند غیرعامل و حوادث غیر مترقبه در جهت هم افزایی و کاهش هزینهها، تأکید فرمودهاند.
- عوامل محدوده کنندهی سرعت گریز از خطر در درون بافت فرسوده، حذف شود.
- انواع مختلف فضاهای باز تا حد امکان در سطح فضای تمام بافت فرسوده بهطور یکنواخت توزیع و پخش شود. این فضاهای باز باید به صورت چند منظوره طراحی شوند تا بتوان از آنها به منظور اسکان موقت استفاده نمود.
- فضای سبز به عنوان عامل تعدیل تراکمهای ساختمانی تا حد ممکن گسترش یابد.
گروه اقتصادی برهان/ محمد آیینی
محور : اقتصاد
در شرایط کنونی بازارهای سرمایه که میزان سود فعالیت های اقتصادی و تجاری کاهش پیدا کرده و هر روز اخبار جدیدی مبنی بر احتمال بازگشت بی ثباتی و رکود به دنیای اقتصاد شنیده می شود، کسب درآمد و موفقیت های چشمگیر مالی به امری حساس و در عین حال دشوار مبدل شده است.
اکثر سرمایه گذاران به دنبال خرید سهام شرکت ها و فعالیت در حوزه هایی هستند که بالاترین سود را برای آنها به همراه داشته باشد. اما باید توجه داشت که شروع سرمایه گذاری و کسب درآمد نه تنها به تحقیقات گسترده، تحلیل جامع نوسانات بازار سرمایه، استفاده از مشاوران مالی باتجربه و شانس بستگی دارد بلکه برای ادامه فعالیت در دنیایی که در هر لحظه می تواند چالش های بزرگی را پیش روی سرمایه گذار قرار دهد به شجاعت و قدرت خطر پذیری بالایی نیز احتیاج است.
بدون شک خطرپذیری و کسب درآمد دو روی یک سکه در فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری محسوب می شوند. به هر میزان که سود بالقوه در حوزه ای که فعالیت خود را آغاز کرده اید بیشتر باشد، خطرات بالقوه بزرگتری نیز در این مسیر پیش روی شما قرار خواهد داشت.
پس نکته ای که در مقوله سرمایه گذاری باید مورد توجه قرار بگیرد این است که پول و یا سرمایه ای را که با زحمت فراوان تا به امروز کسب کرده اید، در کدام حوزه و یا بخش سرمایه گذاری نمایید.
از سوی دیگر این مساله را باید مد نظر قرار دهید که آیا از آمادگی ذهنی و شجاعت لازم برای روبرو شدن با خطرات و یا شکست هایی که ممکن است در مسیر سرمایه گذاری با آنها روبرو شوید، برخوردار هستید یا خیر.
مسلما رعایت دقیق این نکات و جنبه های دیگر سرمایه گذاری می تواند کسب درآمد و سود بالا را تا حدود زیادی تضمین کند.
پس با توجه به آنچه که تا به اینجا به آن اشاره شد، دیدگاه و نگرش افراد نسبت به مقوله خطرپذیری در سرمایه گذاری از اهمیت بسیاری برخوردار است.
به همین دلیل سرمایه گذاران پیش از هر اقدامی در صورت داشتن مشاور مالی باید در این زمینه با او مشورت نمایند.
اما برخی از کارشناسان اقتصادی معتقد هستند که در کنار مشورت با مشاور مالی استفاده از لوازم و نرم افزارهائی که برای این کار طراحی شده اند نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است.
به اعتقاد آنها وضعیت بازار و ایجاد حباب های مقطعی می تواند ذهن انسان را گمراه نماید.
در صورت استفاده از این لوازم یا نرم افزارها می توان به صورت بی طرفانه و واقعی میزان خطرات موجود در روند سرمایه گذاری و نتایج حاصل از آن را تا حدودی پیش بینی کرد.
در این میان یکی از گزینه هایی که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد تست های روان شناسی است.
پاسخ دقیق به این سوالات می تواند قدرت خطرپذیری سرمایه گذار را مشخص کرده و پس از آن با همکاری مشاوران مالی می توان راهبردی منسجم را در راستای کسب موفقیت و حداکثر درآمد ممکن برنامه ریزی کرد.
از سوی دیگر توانایی و یا ظرفیت تحمل شکست از عوامل دیگری است که در خطرپذیری یک سرمایه گذار نقش مهمی را ایفا می کند. بارها مشاهده شده است که برخی بعد از اولین و یا چند شکست مالی، بطور کامل خود را از دنیای اقتصاد و سرمایه گذاری خارج می کنند.
البته در این مقوله می توان میزان سن را هم باید مورد توجه قرار داد. معمولا سرمایه گذارانی که در سال های پایانی و انتهای کار سرمایه گذاری خود به سر می برند، حوزه ها و یا بازارهایی که از امنیت بیشتری برخوردار بوده و سودی تضمین شده در اختیار آنها قرار می دهند را انتخاب می کنند.
بیل گیتس مرد نام آشنای مایکروسافت در این رابطه می گوید: مسیر سرمایه گذاری و فعالیت های اقتصادی هیچگاه مسیر همواری نبوده است، به رغم آنکه موفقیتهای مقطعی غالبا وجود دارد اما نمی توان آن روی سکه را فراموش کرد زیرا در سمت دیگر دشوار یها و شکست ها، مردان موفق را دنبال می کنند.
منبع : پول نیوز
محور : اقتصاد
در حال حاضر و با توجه به افزایش بی ثباتی در بازارهای مختلف سرمایه جهان، سرمایه گذاری و یا آغاز فعالیت تجاری جدید به یکی از اصلی ترین چالش های فعالان اقتصادی و تجار تبدیل شده است.
این در حالی است که عوامل مختلفی در موفقیت سرمایه گذاری و یا هر فعالیت اقتصادی دیگر نقش دارد. اما یکی از اصلی ترین نکاتی که در این زمینه باید مورد توجه قرار بگیرد اتخاذ تصمیم های درست و پیش بینی شرایط حاکم بر بازارهای سرمایه در آینده است.
در نتیجه منابع و عواملی که در این تصمیم گیری ها موثر هستند نیز از اهمیت بسیاری برخوردار می شوند. در ادامه این مطلب با همراه باشید تا شما را با برخی از این عوامل آشنا کنیم.
غریزه و شم اقتصادی
یکی از ابتدایی ترین عواملی که می تواند در اتخاذ تصمیم های درست اقتصادی و مالی به سرمایه گذار کمک نماید، غریزه و شم اقتصادی است. اما باید به این نکته توجه داشت که این عامل از درصد دقت بالایی برخوردار نبوده و بیشتر بر مبنای دانسته های قبلی افراد استوار است.
نصایح و مشاوره
یک پیشنهاد از سوی دوستان، همکاران و یا یکی از اعضای خانواده همواره می تواند ایده های خلاقانه ای را در ذهن سرمایه گذاران جوان و تازه کار ایجاد کرده و یا در اتخاذ تصمیم های درست اقتصادی و دستیابی به موفقیت آنها را یاری کند. این در حالی است که سرمایه گذاران و فعالان حرفه ای بازار، همواره از رهنمودهای مشاورانی باتجربه در هنگام اتخاذ تصمیم های مالی و اقتصادی خود برخوردار استفاده می کنند.
رسانه های دیداری و شنیداری
برنامه های تلوزیونی و رادیویی، مقالات و تالارهای گفت و گوی اینترنتی، مجلات و روزنامه ها در کنار امکانات دیگر رسانه ای و خبری که در حوزه اقتصاد به فعالیت می پردازند، می توانند اطلاعات مناسبی را در اختیار سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی قرار دهند. این اطلاعات معمولا بر اساس تحقیقاتی که از قبل صورت گرفته اند، استوار هستند. اما در برخی موارد به دلیل مشخص نبودن منبع و یا فرد محقق این اطلاعات چندان قابل اطمینان نبوده و از اعتبار لازم برخوردار نیستند. این مساله به ویژه در مورد اطلاعات منتشر شده در اینترنت بیشتر صدق کرده و نیازمند توجه بیشتر افراد به آن است.
تحقیق
یکی از مطمئن ترین عوامل در اتخاذ تصمیم های درست مالی و اقتصادی، انجام تحقیق و بررسی ابعاد مختلف حوزه ای است که قصد فعالیت در آن را دارید. این کار می تواند توسط خود فرد انجام شده و یا گزارش های موثقی که دیگران منتشر ساخته اند را مورد استفاده قرار داد. موضوعاتی مانند مدیریت بودجه، جریان های حاکم بر بازارهای مختلف سرمایه و قابلیت اجرایی بودن ایده های اقتصادی از موضوعات مهمی هستند که در تصمیم گیری های مالی و اقتصادی نقش مهمی را ایفا می نمایند. این در حالی است که با توجه به زمان بر بودن انجام تحقیق، تصمیم هایی که بر این اساس اتخاذ می شوند اصولا در سرمایه گذاری های بلند مدت مورد استفاده قرار می گیرند.
نمودارهای تحلیلی
استفاده از این نمودارهای تحلیلی در کمترین زمان ممکن می تواند اطلاعات نسبتا کاملی را پیرامون شاخص های مختلف اقتصادی در اختیار سرمایه گذار و یا فعال اقتصادی قرار دهند. در حال حاضر استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری مختلف برای تجزیه و تحلیل این آمار و پیش بینی آینده بازارهای سرمایه از محبوبیت بیشتری برخوردار شده است. مسلما ارزیابی اطلاعات ارائه شده و شاخص های مختلف اقتصادی در اتخاذ تصمیم های درست و کسب موفقیت، از اهمیت بسیاری برخوردار است.
منبع : پول نیوز
محور : اقتصاد
با پیشرفت بدون وقفه بخش های مختلف تجاری، صنعتی، بازرگانی و ... ، بازارهای سرمایه گذاری مختلف و متنوعی در مقابل سرمایه گذاران قرار دارد که انتخاب میان آنها همواره امری دشوار و البته پرخطر است. از این رو انتخاب بستر و حوزه ای مناسب برای انجام سرمایه گذاری از اهمیت بسیاری برخوردار شده است. از سوی دیگر انتخاب راهکارهایی مناسب برای مدیریت بودجه در سرمایه گذاری مقوله ای مهم و پیچیده به حساب می آید.
برای انجام سرمایه گذاری موفق در ابتدا باید با مفاهیم پایه در سرمایه گذاری و مدیریت بودجه آشنا شوید و بعد از آن اهداف خود را برای انجام این کار مشخص نمایید. پس از انجام موفقیت آمیز این امور به احتمال بسیار زیاد قادر خواهید بود تا گزینه های موجود برای سرمایه گذاری را با توجه به میزان بودجه، علاقمندی و اهداف خود مشخص نموده و در نهایت گزینه نهایی خود را انتخاب نمایید.
پیش از آنکه در اندیشه سرمایه گذاری باشید لازم است که بودجه یا سرمایه های خود را در 2 بخش اصلی تقسیم بندی کنید:
بخش تکمحور
بودجه یا سرمایه ای که در این قسمت قرار می گیرد همانطور که از اسم آن نیز مشخص است تنها در یک بخش و یا حوزه سرمایه گذاری مورد استفاده قرار می گیرد. از نمونه های مختلف آن می توان به پول نقد، سود سپرده های سرمایه گذاری و سهام شرکت های دولتی اشاره کرد. در این حالت تمام سرمایه خود را متوجه یک بخش خاص می کنیم که البته این حالت مشکلات خاص خود را هم دارد .برای نمونه در صورت افت ارزش سهام در بازار بورس تمامی سرمایه شما متحمل زیان می شود.
بخش چندمحور
برخلاف توضیحی که در بالا ارائه شد سرمایه هائی که در این قسمت قرار می گیرند در چندین حوزه سرمایه گذاری مورد استفاده قرار می گیرند.سرمایه گذاران حرفه ای همواره سرمایه های خود را بصورت چند محوری مورد استفاده قرار می دهند.پول نیوز در یک دسته بندی کلی موارد استفاده از سرمایه هائی را که در این بخش مورد استفاده قرار می گیرند ، به سه بخش تقسیم می کند:
سرمایه گذاری های پر خطر
معمولا 75 درصد این بودجه را در بازار بورس و باقیمانده آن در بخش املاک و سایر حوزه ها سرمایه گذاری می شود.
سرمایه گذاری های متعادل
در این حالت 60 درصد بودجه در بازار بورس و 40 درصد باقیمانده در سایر حوزه ها سرمایه گذاری می شود.
سرمایه گذاری های کم خطر
در این حالت 20 تا 40 درصد بودجه در بازار بورس و باقیمانده آن در سایر حوزه ها سرمایه گذاری می شود.
تعیین هدف و انتخاب روش
قبل از شروع سرمایه گذاری باید این نکته را در نظر داشت که استفاده از چه ترکیبی برای شما مناسب است(تک محور و یا شاید هم چند محور). سپس باید اهداف خود را مشخص نمایید. آیا قصد دارید تا سرمایه گذاری بلند مدت انجام داده و در آینده از سود سرشاری بهره مند شوید و یا طی یک بازه زمانی کوتاه سرمایه اندکی برای خود فراهم آورید. مسلما نیازهای یک سرمایه گذار جوان و تازه کار با یک سرمایه گذار حرفه ای کاملا متفاوت است. اتخاذ اهداف بلند مدت می تواند این امکان را فراهم آورد تا جسورانه تر و با بودجه بیشتری به سرمایه گذاری بپردازید.
تهیه پرونده سرمایه گذاری
این امر شما را قادر می سازد نوع بودجه و جریان سرمایه گذاری خود را مشخص نموده و سپس حوزه مناسب سرمایه گذاری را انتخاب کنید. برای انجام این کار می توان از دو روش سنتی- قلم و کاغذ – و یا مدرن – استفاده از رایانه– بهره برد.
اهداف و قدرت خطر پذیری
پس از اتخاذ اهداف می توانید جوانب مختلف فعالیت را در نظر گرفته و رابطه میان خطرات احتمالی و سودی را که در پایان کسب می نمایید، مورد بررسی قرار دهید. البته در این مورد نباید انتظار معجزه داشته باشید چراکه شما نمی توانید تمامی نوسانات بازارهای سرمایه گذاری را پیش بینی کنید.
انتخاب مشاور مالی
اگر از دانش و اطلاعات کافی برای شروع سرمایه گذاری برخوردار نیستید همکاری با یک مشاور مالی باتجربه مسلما می تواند نقش مهمی را در موفقیت سرمایه گذاری ایفا نماید.
بدیهی است توجه به موارد فوق الذکر علاوه بر افزایش احتمال موفقیت در بازار سرمایه ،قطعا خطرپذیری فعالیت های سرمایه گذاری شما را کاهش داده و از مواجه با ضررهای سنگین جلوگیری می کند.
منبع : پول نیوز
محور : اقتصاد
در چهان پیشرفته امروز که مسأله پول و سرمایه توجه اکثریت مردم را به خود معطوف ساخته، نحوه انتقال تجربیات مالی و چگونگی استفاده مفید از پول، به جوانان نیز از اهمیت بسیاری برخوردار شده است.
فرزندان ما زمانی که وارد مرحله نوجوانی و جوانی می شوند خواهان کسب استقلال و آزادی های بیشتری نسبت به گذشته هستند. اما زمانی که مسئله پول و سرمایه به میان می آید، بسیاری از آنها علاقه چندانی به استقلال مالی از والدین خود نشان نمی دهند.
در این میان کمک های بیش از اندازه مالی و دلسوزی های بی مورد والدین نیز می تواند به این مسئله دامن زده و جوانان را بیش از پیش به آنها وابسته نماید. پس اگر دوست دارید فرزندانتان از آینده روشنی در مسائل مالی و پولی برخوردار باشند، آنها را به یادگیری اصول و مفاهیم اولیه این کار ترغیب نمایید.
برای این کار می توانید آنها را در موسساتی که به آموزش این مسائل می پردازند، ثبت نام کرده و یا کار سبک و پاره وقتی را برای آنها در نظر بگیرید. در ادامه این مقاله نیز شما را با چند نکته کلیدی در این زمینه آشنا می نماییم.
تعریف نقشه راه در امور مالی
هیچ گاه فرزند خود را در دنیای پول و مسایل مالی، بدون طرح و نقشه مشخص تنها نگذارید. در این نقشه یا طرح می توانید دورنمایی از آینده و نحوه پذیرش مسئولیت های مالی را برای فرزند خود مشخص نمایید. به عنوان مثال مسئولیت هایی را که قصد دارید به فرزند خود محول کرده و همچنین سن و زمانی که باید این کار آغاز شود را مشخص نمایید. بدین ترتیب پیش از رسیدن به این زمان مشخص، می توانید به آموزش و معرفی اصول اولیه انجام این کار برای فرزند خود بپردازید.
مسائل مالی اعضای خانواده را مشخص نمایید
در گذشته برخی خانواده ها برای آنکه مخارج خود را دسته بندی و مدیریت نمایند شیشه های جداگانه ای را در آشپزخانه قرار داده و هر کدام را برای هزینه های مختلف اختصاص می دادند. بدین ترتیب بچه ها نیز از همان دوران کودکی تا حدودی در جریان امور مالی خانواده قرار گرفته و بصورت ابتدایی مدیریت بودجه را فرا می گرفتند.
اکنون نیازی نیست که به گذشته بازگشته و این کار را تکرار نمایید، اما می توان به صورت ماهیانه با اعضای خانواده جلسه ای تشکیل داده و به بررسی برخی از مسائل مالی خود و آنها بپردازید. مطمئن باشید این کار باعث افزایش علاقمندی فرزندان به مسائل پولی و مالی گشته و به تدریج آنها نیز شروع به گسترش و افزایش دانش خود در زمینه پول و مدیریت بودجه می نمایند.
از سوی دیگر این مسئله باعث می شود تا در زمان هایی که والدین با بحران های مالی مواجه هستند، وضعیت آنها را درک کرده و حتی می توانند با توجه به آموزه های خود راه کارهای جالبی را برای برون رفت از بحران به والدین خود ارائه دهند.البت درکشور ما همواره نوعی رفتار نادرست از جانب والدین در این زمینه وجود دارد و ایشان هیچگاه فرزندان خود را در جریان مسائل مالی خانواده قرار نمی دهند.
میزان پول تو جیبی را متعادل نگاه دارید
میزان پولی را که به صورت هفتگی و یا ماهیانه (پول تو جیبی) در اختیار فرزند خود قرار می دهید، در سطحی متعادل و منطقی حفظ نمایید. مسلما این کار فرزندتان را وادار خواهد کرد تا برای خرید کالاهای گران قیمت شروع به پس انداز کند.
از این رو می توانید فرزند خود را با این مقوله مهم در دنیای پول و مسائل مالی نیز آشنا نمایید. همچنین این مسئله او را برای یافتن شغلی مناسب که نیازهای مالی وی را در آینده تامین می نماید، ترغیب خواهد کرد.
کمک خرج فرزندان خود نباشید
مسلما مواقعی پیش می آید که فرزند شما نیز با بحران مالی و کمبود پول مواجه می شود. این حالت یکی از بهترین زمان هایی است که او درباره هزینه و درآمد خود توجه بیشتری نشان داده و مدیریت پول را فرا بگیرد. در این مواقع احساسات به شما حکم می کند تا کمبود مالی فرزند خود را برطرف نمایید، اما مطئن باشید با انجام این کار لطف خاصی را در حق او انجام نداده و تنها این ذهنیت را ایجاد می نمایید که همواره فردی برای حل کردن مشکلات او پیش قدم خواهد شد.
به جای این کار سعی کنید تا در کنار هم، گردش مالی فرزند خود را کنترل کرده و در صورت امکان هزینه های اضافی وی را تا زمان خروج از بحران حذف نمایید.
ارزش سرمایه گذاری را به فرزند خود بیاموزید
انجام این کار، فرزند شما را از اهمیت و کاربرد پول و چگونگی افزایش آن در آینده آگاه می سازد. از سوی دیگر اهداف اولیه را برای انجام سرمایه گذاری در اختیار وی قرار داده و نقشی را که می تواند در تامین نیازهای آینده وی ایفا نماید، مشخص می سازد.
اگر همواره هرچیزی را که فرزندانتان از شما می خواهند در اختیار آنها قرار دهید، مسلما نباید انتظار داشته باشید که به راحتی خرج خود را از شما جدا نمایند. پس سعی کنید تا معیارهای مالی مشخصی را برای آنها تعریف کرده و آنها را به اجرای دقیق این امور تشویق نمایید.
منبع : پول نیوز