بنام خدا
برپايي هيئت هاي عزاداري محرم يزد
هيئتهاي عزاداري در يزد در قالب سينهزني و زنجير زني تشكيل ميشود و قدمت برخي از هيئتهاي استان يزد به قرنها ميرسد كه آداب و سنن و همچنين تجهيزات عزاداري نسل به نسل به يادگار گذاشته شده است به گونهاي كه حفظ و صيانت از آن سرلوحه كار دستاندركاران هيئتهاي عزاداري است.
از هيئت هاي معروف يزد مي توان هيات فهادان، علقمه، خلف باغ، باغ گندم، بعثت، خرمشاه، گنبدسبز، پنبه كاران و مسجدجامع را نام برد.
هيئتهاي عزاداري از يك حسينيه، سينهزنان به حسينيه ديگر ميروند و اهالي آن حسينيه را از آمدن ماه محرم خبردار ميكنند و در ميانه راه كه عزاداران سينهزن به حسينيههاي ديگر ميروند، مردم نيز نذورات خود را توزيع مي كنند.
نام بسياري از هيئتها برگرفته از محله و شهر است و جالب آنكه در برخي از هيئتهايي كه گروه سني خاصي در آن حضور مييابند نامي در حد سنين ياران و فرزندان حضرت ابا عبدالله را دارا هستند كه ميتوان به هيئت «علي اصغر» مربوط به سنين كودكان و يا «قمربني هاشم» براي جوانان نام برد البته اختصاص گروه سني خاص به هيئتها نمادين بوده و در تمام هيئتهای عزاداري محرم يزد ، كودك، خردسال، نوجوان، جوان، ميانسال و پيرمردان دوشادوش هم به عزاداري ميپردازند.
آغاز فعاليت هيئتهاي عزاداري محرم يزد دهه اول محرم الحرام است كه البته يك هفته قبل از آن اعضاي هيئت در مسجد يا تكايا پس از نماز مغرب و عشا گردهم ميآيند و با شعر و نوع آهنگ عزاداري آشنا ميشوند و تمريناتي نيز انجام ميدهند.
فعاليت هيئتهاي عزاداري محرم يزد در دهه اول محرم به اتمام نميرسد؛ بلكه حداقل تا سيزدهم محرم و حتي دهه آخر ماه صفر حضوري پرشور دارند.
حضور در روضهخواني ها، عزاخانهها و تكيهگاه ها براي هيئتها محدود به محله و منطقه حتي شهر خاص نميگردد و هرجا كه عاشقان امام حسين (ع) اين هيئتها را دعوت كنند با نظم و برنامه و در بين سخنراني و روضه در محل حضور مييابند و به عزاداري ميپردازند.
هر هيئت عزاداري به يك حسينيه يا مسجد و يا تكيه منسوب است كه ميعادگاه عاشقان اباعبدالله حسين (ع) آن محل است. برخي از مومنين براي اداي نذر خود هزينه جاري هيئت را در طول سال متقبل ميشوند و برخي نيز از فرصت مدد گرفته در احياي سفره پر بركت امام حسين (ع) دستي رسانده به گونهاي كه در ايام عزاداري هيئتهاي عزاداري از خوان پر رونق امام حسين روزي پاك و طيب بهرهمند ميشود.


