بنام خدا
جایگاه زنان در نهضت امام حسین علیه السلام و عاشورا - بخش پنجم
سيره و ديدگاه حضرت زينب نسبت به مسألة حجاب
از آنجا كه تربيت ، فرهنگ و وراثت ، همه در شكل گيري انسان ، تأثير تام دارند،حضرت زينب (ع) هم به پيروي مادرش حضرت زهرا3 به مسأله حجاب و عفاف زن سفارش نمود. حتي در خطبه اي ، كه حضرت ، رو به يزيد مي كند و مي فرمايد:
اي يزيد! آيا پنداشتي همين كه مارا همچون اسيران به اين شهر و آن شهركشاندي ، براي ما خواري و براي تو كرامت است ؟ اي زادة آزداشده گان فتح مكه ، آيا اين ازعدالت است كه همسران و كنيزان خودت در پس پرده باشند ولي دختران رسول خدا را به عنوان اسير روانه كرده اي ، پرده هاي حرمت آنان را دريده اي ، چهرهايشان را آشكارساختي و زير سلطة دشمنان از اين شهر به آن شهر مي كشاني ، آن گونه كه مردم آباديها وشهرها به آنان مي نگرند و دور و نزديك ، چهرة آنان را تماشا مي كنند .
چگونه اميد مي رود كه نگهباني مانند كسي كه جگر آزادگان را جويده و از دهان بيفكند و گوشتش به خون شهيدان برويد و نمو كند و چه بهره توان يافت و چگونه درنگ خواهد كرد در دشمني ما اهل بيت ، كسي كه بغض و كينه ما را در دل دارد و هميشه به نظردشمني ، ما را نظر كرده ، پس بدون آنكه جرم و جريرتي بر خود داني و بي آنكه امري عظيم شماري ، شعري بدين شناعت مي خواني .
دقت در اين خطبه نشان مي دهد كه حضرت زينب تا چه حد بر مسألة حجاب تأكيد داشتند. جداً مسألة حجاب و سترو پوشش زن در نظر حضرت زينب ، چه ويژگي داشته كه در حضور يزيد با آن همه جناياتي كه به اهل بيت شده ، ولي زينب نمونة كامل عفاف و حميت ديني را با لحني تحقيرآميز و اشاره اي به سابقة كفر و شرك بني اميه ، او راچنين طرف خطاب قرار مي دهد،:
اين از مردانگي و حميت است ، تو كه خاندان و پدرانت بعد از فتح مكه آزاد شدند،زنان خود را در پس پرده و زنان اهل بيت را در معرض ديد قرار مي دهي ، اين خودنشانگر وقار و متانت و پوشش زينب با فرط فقر و كمبود امكانات در مجلس يزيد است كه در صحبت با يزيد، مقنعة خود را بر سر و صورت كشيد و نشان دهنده فرهنگ غني زينب است .
اينك بايد زنان پاكدامن و شجاع ايران اسلامي ، در تبعيت از اين اسوه ها، اهم درصحنة مبارزات و راهپيماييها و تظاهرات ضد طاغوت ، حضور فعال داشته باشند و هم حضور سياسي - اجتماعي ، خود را همراه با حفظ حجاب داشته باشند، اين درسي است كه از عاشورا آموخته اند.
پرستاري و رسيدگي به امورات امدادگري
علاوه بر خدمات امدادگري بر رزمندگان حامي امام حسين (ع) پرستاري از امام سجاد(ع) كه در آتش تب مي سوخت و با امدادهاي الهي ، جهت استمرار نعمت امامت و به بار نشستن رسالت فرهنگي نهضت ، بهبود يافت ، از محورهاي خدمات ارزنده زنان درنهضت حسيني بود.
به حق در نظام مقدس جمهوري اسلامي ، روز ميلاد حضرت زينب 3 روز پرستارنام گرفته تا هم از شخصيت ممتاز كاروان سالار فرهنگي نهضت عاشورا تجليل شود وهم از خدمات قشري خدمتگزار و گمنام كه فرشته هاي تسكين آلام و دردهاي مردم بوده و هستند؛ يعني پرستاران شريف شاغل در مراكز درماني ، تقدير به عمل آيد، اميدوارم همة خادمان به دين و ملت ، و به ويژه پرستاران ، در تمام شؤونات زندگي و پيروي ازفرهنگ ممتاز كاروان سالار فرهنگي نهضت عاشورا، تجليل شود و هم از خدمات قشري خدمتگزار پرستار، تشكر گردد.
حفاظت از فضايل و ارزشهاي اسلامي
پافشاري بر حفظ ارزشها نيز از جايگاه زنان عاشوراست .
عمق ابعاد عاطفي نهضت حسيني
يكي از اثرات شايان تقدير زنان در نهضت حسيني عمق ابعاد عاطفي نهضت حسيني است . هر چند قيام خونين كربلا، داراي مباني بسيار محكم و دلايل قانع كننده اي بوده و هست و اهل نظر متوجه ابعاد گوناگون سياسي و اجتماعي و منطق رساي آن بوده و هر كس از ديدگاهي آن را تجليل كرده اند، و اما انصاف اين است كه هيچ صحنه اي عاطفي تر از واقعة كربلا در طول وقايع اسلام نمي توان سراغ گرفت.
حتي درزماني كه خيمه ها به غارت برده شد و سر و سامان دادن اطفال در آن خيمة بي چراغ وبالأخره تمام مرحلة فرهنگي نهضت زنان ، حضوري محوري داشتند كه به عنوان سمبل رهبري زينب ، انجام وظيفه مي كردند و به حق در تمامي مقاطع با اتخاذ موثرترين شيوه ،رسالت خود را به خوبي انجام مي دادند.
منابع: مجمع جهانی اهل البیت،پایگاه جامع عاشورا


