« و لا تسرفو لا عیب المسرفین » « اسراف نکنید چرا که خداوند اسراف کنندگان را دوست نمی دارد » ( انعام / 141) ---------- (امام علي(ع): الطاعه همه الأکياس، المعصيه همه الأرجاس؛ فرمانبري از خداوند همت زيرکان است. نا فرماني از خدا همت پليدان است. )



خبرگزاري موج - ميزان مصرف انرژي جهان تا سال 2030 ، حدود 44 درصد افزايش مي‏يابد .

به گزارش موج به نقل از اداره اطلاعات انرژي آمريكا (EIA) ، در فاصله سال‏هاي 2030-2006 ، ميزان مصرف انرژي در جهان 44 درصد افزايش خواهد يافت و اين مسأله، قيمت نفت را به بيش از 130 دلار در هر بشكه افزايش مي‏دهد .

اداره اطلاعات انرژي آمريكا در پيش بيني خود آورده است : اگرچه ركود اقتصادي جهان در كوتاه مدت سبب افت فاحش تقاضاي نفت شده، اما قطعا اين وضعيت با احياي اقتصادهاي بزرگ جهان تغيير خواهد كرد و رونق دوباره اي بر فضاي عرضه و تقاضا حاكم خواهد شد .

اداره فوق گفته است كه ميزان مصرف كل انرژي جهان در سال 2015 به حدود 551 كادريليون واحد خواهد رسيد .

پيش بيني شده است اين رقم در سال 2030 به 678 كادريليون افزايش پيدا كند .

طبق پيش بيني اين اداره، قيمت نفت در سال 2015 حداقل 110 دلار در هر بشكه و در سال 2030 به حدود 130 دلار در هر بشكه خواهد رسيد . ميزان مصرف كلي سوخت‏هاي مايع نيز افزايش خواهد يافت .

در گزارش اداره اطلاعات انرژي آمريكا گفته شده كه توليد منابع غير متعارفي نظير سوخت‏هاي زيستي، نفت‏هاي فوق سنگين و غيره به حدود 4/13 ميليون بشكه در روز خواهد رسيد .

منبع خبر : موج

 



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در جمعه 9 بهمن 1388  ساعت 1:08 AM نظرات 0 | لينک مطلب

    

ميزان مصرف انرژي توسط ساكنان كره زمين طي يك سال منتهي به ژانويه 2009 به 12 ميليارد تن رسيده است .

به گزارش باشگاه خبرنگاران و به نقل از پايگاه خبري المحيط، نتايج بررسي هاي يك مركز تحقيقاتي كه در حاشيه كنفرانس " گاز تك " در امارات منتشر شده است نشان مي دهد ميزان مصرف انرژي براي هر فرد به 1.75 تن در سال رسيده است .

بر اساس اين گزارش، اين تحقيق با رد اين موضوع كه توليدات نفتي رو به نابودي مي روند مي افزايد، انرژي موجب بهبود سطح معيشتي ساكنان زمين مي شود .

گفتني است، در اين گزارش با اشاره به منابع ناكافي گاز طبيعي در كشورهاي اروپايي و آمريكا آمده است، هم اكنون انرژي برق آبي هفت درصد از كل توليدات انرژي جهان را شامل مي شود .
    

منبع خبر : باشگاه خبرنگاران جوان



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در جمعه 9 بهمن 1388  ساعت 1:06 AM نظرات 0 | لينک مطلب








               
اجرای راهکارهای مبحث 19 مقررات ملی ساختمان در مراحل طراحی و ساخت

                آگاهی از چگونگی مصرف برق و کارایی لوازم برقی از طریق برچسب انرژی و تطابق دستگاههای برقی مورد استفاده با شرایط آب و هوایی منطقه مسکونی

                عدم استفاده از لوازم برقی پرمصرف در ساعات اوج بار

                نصب سایبان روی کولرهای آبی و گازی

                عدم استفاده از شومینه های گازی

                توزیع گسترده لامپ کم مصرف بین مشترکین خانگی

 

 



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در پنج شنبه 8 بهمن 1388  ساعت 1:59 AM نظرات 0 | لينک مطلب






               
آگاهی از چگونگی مصرف برق و کارایی لوازم برقی از طریق برچسب انرژی

                تطابق دستگاههای برقی مورد استفاده با شرایط آب و هوایی منطقه

                عدم استفاده از لوازم برقی پرمصرف در ساعات اوج بار(اتو، جاروبرقی، ماشین ظرفشویی و لباسشویی)

                عدم استفاده از لوازم صوتی تصویری به حالت آماده به کار ( stand by ) و استفاده از کلید اصلی برای روشن و خاموش کردن آنها

                شستشوی جداره های داخلی یخچال- فریزر و بخارگیری کویل های اواپراتور و کندانسور در پشت یخچالها

                کنترل سالم بودن نوار لاستیکی دورتادور درب یخچال و فریزر به صورت سالیانه

                استفاده از یخچالهای مجهز به سیستم ضد برفک اتوماتیک و یا برطرف کردن برفکها به صورت دستی (دوره ای)

                رعایت فاصله مناسب یخچال و فریزر از اجاق گاز و لوازم گرمازای دیگر و تنظیم منظم ترموستات­های آنها

                استفاده از ماشین لباسشویی هایی که دارای سیستم کنترل هوشمند آب و برق متناسب با مقدار لباسها هستند و یا در صورت مجهز نبودن دستگاه به این تکنولوژی، استفاده از ظرفیت کامل دستگاه

                کانال­کشی کولرها از کوتاهترین مسیر ممکن و تعویض سالانه پوشالهای کولرهای آبی

                بازدید دوره ای سلامت تسمه،روغن کاری یاتاقانها، تنظیم شناور و پمپ کولرهای آبی

                استفاده از سرمایش موضعی در کولرها (مسدود کردن دریچه فضاهایی که مورد نیاز نیستند)

                تنظیم دمای مناسب ترموستات کولرهای گازی و پرهیز از استفاده دور تند کولرهای آبی

 

 



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در پنج شنبه 8 بهمن 1388  ساعت 1:55 AM نظرات 0 | لينک مطلب





حدیث صالح سلیمانی :روشن كردن پنكه در زمستان با دور كم نه تنها خانه را سرد نمی
كند، بلكه با راندن هوای گرم جمع شده زیر سقف به پایین، دمای اتاق را یكنواخت می كند و از تلفات حرارت می كاهد.
اولین گام برای استفاده كارآمدتر از انرژی در بخش خانگی، یافتن نقاطی از خانه است كه بیشترین مصرف انرژی را دارد. ممیزی انرژی، این نقاط را نشان داده و با ارائه اندازه‌گیری‌های دقیق، راه‌هایی برای كاهش هزینه‌های انرژی پیشنهاد می‌كند

    مصرف بالای انرژی در ساختمان های مسكونی یكی از عمده ترین مشكلات كشورهای در حال توسعه است كه دارای اثرات اقتصادی و زیست محیطی می باشد . در واقع رعایت نشدن برخی استانداردها در ساختمان‌سازی و لوازم انرژی‌بر، موجب شده مصرف انرژی از حد متعارف خود خارج شود.

مصرف انرژی در ایران به دلیل شرایط اجتماعی و فرهنگی در حد بالایی می باشد. طبق آمار موجود سالانه حدود 150هزار تا 200هزار واحد مسكونی جدید در سطح كشور ساخته می شود. از آنجایی كه بخش ساختمان با مصرف بیش از 40 درصد كل انرژی تولید شده در كشور و صرف هزینه ای معادل 30 درصد از درآمد حاصل از فروش نفت، بیشترین میزان مصرف انرژی را به خود اختصاص داده است، لذا بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان، تأثیرات مثبتی بر اقتصاد خانواده و نیز ملی خواهد داشت.
امروزه ساختمان
های ساخته شده در كشورهای پیشرفته از لحاظ مصرف انرژی درجه بندی می شوند. مثلاً در استرالیا منازل را به منظور استفاده بهینه از انرژی توسط برنامه كامپیوتری ارزیابی می كنند و اصطلاحاً به آنها ستاره اعطا می شود. یعنی به هر میزانی كه یك ساختمان از لحاظ مصرف انرژی بهینه باشد به همان میزان به آن ساختمان ستاره داده می شود.
اولین گام برای استفاده كارآمدتر از انرژی در بخش خانگی، یافتن نقاطی از خانه است كه بیشترین مصرف انرژی را دارد. ممیزی انرژی، این نقاط را نشان داده و با ارائه اندازه‌گیری‌های دقیق، راه‌هایی برای كاهش هزینه‌های انرژی پیشنهاد می‌كند. در مورد ممیزی انرژی نكاتی یادآور می‌شود:
1 - در صورت امكان، از طراح ساختمان خود، نقشه‌های اجرایی كف،‌ دیوار و سقف را بخواهید و از میزان صحیح عایق‌كاری حرارتی در آن اطمینان حاصل كنید.
2 - تمام سوراخ‌ها و شكاف‌های دیوارها، سقف‌ها، درها، اتصالات روشنایی، سوییچ‌ها و خروجی‌های برق را كه موجب نشت هوا به بیرون یا درون می‌شوند، كنترل كنید.
3 - از باز نبودن دریچه شومینه اطمینان حاصل كنید.
4 - از صحت عملكرد كلیه وسایل منزل و نیز سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی اطمینان حاصل كنید.
5 - روشنایی‌های مورد نیاز خانواده را بررسی كنید و با استفاده از الگویی مناسب، نورهای مناطق پرمصرف مانند اتاق نشمین، آشپزخانه و قسمت‌های بیرونی را مورد توجه قرار دهید. راه‌‌های استفاده از نور روز و كاهش زمان روشن بودن لامپ‌ها را بررسی كرده و لامپ‌های رشته‌ای را با لامپ‌های استاندارد فلورسنت یا لامپ‌های كم مصرف جایگزین كنید.

بیشترین تلفات انرژی در واحدهای مسكونی و آپارتمانی مربوط به دیوارهای خارجی می باشد كه می توان با انجام راهكارهایی از اتلاف انرژی جلوگیری كرد.
1. اتاق
های نشیمن و اتاق هایی كه از آنها بیشتر استفاده می شود در طرف جنوب ساختمان قرار گیرد. به این ترتیب از نور طبیعی خورشید استفاده كرده و در زمستان نیز بیشترین بهره را از گرمای خورشید می‌برد.
2. بهتر است اتاق
های پذیرایی، ناهارخوری، خواب و نشیمن در طرف جنوب و بقیه جاها مانند آشپزخانه، سرویس بهداشتی، حمام، انباری و مانند آن در طرف شمال قرار گیرد.
3. به منظور كاهش تلفات حرارتی، دودكش
های موجود در ساختمان بسته شده و به جای بخاری از سیستم حرارت مركزی استفاده شود.
4. مسیر مستقیمی برای حركت هوای بیرون در ساختمان پیش
بینی شده باشد كه در تابستان به خنك كردن ساختمان كمك كند.
5. اتاق
هایی كه كاربرد همانند دارند در كنار هم قرار گیرد. به ویژه اتاق هایی كه كاربرد خاص دارند از بقیه اتاق ها جدا شده باشند. این كار به شما كمك می كند تا فقط اتاق هایی را گرم كنید كه در آنها زندگی می كنید .
6. بخش
هایی از ساختمان كه نیاز به آب دارند نزدیك هم قرار گیرند. این قسمت ها عبارتند از آشپزخانه، دستشویی و حمام . با این كار طول لوله های آب كم می شود و در نتیجه حرارت كمتری از لوله های آب گرم به هدر می رود.
7. سقف تا ارتفاع 7/2 متر پایین باشد. اگر این كار انجام نشده است می
توانید تمام و یا فقط سقف بعضی قسمت ها را پایین بیاورید. برای این كار می توانید از سقف های كاذب استفاده كنید. بالا بودن سقف باعث افزایش تلفات حرارتی می شود. بیشتر حرارت تولید شده توسط بخاری یا شوفاژ در سقف جمع می شود و قسمت پایین اتاق كه ما در آن قرار داریم گرم نمی شود. در این حالت هم مصرف انرژی بالا می رود و هم آسایش ساكنین تأمین نمی شود.
در صورت عدم امكان كاهش ارتفاع سقف به 7/2 متر ، نصب یك پنكه سقفی كمك بسیار زیادی به گرم كردن خانه می
كند. روشن كردن پنكه در زمستان با دور كم نه تنها خانه را سرد نمی كند، بلكه با راندن هوای گرم جمع شده زیر سقف به پایین، دمای اتاق را یكنواخت می كند و از تلفات حرارت می كاهد.  اجرای صحیح سقف كاذب در ساختمان‌ها با حذف بخشی از فضای مورد سرمایش و گرمایش، میزان مصرف انرژی را كه برای این منظور به كار می‌رود، كاهش می‌دهد. سقف كاذب در طبقات فوقانی می‌تواند از انتقال حرارت بین فضای داخل و خارج ساختمان بكاهد. یكی از سریع‌ترین و سودآورترین روش‌ها  عایق‌كاری حرارتی و هوابندی است.  استفاده از عایق‌های حرارتی در سقف‌های كاذب و اجرای صحیح و بدون درز اینگونه سقف‌ها تبادل حرارتی را كاهش می‌دهد . این كار باعث استفاده مناسب‌تر از هزینه‌های پرداختی انرژی می‌شود. تولید یك عایق مناسب با استفاده از تركیب مصالح و تفكیك‌های ساخت و ساز، منجر به ایجاد بنایی با خصوصیات حرارتی مطلوب می‌شود؛ به طوری كه نیاز به عملیاتی نظیر تصفیه هوا و كنترل میزان رطوبت ضروری نیست. با صرف هزینه‌ای اندك می‌توان با استفاده از محصولات عایق كار و هوابندی خاص، هزینه‌های سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای تأمین سرمایش و گرمایش را تا 30درصد كاهش داد.
 نشت هوای گرم از بیرون به خانه در تابستان و خروج آن در طول زمستان دلیل عمده هدر رفتن‌های زیاد پرداختی انرژی در خانه است. از جمله سریع‌ترین راه‌های صرفه‌جویی در هزینه؛ گچ گرفتن، درزگیری یا هوابندی تمامی شكاف‌ها، ترك‌ها و روزنه‌های مرتبط با فضای بیرون است. با كاهش دادن راه‌های نفوذ هوا می‌توان 14درصد در پرداخت قبوض انرژی صرفه‌جویی كرد.
این راه‌ها عبارتنداز: آبریز سقف،‌ ورودی اتاق شیروانی، جعبه و كابل‌های برق، لوله‌كشی‌ها، دودكش آب گرمكن، كانال‌ها، در‌ها و چارچوب‌ها، هواكش شومینه، ورودی هوای گرم، چارچوب پنجره‌ها، كف و تزئینات داخلی، فضاهای دسترسی به لوله‌كشی، كلیدها و پریزهای برق، اتصالات روشنایی و آستانه در‌ها.

اگر راهكارهای هوابندی را در خانه بكار ببندید تا اندازه زیادی از هدر شدن انرژی جلوگیری كرده‌اید.
1 - ابتدا راه‌های ورود و خروج هوا به خانه را امتحان كنید. در یك روز بادی با قرار دادن تكه چوب در حال سوختن جلوی مكان‌هایی نظیر پنجره، در، جعبه‌های برق، اتصالات لوله، اتصالات سقف و سایر نقاط كه احتمال ارتباط با بیرون برای آنها متصور است، آزمایش انجام دهید. در صورتی كه یك جریان افقی از حركت دود ایجاد شود، نشان‌دهنده وجود شكاف است كه باید با درزگیری، گچ‌كاری یا بتونه‌كاری رفع شود.
2 - در و پنجره‌هایی را كه نشت دارند، درزبندی كنید.
3 - فضای توخالی بالای كابینت، سقف‌ها، كف‌ها، دیوارهای بیرونی و مسیرهای سیم‌كشی برق را كه نشت دارند، درزبندی كنید.
4 – بر پشت كلید و پریزهای برق موجود روی دیوارهای بیرونی، واشر لاستیكی نصب كنید.
5 - سوراخ‌های موجود روی عایق را كه به واسطه كثیف بودن عایق دیده نشده و منشأ نشت هوا هستند، جست‌وجو كنید. شما می‌توانید این مشكل را با چسباندن صفحات پلاستیكی روی آنها و گچ گرفتن اطراف صفحات رفع كنید.
6 - بر روی پنجره‌های تك جداره، پرده كركره‌های قابل تنظیم در بخش بیرونی مانند پرده كركره پارسیانا نصب كرده یا آن را با پنجره‌های دوجداره جایگزین كنید.
نصب این پنجره‌ها، میزان مقاومت حرارتی را تا دو برابر افزایش داده و می‌تواند مزیت‌هایی نظیر كاهش میعان آب، روی پنجره و نیز ممانعت از یخ‌زدگی را به دنبال داشته باشد.
7 - در زمان استفاده نكردن از شومینه، دریچه هواكش آن كاملاً بسته باشد. یكی از عوامل مهم در طراحی شومینه، امكان خروج سریع دود است، بنابراین تا زمانی كه هواكش كاملاً بسته نباشد، هوای گرم، 24ساعته به سرعت در حال خروج است.
8 - جهت كاهش نشت دیوارهای بیرونی در ساختمان جدید،‌ كوبیدن محل اتصال پوشش خارجی یا درزبندی و گچ گرفتن دیوارهای خارجی ضروری است.

 



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در پنج شنبه 8 بهمن 1388  ساعت 1:53 AM نظرات 0 | لينک مطلب
     
ایران یکی از کشورهای ثروتمند جهان است. ایران از نظر حجم ذخایر نفتی در جهان رتبه سوم و از نظر حجم ذخایر گاز رتبه دوم را دارد.
این کشور سالانه سهم زیادی از نفت و گاز تولیدی خود را به مصرف داخلی می رساند که این مساله نه تنها در ایران بلکه در دیگر کشورهای نفت خیز خاورمیانه نیز رایج است.
در ایران نیز همچون دیگر کشورهای ثروتمند جهان یارانه هایی برای مصرف منابع انرژی در نظر گرفته شده است تا به موجب آن مردم با پرداخت هزینه کمتری از ثروت ملی خود استفاده کنند. همین یارانه ها موجب افزایش مصرف در این کشورها شده است تا آنجا که گزارشها از رشد تقاضای منابع انرژی در این کشورها در سالهای اخیر خبر داده است.
به گزارش شرکت بزرگ نفتی بریتیش پترولیوم در سال های گذشته رشد تقاضای نفت در کشورهای خاورمیانه عامل اصلی رشد تقاضای جهانی و به دنبال آن رشد قیمت بوده است. زیرا در این سالها تقاضا در کشورهای صنعتی به دلیل رشد قیمت نفت تغییری نکرده است.
به گزارش آژانس اطلاعات انرژی در سالهای گذشته بزرگترین مصرف کننده انرژی در جهان کشور امریکا بوده است. مصرف انرژی در این کشور بیشتر از مجموع مصرف انرژی در روسیه و چین بود. در سال گذشته مصرف انرژی در امریکا معادل 23 درصد از کل مصرف انرژی جهان بوده است.
آژانس اطلاعات انرژی اعلام کرد در سال 2007 میلادی مصرف انرژی در امریکا معادل مصرف انرژی پنج کشور بزرگ مصرف کننده در جهان به استثنای امریکا بوده است.
تعبیر اصلی این جمله به صورت زیر است:" 5 درصد از جمعتی کره زمینی که در قاره اسیا زندگی می کنند سهمی مساوی 51 درصدی دارند که در پنج کشور دیگر ساکن هستند. این دسته مصرف انرژی زیادی دارند و می توانند در تعاملات انرژی در دنیا تاثیر بسزایی داشته باشند."
در این بخش می توانیم بحث را به دو دسته تقسیم کینم. در دسته اول به مقایسه مصرف انرژی در کشورهای مختلف می پردازیم و کشورها را از نظر بزرگی مصرف انرژی طبقه بندی می کنیم و در بخش دوم به مقایسه بزرگی مصرف انرژ ی سرانه در کشورها می پردازیم.
مصرف انرژی در جهان
طبق گزارشهای موجود در سال 2007 میلادی بزرگترین مصرف کنندگان انرژی در جهان کشورهای امریکا، چین، روسیه، ژاپن و هند بوده اند. در زیر جدولی را می بینید که درصد مصرف انرژی در این کشورها را نسبت به کل مصرف جهان نشان می دهد.
نام کشور
  
درصد مصرف نسبت به کل مصرف جهان
امریکا
23%
چین
14%
هند
4%
اندونزی
2%
برزیل
3%
پاکستان
1%
بنگلادش
5/0%
روسیه
7%
ژاپن
6%
مکزیک
2%
فیلیپین
5/0%
آلمان
4%
مصر
1%
ترکیه
5/1%
ایران
5/2%
فرانسه
4%
تایلند
1%
انگلیس
3%
ایتالیا
2%
افریقای جنوبی
1%
  
سرانه مصرف انرژی
کمترین سرانه مصرف انرژی در جهان به کشورهای بنگلادش، اریتره، سنگال، هائیتی و کنگو اختصاص دارد.
بیشترین سرانه مصرف انرژی به کشور ثروتمند و کم جمعیت قطر اختصاص دارد. سرانه مصرف انرژی در این کشور در سال 2005 میلادی برابر با 21 هزار و 395 کیلوگرم بود.
پنج کشوری که بیشترین سرانه مصرف را دارند عبارتند از: قطر، ایسلند، امارات متحده عربی، بحرین و لوگزامبورگ. سرانه مصرف امریکا 7800 کیلوگرم برآورد شده است.
با اینکه امریکا بزرگترین مصرف کننده انرژی در جهان است ولی سرانه مصرف انرژی در این کشور در مقایسه با قطر - رتبه اول فهرست - بسیار کمتر است.
آمارها نشان می دهد سرانه مصرف انرژی در امریکا تقریبا یک سوم سرانه مصرف در قطر است و فاصله ان با ایران بسیار زیاد است. سرانه مصرف انرژی در ایران یک دهم قطر و یک چهارم امریکا است.
طبق این گزارش در سال 2005میلادی سرانه مصرف انرژی در ایران معادل 2 هزار و 34 کیلو گرم در سال است که در میانه جدول 180 کشوری ارایه شده توسط سازمان ملل قرار دارد. در زیر جدول ارائه شده توسط این سازمان را که 10 کشور اطراف ایران را شامل می شود را می بینید.
  
نام کشور
مصرف سرانه انرژی در سال 2005 واحد(kg/y)
لبنان
1/1700
رومانی
1784
لاتیو
7/1888
کرواسی
5/1941
ایران
1/2034
ازبکستان
2/2043
ونزویلا
2057
مالت
2242
مالزی
4/2318
لهستان
7/2369
نویسنده : مونا مشهدى رجبى
    


 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در پنج شنبه 8 بهمن 1388  ساعت 1:03 AM نظرات 0 | لينک مطلب

http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif

گروه بازرگاني- ايران با مصرف سرانه 5/45كيلوگرم برنج در سال به عنوان سيزدهمين كشور پرمصرف اين محصول در سطح جهان شناخته شد.

بنا به آمار وزارت كشاورزي آمريكا، هر ايراني در يك سال به طور متوسط 5/45كيلوگرم برنج مصرف مي‌كند.
در ميان كشورهاي جهان مردم برمه با مصرف سرانه 217‌كيلوگرم برنج در جايگاه نخست از نظر مصرف اين محصول قرار گرفته‌اند.
پس از اين كشور ويتنام با 211 و بنگلادش با 182‌كيلوگرم در رتبه‌هاي دوم و سوم قرار گرفته‌اند.
http://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gifhttp://i31.tinypic.com/k2b59t.gif
تايلند با مصرف سرانه 158‌كيلوگرم برنج در سال، اندونزي با 152، فيليپين با 110، چين با 103،‌كره جنوبي با 102، ‌هند با 78 و كره شمالي با 71‌كيلوگرم در سال رتبه‌هاي چهارم تا دهم را از اين نظر به خود اختصاص داده اند.
تايوان نيز با سرانه مصرف 50 كيلوگرم در سال پيش از ايران و در رتبه دوازدهم و ژاپن با مصرف سرانه 67‌كيلوگرم در رتبه يازدهم قرار گرفته است.
براساس اين گزارش در ميان 13 كشور پرمصرف برنج در جهان تفاوت مهمي بين ايران با ساير كشورها وجود دارد. 12 كشور ديگر همه از توليدكنندگان مهم برنج در سطح جهان هستند و حجم عمده نياز خود را از محل توليد داخلي تامين مي‌كنند. در عين حال ايران بخش عمده نياز خود را از محل واردات تامين مي‌كند و جايگاهي در ميان صادركنندگان برنج ندارد.
نكته جالب توجه ديگر اين است كه همه 13 كشور مذكور جزو كشورهاي در حال توسعه به شمار مي‌روند و بالاترين جايگاه كشورهاي توسعه يافته در اين رده‌بندي به آمريكا تعلق دارد. اين كشور با مصرف سرانه 13‌كيلوگرم برنج در سال در جايگاه هفدهم از اين نظر قرار گرفته است.
http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif http://i31.tinypic.com/k2b59t.gif

منبع خبر: دنياي اقتصاد



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در پنج شنبه 8 بهمن 1388  ساعت 12:59 AM نظرات 0 | لينک مطلب

       

رشد مصرف برق در كشور دو برابر دنياست
محمدجواد رنجبر- مديرعامل شركت مديريت شبكه برق ايران گفت: ميانگين رشد مصرف برق در كشور در دوره بلند مدت حدود ۶ درصد است كه اين رقم در دنيا ۳ درصد است.به گزارش خراسان، مسعود حجت پنج شنبه گذشته در مراسم افتتاح هم زمان « چهارمين نمايشگاه بين المللي برق، الكترونيك و اتوماسيون صنعتي» و «پنجمين نمايشگاه بين المللي صنعت آب و فاضلاب و صنايع وابسته» در مشهد افزود: سالانه ۵۳ هزار مگاوات برق در كشور توليد مي شود كه بايد هر سال ۳ هزار مگا وات به اين رقم افزوده شود.وي با بيان اين كه مديريت مصرف براي ما لازم است، ادامه داد: هم اكنون از طريق خشكي با كشورهايي هم چون آذربايجان، ارمنستان، تركيه، عراق، افغانستان و تركمنستان تبادل برق داريم و تشكيل شركت هاي مشترك خارجي در زمينه برق يكي از پايه هاي پيشرفت صنعت برق در كشور است.وي از صنعت گران خواست تا به موضوع كاهش تلفات برق و نيز بهينه سازي مصرف آن ورود پيدا كنند.معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا نيز در اين مراسم گفت: در حال حاضر حدود ۵۳هزار ميليارد تومان طرح در دست اجرا فقط در حوزه آب در سطح كشور وجود دارد كه بايستي حداقل سه تا چهار سال آينده به اتمام برسد.محمدرضا عطارزاده اضافه كرد: جدا كار كردن مشاوران، طراحان و صنعت گران در كشور يكي از مشكلات ماست كه بايد اين پيوند به وجود آيد و اين پيوند مي تواند منجربه ارتقاي كيفيت شود.وي ادامه داد: دلهره مديريتي ما اين است كه با كيفيت داخل نتوانيم به برنامه خود برسيم.معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا با اشاره به نام گذاري سال جاري به عنوان سال اصلاح الگوي مصرف از سوي رهبر معظم انقلاب، افزود: مصرف در كشور ما بسيار بالاست كه بايد اصلاح شود و صنعت گران مي توانند در اين رابطه كمك زيادي به ما داشته باشند.در ادامه مديرعامل نمايشگاه بين المللي مشهد هم اظهار داشت: در پنجمين نمايشگاه بين المللي صنعت آب و فاضلاب و صنايع وابسته ۱۲۰ شركت داخلي و ۱۰ نمايندگي شركت هاي خارجي توانمندي هاي خود را در فضايي به مساحت ۱۰ هزار مترمربع در معرض ديد بازديدكنندگان قرار داده اند.سيد محمد سيدي افزود: ۱۱۰ شركت داخلي و ۲۰ شركت خارجي نيز در چهارمين نمايشگاه بين المللي برق، الكترونيك و اتوماسيون صنعتي آخرين دستاوردهاي خود را در فضايي به مساحت ۵ هزار مترمربع به نمايش گذاشته اند.وي ادامه داد: اين نمايشگاه تا اول تيرماه از ساعت ۱۷ تا ۲۲ پذيراي بازديد عموم علاقه مندان و متخصصان است.
       

منبع خبر: خراسان



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در پنج شنبه 8 بهمن 1388  ساعت 12:57 AM نظرات 0 | لينک مطلب

براي اصلا‌ح الگوي مصرف چه مي‌كنيم؟

● نويسنده: حميده سادات - هاشمي

● منبع: روزنامه - جام جم

با تاكيد مسوولان كشوري بر اصلاح الگوي مصرف در سال جديد اين موضوع با اهميت كه به فراموشي سپرده شده بود، جان تازه‌اي گرفت تا مديران با حساسيت ويژه‌اي در برنامه‌هاي خود به آن توجه كنند.

به نظر مي‌رسد يكي از مهم‌ترين راهكارهاي كنترل و كاهش مصرف انرژي در كنار روش‌هاي استفاده از سوخت‌ها و انرژي‌هاي جايگزين، اصلاح الگوي مصرف باشد؛ به نحوي كه اين عنوان ساده شايد با پيچيدگي‌هايي روبه‌رو باشد كه براحتي محقق نشود؛ اما بي‌شك توجه در سطح كلان به اين موضوع مي‌تواند گره‌گشاي بخشي از مشكلات مصرف انرژي در كشور بويژه در سطح شهري و صنعتي باشد. خوشبختانه توان علمي و كارشناسي براي تحقق اين شعار در كشور وجود دارد و بايد ديد براي اجراي اين مبحث در عمل چقدر كارآمد و اثرگذار برنامه‌ريزي خواهد شد.

تعاملات موجود ميان انسان و محيط زيست، سازمان‌ها و نهادهاي اجتماعي را به سوي برنامه‌ريزي‌هاي سازگار با محيط زيست سوق داده است؛ زيرا تاكنون آشكار شده است كه توسعه بدون برنامه‌ريزي ميسر نخواهد بود و هر قدر برنامه‌ريزي بيشتر مبتني بر واقعيت‌هاي عيني و توان‌هاي بالقوه طبيعي باشد، حصول به اهداف از‌پيش‌تعيين‌شده آن ممكن‌تر مي‌شود.

بر همين اساس و در راستاي برنامه‌ريزي هدفمند براي حفاظت از محيط زيست، مديريت صحيح و نظارت بر عملكرد دستگاه‌هاي اجرايي، تدوين الگويي مناسب مصرف ضروري به نظر مي‌رسد.

عميد مرندي، عضو هيات مديره انجمن متخصصان محيط زيست ايران در اين رابطه مي‌گويد: براي تدوين الگوي مناسب مصرف و قابل اجرا بهترين راهكار رجوع به تجربيات، عملكردها و دستورالعمل‌هايي است كه تاكنون مورد استفاده بوده و راه‌حل‌هاي كليدي از آنها سرچشمه مي‌گيرند، به طوري كه مديريت محيط زيستي در اجراي موثر وظايف خود، متكي به برخي اصول علمي و روش‌هاي كاربردي است كه از طريق آنها مي‌تواند به اهداف عالي اصلاح الگوي مصرف نائل آيد.

وي با اشاره به اين‌كه مديريت محيط زيستي موثر در راستاي اصلاح الگوي مصرف، به كسب و كار و تجارت معنا مي‌بخشد، مي‌افزايد: سازمان‌هاي موفق و كارآمد هم‌اكنون مديريت محيط زيستي را جدي گرفته‌اند‌ و همسو با اصلاح الگوي مصرف بويژه در بخش انرژي كه از چالش‌هاي اساسي كشور است، به نحوي عكس‌العمل نشان مي‌دهند كه آينده خود و عوامل وابسته به خود را تضمين مي‌كنند.

وي تاكيد مي‌كند: بايد توجه كرد كه فشارهاي محيط زيستي و واقعيت‌هاي عيني از طريق قانون، پيشرفت‌هاي فني و تغييرات بازار و حتي مصرف‌كنندگان اعمال مي‌شوند، به نحوي كه انتخاب براي بخش صنعت جز حركت در مسير جهاني ميسر نخواهد بود.

به اين ترتيب، كارشناسان براي اصلاح الگوي مصرف تاكيد مي‌كنند كه براي اعمال مديريت محيط زيست بايد فاكتورهاي گوناگوني را در نظر گرفت و با اصلاح روش‌هاي مصرف يا استفاده از آنها به سرمنزل مقصود رسيد.

مديريت مصرف انرژي

مديريت محيط زيست درساده‌ترين شكل خود بايد 3 وظيفه را شامل تشخيص اهداف، تعيين امكان تحقق آنها و تدوين و اجراي راهكارها براي انجام اموري كه براي اصلاح الگوي مصرف امكان‌پذير باشد، در نظر بگيرد.

به اعتقاد عميد مرندي، براي اجراي راهكارهاي نوين مديريت محيط زيستي بايد توجه كرد كه در محيط كار همه چيز قابل تغيير است؛ از تمايلات دست‌اندركاران محيط زيست گرفته تا نظرات عمومي و قابليت‌هاي بشري، لذا مدير محيط زيستي بايد انعطاف‌پذير، سازشگر و با ذكاوت باشد. وي مي‌گويد: مديريت محيط زيستي علاوه بر پيش‌بيني‌هايي كه در زمينه اجراي موارد مورد نظر كارشناسي دارد، بايد متكي بر دستاوردهاي پذيرفته شده علمي، استفاده از تكنيك‌هاي مدل‌سازي، شبيه‌سازي و تخمين باشد و به اين وسيله مساله را شناسايي و مكانيسم‌هاي جبراني را محقق كند.

عضو هيات مديره انجمن متخصصان محيط زيست ايران مي‌افزايد: هم‌اكنون مديريت محيط زيستي مي‌تواند با ابزارهاي مديريتي نوين، فرآيندهاي نظارت، جمع‌آوري اطلاعات، ارزيابي ميزان اثرات، پردازش اطلاعات، تصميم‌گيري و ارتباطات وضعيت مصرف انرژي و ديگر منابع را بهبود بخشد. به طوري كه مديران محيط زيستي همواره با مسائل در حال رشدي روبه‌رو هستند و به اين دليل نياز به امكانات كمكي بيشتري دارند.

دنياي امروز كه بدون حفظ منابع زيستي معني ندارد، به سمتي پيش مي‌رود كه مديران محيط‌زيستي بايد هر چه بيشتر از روش‌هاي تصميم‌گيري سنتي دور شده و به روش پيش‌بينانه نزديك شوند. اين در حالي است كه امروزه در جوامع بشري، توسعه با به كارگيري انرژي بيشتر ميسر مي‌شود و در روند توسعه، انسان خصوصيات فيزيكي، شيميايي، بيولوژيكي، اجتماعي و سنتي محيط خود را دگرگون مي‌كند و اين امري اجتناب‌ناپذير است.

توليد، انتقال و مصرف انرژي، اثرات مهمي را در محيط زيست زمين برجاي مي‌گذارد. امروزه سياست‌هاي توليد و به كارگيري انرژي در مسائل محيط زيستي محلي و منطقه‌اي، نقش محوري را به عهده دارند. بنابراين ضرورت تعيين رابطه پيچيده مسائل محيط‌زيستي با انرژي، بيش از پيش ملموس شده است.

مرندي، كارشناس ارشد محيط زيست مي‌گويد: پيشرفت و توسعه جوامع پيشرو با استفاده از انرژي در مقياس وسيع به منظور تقويت سيستم توليد مدرن ميسر شده است به طوري كه انرژي زيربنايي قوي‌اي را براي پيشرفت اقتصادي بنا مي‌نهد و نقش تعيين‌كننده‌اي در بهبود زندگي بشر دارد.

از آغاز تاريخ، بشر در مقياس جهاني بار فراواني را به محيط زيست تحميل كرده و نبايد اجازه داد كه صدمه به محيط زيست جهاني كه بشر بقا و حيات خود را مرهون آن مي‌داند به نقطه‌اي برسد كه راه بازگشت و جبراني وجود نداشته باشد و بهترين راهكار اصلاح الگوي مصرف از طريق مباني علمي و پژوهشي مي‌باشد.

به اين ‌سبب است كه توليدكنندگان و مصرف‌كنندگان انرژي بايد درخصوص نقشي كه انرژي براي دستيابي به توسعه پايدار به عهده دارد، عميقا تفكر كنند. در اين خصوص حفظ محيط زيست كه قابل جايگزيني نيست، بايد دقيقاً مد نظر قرار گيرد و سعي شود چرخه نابهنجاري كه بيشتر به دليل مصرف ناصحيح به شكل چرخه رشد اقتصادي، استفاده از انرژي و مشكلات محيط زيستي رشد يافته، از ميان برود.

امروزه سياست‌هاي توليد و به كارگيري انرژي در مسائل محيط زيستي محلي و منطقه‌اي نقش محوري را به عهده دارندعضو هيات مديره انجمن متخصصان محيط زيست ايران، مي‌افزايد: انرژي در حيات اقتصاد صنعتي جوامع، نقش زيربنايي را ايفا مي‌كند، به اين معنا كه هرگاه انرژي به مقدار كافي و بموقع در دسترس باشد، توسعه اقتصادي نيز ميسر خواهد بود.

مرندي معتقد است: منابع خدادادي دركشور ايران با قيمت‌هايي به مراتب نازل‌تر از ديگر كشورها و با سهولت بيشتري به مصرف‌كننده عرضه مي‌شود. ميزان مصرف و اتلاف انرژي در ايران به مراتب بالاتر از كشورهاي صنعتي است و وضعيت مصرف انرژي در كشور ايران با اصول مربوط به ارتقاي بهره‌وري و بازدهي انرژي در جهان، مغايرت دارد.

اين كارشناس ادامه مي‌دهد: ‌آيا اين بهره‌برداري به اين شكل ادامه خواهد داشت يا مسوولان دلسوز نظام بايد به دنبال راهكارهايي در راستاي اصلاح الگوي مصرف باشند؟ مسلماً منابع انرژي‌ مانند تمامي پديده‌هاي طبيعي ديگر در حال كاهش هستند و از آنجايي كه ديگر حتي تصور زندگي عادي انسان امروزي بدون استفاده از منابع انرژي ممكن نيست، بحران احتمالي را قبل از وقوع بايد از طريق مديريت محيط زيستي اصلاح الگوي مصرف علاج كرد و همزمان با توسعه فناوري‌هاي نوين به سرمايه‌گذاري در روش‌هاي استفاده بهينه از انرژي و گسترش آنها فكر و سپس عمل كرد.

بهينه‌سازي مصرف انرژي

هيچ يك از اعمال انسان، بازدهي صد درصد ندارد از اين رو استفاده بهينه و ممانعت از هدر رفتن امكانات امري اساسي است. اين نكته هنگامي اهميت بيشتري پيدا مي‌كند كه موضوع انرژي مطرح شود. منظور از بهينه‌سازي مصرف انرژي، انتخاب الگوها و اتخاذ و به كارگيري روش‌ها و سياست‌هايي در مصرف درست انرژي است كه از نقطه نظر اقتصاد ملي مطلوب باشد و استمرار وجود و دوام انرژي و ادامه حيات و حركت را تضمين كند.

به گفته مرندي، در اين چارچوب تعيين سهم صورت‌هاي مختلف انرژي در سبد انرژي هر جامعه با توجه به امكانات درازمدت آن جامعه صورت مي‌گيرد.

همچنين به كارگيري پربازده‌ترين شيوه استفاده از آنها كه متضمن كاهش تخريب منابع انرژي و نيز كاهش تأثيرات سوء ناشي از استفاده ناصحيح از انرژي است، بر عوامل ديگر حيات و محيط زيست مدنظر است، اين استفاده درست و بجا از انرژي، نه‌تنها متضمن استمرار حيات و توسعه پايدار جامعه است، بلكه به بقاي انرژي براي همگان و نسل‌هاي آتي و مانعي براي توليد و گسترش آلودگي‌هاي زيست‌محيطي ناشي از مصرف نادرست انرژي منجر خواهد بود.

علاوه بر بار اقتصادي عوامل ديگري نيز وجود دارد كه ضرورت اصلاح الگوي مصرف انرژي را تبلور مي‌بخشد كه استفاده بي‌رويه از انرژي‌هاي فسيلي و افزايش آلودگي‌هاي محيط زيستي و بالا بودن رشد جمعيت و نياز به تقاضاي بيشتر انرژي از آن جمله است.

بايد توجه كرد كه منابع انرژي به دليل تجديدناپذير بودن آن محدوديت دارند و امروزه وجود سيستم بازيافت انرژي يكي از ضرورت‌هايي است كه كشورهاي توسعه يافته به آن سو در حال حركت هستند.

متاسفانه علاوه بر بخش خانگي كه نيازمند اصلاح الگوي مصرف هستند، شايد صنايع و كارخانجات فرسوده نيازمند توجه بيشتري براي تغيير فناوري و تكنولوژي‌هاي خود هستند تا از هدررفت انرژي جلوگيري شود و تنها به اقتصاد ملي و درآمدهاي نفتي متكي نباشند.

افزايش گازهاي گلخانه‌اي و باران‌هاي اسيدي تنها بخش كوچكي از اثرات زيست محيطي استفاده نادرست از انرژي است كه به توليد آلاينده‌هاي زيست محيطي منجر مي‌شود و در سطح كلان اثرات زيست محيطي ناشي از مصرف ناصحيح انرژي جبران‌ناپذير خواهد بود.

كارشناسان معتقدند مصرف درست و كارآمد علاوه بر اين‌كه از هدر رفتن ذخاير با ارزش انرژي پيشگيري مي‌كند، آلودگي را نيز كمتر و محيط زيست را سالم‌تر مي‌كند.

در حقيقت اصلاح الگوي مصرف به طور غيرمستقيم نيز مي‌تواند مفيد فايده واقع شود. به طور مثال، كاهش ناراحتي و بيماري‌هاي مجاري تنفسي، سرفه، سردرد افزايش توان كاري بدن، كاهش ناراحتي‌هاي قلبي و گردش خون در انسان سبز شدن برگ‌ها، رشد و نمو گياهان و افزايش محصولات در نباتات از اثرات كاهش و از بين رفتن اكسيدهاي گوگرد و نيتروژن و مونواكسيد كربن كه آلاينده‌هاي حاصل از مصرف نادرست سوخت‌هاي فسيلي هستند، بر انسان‌ها و گياهان تاثير ميگذارد.

از طرف ديگر كاهش و از ميان رفتن گازهاي گلخانه‌اي و نيز باران‌هاي اسيدي كه باعث از بين رفتن مناطق سبز و گونه‌هاي گياهي و جانوري و گرم شدن هواي زمين مي‌شود، نمونه‌اي ديگر از اثرات اصلاح الگوي مصرف و بهينه شدن استحصال و مصرف انرژي است.

به اين ترتيب، ضرورت اصلاح الگوي مصرف در تمام بخش‌ها بويژه انرژي بر كسي پوشيده نيست و بايد در انتظار سياست‌هاي برنامه‌هاي عملي دولت و مسوولان براي تحقق اين شعار ارزشمند بود.


 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در پنج شنبه 8 بهمن 1388  ساعت 12:54 AM نظرات 0 | لينک مطلب

مقايسه تطبيقي مصرف انرژي در بخش‌هاي خانگي، تجاري‌ و عمومي و صنعت در ايران و جهان نشان از ضرورت اصلاح الگوي مصرف در بين ايراني‌ها دارد.

به گزارش باشگاه خبري فارس «توانا»، تاريخ "مصرف " در دنيا به عمر بشر برمي‌گردد. مصرف به طور كلي شامل مصرف حامل‌هاي انرژي، محصولات صنعتي، كشاورزي و اقلامي از اين قبيل است.
بنابراين گزارش به گفته كارشناسان، با وجود مصرف‌گرا بودن ملت ايران، تاكنون هيچ اقدام اساسي در اين زمينه انجام نشده ولي با توجه به نامگذاري سال جاري به عنوان سال حركت به سمت اصلاح الگوي مصرف از سوي مقام معظم رهبري، به نظر مي‌رسد حداقل بسترهاي لازم براي اين امر در كشور فراهم شود.
طبيعي است كه يكي از مقدمات حركت به سمت اصلاح الگوي مصرف، مطالعه ميزان مصرف در وضعيت فعلي و مقايسه آن با مصرف در ساير كشورهاست. در صورتي كه اين مرحله به دقت طي شده و مورد بررسي و ارزيابي كارشناسان قرار بگيرد، تصوير روشني براي تعيين مسير آينده بدست مي‌آيد.

* شيب تند مصرف انرژي

به گزارش فارس مصرف نهايي انرژي در ايران طي سال‌هاي 1346 تا 1385 روند صعودي داشته و از 5/49 ميليون بشكه نفت خام به 6/931 رسيده است.
اين گزارش مي‌افزايد: روند افزايش مصرف نهايي انرژي طي مدت مذكور داراي شيب تندي بوده به طوري كه در سال 1353 به 3/114، در سال 1368 به 3/347 و در سال 1375 معادل 566 ميليون بشكه نفت خام بوده است.
بر اساس اين گزارش سرانه مصرف انرژي از 39/3 ميليون بشكه در سال 1353 به 21/13 ميليون بشكه نفت خام در سال 1385 رسيده است.
اين سرانه در بخش خانگي، تجاري و عمومي از 04/1 در سال 1353 به 28/1 در سال 1385 ميليون بشكه نفت خام رسيده است.
اين گزارش حاكي است آمريكا در سال 2005 با مصرف 10 هزار و 525 ميليون بشكه نفت خام در رتبه اول مصرف نهايي انرژي و ايران با مصرف 932 ميليون بشكه نفت خام در رتبه نهم قرار دارد.
سيزده كشور اول جهان در مصرف نهايي انرژي به ترتيب آمريكا 10 هزار و 525 ميليون بشكه نفت خام، چين هفت هزار و 466 ، روسيه دو هزار و 833 ، هند دو هزار و 371، ژاپن دو هزار و 265، آلمان يك هزار و 724 ، فرانسه يك هزار و 124، انگلستان يك هزار و 101 ، ايران 912 ، اندونزي 893، كره جنوبي 824 ، تركيه 459 و عربستان 377 ميليون بشكه نفت خام بوده است.

*يك درصد مصرف فرآورده‌هاي نفتي جهان در ايران

اين گزارش حاكي است مصرف فرآورده‌هاي نفتي در ايران در بخش خانگي، تجاري و عمومي در سال 1353 معادل 2/35 ميليون بشكه نفت خام، در بخش صنعت 4/24 و در بخش حمل و نقل 9/32 بوده است.
آمار مذكور در سال 1385 به ترتيب 5/90 ، 7/67 و 267 ميليون بشكه بوده است.
مصرف فرآورده‌هاي نفتي در ايران در سال 1385 معادل 399 ميليون بشكه نفت خام و سهم ايران از مصرف فرآورده‌هاي نفتي جهان يك درصد بوده است.
اين گزارش مي‌افزايد در سال 2005 مصرف فرآوردهاي نفتي در آمريكا 5291 ، چين 1521، هند 598 ، تركيه 175، عربستان 292 و در جهان معادل 21 هزار و 128 ميليون بشكه نفت خام بوده است.

*گاز طبيعي به جاي صنعت درخانه‌ها مصرف مي‌شود

بنابراين گزارش مصرف گاز طبيعي در بخش‌هاي خانگي، تجاري‌ و عمومي، صنعت، حمل و نقل در سال 1353 به ترتيب از 1/0 ،5/4 و 0 به 6/263 ،1/107 و 3/3 در سال 1385 رسيده است.
مصرف گاز طبيعي در سال 2005 در بخش خانگي،تجاري‌و عمومي‌ در آمريكا 222565، تركيه 8106، چين 11573، عربستان صفر ، هند 766 و در جهان 681054 بوده است.
مصرف گاز طبيعي در سال 2005 در بخش صنعت در آمريكا ، 133515، تركيه 8106 ، چين 11573، عربستان صفر، هند 766 و درجهان 517345 ميليون بشكه نفت خام بوده است.
اين گزارش مي‌افزايد: مصرف گاز طبيعي در سال 2005 در بخش حمل‌ و‌ نقل در آمريكا 17189، تركيه 127،
چين 94، عربستان صفر، هند 798 و در جهان 86358 ميليون بشكه نفت خام بوده است.

* مصرف برق در خانه‌ها و كارخانه‌ها

اين گزارش مي‌افزايد مصرف برق در بخش‌هاي در بخش‌هاي خانگي، تجاري‌ و عمومي، صنعت در سال 1353 به ترتيب از 2 ، 1/4 و صفر به 5/44 ، 7/28 و 0/08 در سال 1385 رسيده است.
اين گزارش حاكي است در سال 2005 مصرف برق در بخش خانگي، تجاري و عمومي در آمريكا دو ميليون و 634 هزار و 306 ‌ميليون بشكه نفت خام ، تركيه 63 هزار و 106 ، چين 399 هزار و 223 ، عربستان 116 هزار و 319 ، هند 138 هزار و 129 و در جهان هفت ميليون و 732 هزار و 63 ميليون بشكه نفت خام بوده است.
بر اساس اين گزارش در همين سال مصرف برق در بخش صنعت در آمريكا 923 هزار و 830 ، تركيه 60 هزار و 671 ، چين 135 هزار و 137 ، عربستان 15 هزار و 519 ، هند 210 هزار و 40 و در جهان شش ميليون و 183 هزار و 290 ميليون بشكه نفت خام بوده است.
اين گزارش مي‌افزايد: مصرف برق در همان سال در بخش حمل‌ونقل در آمريكا هفت هزار و 506، تركيه 750، چين 20 هزار و 199، عربستان صفر، هند 10هزار و 424 و در جهان 258 هزار و 147 ميليون بشكه نفت خام بوده است.

منبع خبر: بازتاب آنلاين



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در پنج شنبه 8 بهمن 1388  ساعت 12:48 AM نظرات 0 | لينک مطلب

معاون مديريت مصرف شركت توانير با بيان اينكه مصرف برق ايران 3 برابر مصرف برق در دنياست، گفت: با صرف اعتباري بالغ بر دو هزار ميليارد ريال، افزون بر 2 هزار مگاوات در مصرف برق صرفه جويي خواهد شد.

به گزارش مهر، عليرضا احمد يزدي، ميزان سرانه مصرف برق در جهان را بين 1000 – 900 كيلو وات ساعت در سال و سرانه مصرف برق در ايران را 2900 كيلو وات ساعت در سال اعلام كرد و گفت: مصرف برق ايران 3 برابر مصرف برق در دنياست.

معاون مديريت مصرف شركت توانير افزود: ضمن انجام اقدامات بهينه سازي و تلاش در كاهش روند ميزان مصرف در كشور هنوز با استاندارد جهاني فاصله زيادي داريم و بايستي با انجام اقدامات بهينه سازي بيش از پيش و حمايت مديران ارشد صنعت برق از مديريت مصرف بهينه سازي و اختصاص چارت مناسب براي پرسنل مديريت مصرف در ستاد و شركتهاي توزيع و همچنين تامين اعتبارات كافي جهت اجراي پروژه هاي مديريت بهينه مصرف فاصله خود را با جهان از نظر مصرف برق كم كنيم.

احمد يزدي ضمن ارزيابي مثبت اقدامات بهينه سازي در زمينه مديريت مصرف برق در سال گذشته و سال جاري گفت: درصورتي كه دراين زمينه 200 ميليارد تومان هزينه نماييم ، 2000 مگاوات درمصرف برق شبكه هاي سراسري صرفه جويي خواهد شد و ارزيابي به عمل آمده در اين زمينه حاكي از آن است كه اقدامات انجام شده تا 10 برابر احداث ظرفيت هاي جديد نيروگاهي از نظر اقتصادي براي كشور مقرون به صرفه خواهد بود.

وي اعلام كرد چنانچه دولت حمايت هاي خود را همچنان در عرصه مديريت بهينه مصرف ادامه دهد، مطمئناً اين اقدامات علاوه بر كاهش ميزان مصرف ، از نظر اقتصادي نيز نسبت به احداث نيروگاه هاي جديد به منظور تامين برق شهروندان مقرون به صرفه خواهد بود.


 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در چهارشنبه 7 بهمن 1388  ساعت 12:47 AM نظرات 1 | لينک مطلب

پویا جبل‌عاملی.

بی‌تردید هر مصرف‌کننده با توجه به تابع مطلوبیت و محدودیت‌های بودجه‌ای خود تصمیم می‌گیرد که چه چیز و با چه میزانی مصرف کند. حال اگر شاهد آنیم که در اقلامي‌‌‌از کالاها عدم تعادل میان عرضه و تقاضا وجود دارد و این عدم تعادل هزینه هنگفتی را بر اقتصاد ملی تحمیل می‌کند، بی‌تردید باید اصلاح صورت گیرد و سیاست‌گذار این عدم تعادل را مرتفع کند. در این صورت با داده فرض شدن تابع مطلوبیت، سیاست‌گذار باید با اصلاح قیمت بر قیدهای بودجه‌ای عاملان اقتصاد اثر گذارده و در جهت اصلاح الگوی مصرف و عدم تعادل در اقتصاد اقدام کند.
به عبارت دیگر، اگر مثلا در رابطه با میزان مصرف بنزین، برق، گاز و آب چنین معضلی وجود دارد، اتفاقا ایراد بر قیمت‌های غیربازاری است که باعث می‌شود چنان قید بودجه‌ای برای مصرف‌کننده ایجاد شود که بیشینه‌سازی مطلوبیت از راه مصرف بی‌حد و اندازه بگذرد و سرانه مصرف حتی چندین برابر کشورهای توسعه یافته باشد.چنین است که اگر کژی در مصرف مشاهده می‌شود، بیش از آنکه اشکال، امری سابژکتیو و درونی باشد که از نوع نگاه عاملان اقتصاد حاصل می‌شود، ایراد از داده‌هایی است که از سوی سیاست گذار به مصرف‌کننده می‌رسد. نمي‌‌‌توان قیمتی پایین‌تر از بازار را به عاملان ارائه داد و از آن سو از آنان خواهش کرد که تابع مطلوبیت خود را با قیمتی دیگر حداکثر کنند که نتیجه آن مصرف کمتر باشد. این همان سرابی است که مخالفان بازار بارها و بارها به شوقش روان شدند و در آخر بدون رسیدن به نتیجه، تشنه‌تر از گذشته باز آمدند.
بر خلاف آنچه تصور می‌شود، اصلاح الگوی مصرف نه از طریق مداخله در تابع مطلوبیت بلکه با تغییر در محدودیت‌های بودجه از طریق اصلاح قیمت به دست خواهد آمد.
چراکه تابع مطلوبیت امری درونی و خارج از دست سیاست‌گذار است و تازه اگر هم به فرض محال تصور کنیم که می‌توان بر آن تاثیر گذارد، غیر از این نیست که عملی شدن این تغییر در گرو شکسته شدن حریم خصوصی است. نه آنکه تابع مطلوبیت افراد در گذر زمان تغییر نکند، بل این تغییر به دست دولت انجام نخواهد پذیرفت و اصولا مسوولیتی برای دولت در این زمینه نمی‌توان متصور بود.
بنابراین اگر سیاست‌گذاران دولت براستی خود را یکی از مخاطبان پیام «اصلاح الگوی مصرف» می‌دانند به جای آنکه تصور کنند می‌توانند با تبلیغ و دستور که خود برای اقتصاد هزینه‌زا است، این مهم را انجام دهند، باید به حیطه‌های دیگری نظر کنند که مصرف نامطلوب به واسطه مداخله آنان بر ضد نظم بازار ایجاد شده است. بر هم زدن قیمت‌های نسبی، منشا اصلی هدر شدن منابع است و حال که انگیزه‌ای مضاعف برای اصلاح وجود دارد، بازگشت به تعادل بازاری می‌تواند این مفسده را از بین برد. اما مساله دیگری نیز در ارتباط با اصلاح الگوی مصرف وجود دارد. دولت در اقتصاد ایران خود بزرگ‌ترین مصرف‌کننده است و کاهش مصرف وی که با سیاست اصلاح الگوی مصرف همخوانی دارد، یکی از آن توصیه‌هایی بوده است که اقتصاددانان بارها و بارها به دولت گوشزد کرده‌اند. کاهش مصرف دولت به معنای کاهش مداخله در اقتصاد است و متاسفانه دولت‌ها در این جهت نتوانسته‌اند قدمي‌‌‌بردارند و هزینه‌های جاری دولت هر سال از سال قبل بیشتر بوده است. باشد که این‌بار دولت، نه با تاسی به اقتصاددانان، بلکه با پیروی از الگوی امسال، قدمي‌‌‌به سوی یک اقتصاد آزاد بردارد.

 



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در چهارشنبه 7 بهمن 1388  ساعت 12:40 AM نظرات 1 | لينک مطلب

 

 
.

اعتدال به معنی میانه روی و میانه است و در مقابل، انحراف از اعتدال گرایش به فزون‌تر است كه افراط یا اسراف گفته می‌شود و گرایش به كمتر كه تفریط خوانده می‌شود.(1 )

گر همی خواهی كه گیرد كار نور                                   معتدل می باش در خیرالامور(2 )

در قرآن كریم این اصل، وجه تمایز مسلمانان با سایر فرق و ادیان و سبب برتری آنها دانسته شده است؛

« همان گونه كه قبله شما قبله‌ای میانه است، شما را نیز امتی میانه قرار دادیم. (در حد اعتدال میان افراط و تفریط.) تا بر مردم گواه باشید و پیامبر نیز بر شما گواه باشد.»(3 )

 

اعتدال همان صراط مستقیم در سوره حمد است و با مزاج انسان سازگار است .

در مكتب انسان‌ساز اسلام میانه‌روی همواره در رأس امور قرار دارد. از حرام بودن طلا بر مرد و استفاده نكردن زیاد زنان از طلا «در حد اعتدال» و نهی از استفاده ظروف طلا و نقره و به كار نبردن ابریشم خالص و یا طلابافت برای كفن مرده ملاحظه می‌شود كه اسلام بر شخصیت الهی انسان تأكید دارد و سفارش می‌كند حتی جسم انسان را با احترام باید غسل داد و كفن كرد و دفن نمود، ولی بر خلاف برخی مكاتب با دفن اشیاء گران قیمت همراه میت مخالف است.(4 )

اعتدال همان صراط مستقیم در سوره حمد است و با مزاج انسان سازگار است .

« تبذیر مكن. زیرا تبذیر كنندگان برادران شیطانند و شیطان به پروردگارش بسیار كفر ورزیده است (5)

اعتدال در مكتب تشیع
در عقاید اسلامی، غلو، شرك، جبر، تفویض، تشبیه و سایر عقاید افراطی جایی ندارد و این در حالی است كه مسلمانان از زمان امام باقر علیه السلام از میدان جنگ و لشگركشی با دشمنان متوجه فتح دروازه‌های علم و فرهنگ شدند . افكار جبریه كه به اشاعره نسبت داده می‌شود و جبرگرایی و ارجاء كه به وسیله بنی‌امیه برای توجیه حكومت خود به وجود آمده بود از جمله افكار افراطی آن زمان بود . در این میان برخی شیعیان كه در عشق اهل‌بیت افكار افراطی داشتند، نیز با برخورد شدید امامان معصوم علیهم‌السلام مواجه می‌شدند .
 

« گروهی از بنی‌هاشم و سایر شیعیان خدمت امام باقر علیه السلام رسیدند. امام به آنها فرمودند: بپرهیزید از شیعیان غالی آل محمد و میانه روی پیشه كنید كه زیاده‌روها و غلات به شما برگردند و عقب مانده و تالی نیز به شما برسد. عرض كردند: غالی كیست؟ فرمود: كسی است كه درباره ما مقامی معتقد است كه ما خود آن مقام را برای خویش قائل نیستیم. گفتند: عقب مانده و تالی كیست؟ فرمود : كسی است كه به دنبال خیر و نیكی است و این پیگیری او موجب افزایش خیر برایش می‌شود . قسم به خدا بین ما و خداوند قرابتی نیست و نه ما به خدا حجتی داریم و نمی‌توان به خدا نزدیك شد مگر با اطاعت. هر كس از شما مطیع خدا باشد و عمل به دستور او نماید ولایت ما برایش سودمند است و هر كس معصیت خدا را نماید ولایت ما او را سودی نخواهد بخشید.(6 )

اعتدال در علم آموزی

امام باقر و امام صادق علیهماالسلام بنیان‌گذاران دانشگاه اهل البیت هستند كه حدود شش هزار رساله علمی از فارغ التحصیلان آن به ثبت رسیده است .

ایشان در علم آموزی مردم را به طریق صحیح رهنمون می‌كردند و می‌فرمودند : « علم سلاحی است علیه دشمنان » . در عین حال به ممنوعیت سوء استفاده از دانش اذعان داشتند و می‌فرمودند: كسی كه با انگیزه‌ای نادرست به دانش دست یافته باشد هر چند از عهده‌كاری برآید، از نظر روحی شایستگی تصدی امور و ریاست را ندارد .

امام باقر علیه السلام با آن كه همواره مومنین را به كسب علم دعوت می‌نمودند، ولی همواره سفارش می‌كردند كه: خداوند متعال از قیل و قال و تباه نمودن مال و زیاد سوال كردن نهی می‌نماید، زیرا هر انسانی ظرفیت تحمل پاسخ برخی سوالات را ندارد. (7 )

امام باقر علیه السلام نه فقط در علوم اسلامی شهره آفاق بود، بلكه دارای شخصیتی عظیم در سایر علوم بودند .
 
 
معیار اعتدال قرب الهی است

در زمان امام باقر علیه السلام رومیان بر سكه‌های خود نقش صلیب را حك كرده بودند و به سبب رواج این سكه‌ها میان مسلمانان عقاید مسیحیت و تثلیث رواج یافته بود(8) هنگامی كه عبدالملك خلیفه اموی كوشید تا علامات مسیحیان را از روی سكه‌ها محو كند، امپراطور رم تهدید كرد كه در این صورت دستور خواهد داد، رومیان بر روی سكه‌ها دشنام بر پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله را حك نمایند . عبدالملك از امام باقر علیه السلام یاری خواست. امام با آشنا كردن مسلمانان به صنعت ضرب سكه و روش تهیه آن جامعه اسلامی را از سكه‌های رمی بی‌نیاز كرد.(9 )

ملاحظه می‌كنید كه ایشان حتی در برخورد با غاصبان، در حق امامت نیز رعایت میانه‌روی را می‌نمودند و مصلحت جامعه اسلامی را بر حق مسلم خویش مقدم می‌داشتند .

ایشان می‌فرمودند: «اگر بر تو ظلم كردند، تو ظلم نكن . اگر به تو خیانت كردند، تو خیانت نكن. و اگر از تو تعریف كردند، خوشحال نشو. اگر از تو بدگویی كردند، ناراحت نشو. دقت كن در مورد حرفی كه درباره‌ات گفته‌اند. اگر آنچه گفته‌اند، در خود می‌یابی خشم تو بر یك واقعیت موجب افتادنت از نظر خدا می‌شود كه این بزرگتر است از ترسی كه از افتادن از چشم مردم داری. و اگر خلاف گفته آنها هستی ثوابی به دست آورده‌ای، بدون آن كه در كسب این ثواب بدن خود را به رنج بیاندازی .

امام علیه السلام می‌فرمودند: «مومن نسبت به خداوند نه وصل است و نه قطع است

نه وصل است كه خدا باشد و نه از او قطع است كه غیر خدا و از او جدا باشد. و هر چه قضای الهی باشد خیر مومن در آن است .

ایشان همواره مومنان را سفارش می‌نمودند كه تمام امور را با ملاك الهی بسنجند و در هر مورد رضای الهی را در نظر بگیرد. چرا كه اگر انسان هر مسئله‌ای را با عقل خویش بر اساس خوبی و بدی آن بسنجد به خطا رفته و از دامنه اعتدال خارج می‌گردد .

ایشان می‌فرمودند: «اگر بر تو ظلم كردند، تو ظلم نكن . اگر به تو خیانت كردند، تو خیانت نكن. و اگر از تو تعریف كردند، خوشحال نشو. اگر از تو بدگویی كردند، ناراحت نشو. دقت كن در مورد حرفی كه درباره‌ات گفته‌اند. اگر آنچه گفته‌اند، در خود می‌یابی خشم تو بر یك واقعیت موجب افتادنت از نظر خدا می‌شود كه این بزرگتر است از ترسی كه از افتادن از چشم مردم داری. و اگر خلاف گفته آنها هستی ثوابی به دست آورده‌ای، بدون آن كه در كسب این ثواب بدن خود را به رنج بیاندازی . كسانی كه وقتی خشمگین می‌شوند ستم نمی‌كنند و وقتی خوشحالند، اسراف و زیاده‌روی ندارند باعث بركت برای اطرافیانند .
 
و.
 نیز فرموده‌اند: «سه چیز است كه در هر شخصی باشد،
ایمان به خدا در او كامل است :

1- كسی كه وقتی خشنود است این خشنودی او را داخل كار باطل نكند .

2- وقتی خشم گرفت، خشمش او را از حق خارج ننماید .

3- وقتی قدرت یافت، بیشتر از حق خود برندارد.» (10 )

 

 

 .

اعتدال در خانواده

گروهی از مردم آنچنان دلبسته به فرزند و زندگی هستند كه همه قوانین و ارزش‌های دینی و اجتماعی را فدای آنان می‌كنند و دسته‌ای چنان دچار جهالت گشته‌اند كه محبت به خدا را مستلزم بی‌مهری به غیر خدا می‌دانند .

یكی از اموری كه در عواطف انسانی ممكن است به سهولت جنبه افراطی به خود بگیرد، محبت است. محبت اگر چه كاملاً پاك و بی آلایش باشد، سبب اشتغال فكری می‌شود و فراغت دل را كه لازمه ذكر خداست، از بین می‌برد. محبت‌های پاك و بی آلایش گاه با دخالت‌های شیطانی رو به تزاید می‌نهد و روح انسان را تسخیر می‌كند .

انسان باید در همه احوال مراقب باشد، تا از هرگونه افراط و یا تفریط در محبت و علاقه جلوگیری به عمل آورد. به طور كلی در ارزیابی محبت می‌توان به یك ملاك كلی توجه داشت و آن این كه آیا محبت موجب تقویت توجه انسان به خدا شده و محبت الهی را در دل تقویت می‌نماید و یا با ایجاد حواس‌پرتی و یا هر اثر دیگری انسان را از توجه به خدا و انجام وظایف الهی باز می‌دارد. (11 )

نكته‌ای كه در محبت به اطرافیان مخصوصاً فرزندان باید در نظر داشت رعایت اعتدال است. محبت بیش از حد به فرزندان می‌تواند به گستاخی و سوء استفاده كودكان و تباهی آنها بیانجامد و از سوی دیگر خرده‌گیری بیش از حد می‌تواند زمینه سرپیچی و سركشی را فراهم آورد .

امام باقر علیه السلام در این باره فرموده‌اند : « بدترین پدران كسانی هستند كه در نیكی به فرزندان خود افراط می‌كنند و بیش از حد به آنان مهر می‌ورزند.» (12 )

سعدی نیز با الهام از آموزه‌های اسلام به میانه‌روی تأكید می‌ورزد :

« درشتی نگیرد خردمند پیش                        نه سستی كه ناقص كند قدر خویش »

« نه مر خویشتن را فزونی نهد                       نه یكباره تن در مذلت نهد » (13)

عده‌ای خدمت امام باقر علیه السلام مشرف شدند. فرزند آن حضرت در بستر بیماری بود. جماعت آثار غم و اندوه را در چهره امام مشاهده می‌كردند. لحظاتی بعد آن كودك بیمار مُرد ولی با تعجب بسیار دیدند كه از شدت اندوه، در صورت حضرت كاسته شده است. مردم عرض كردند: فدای تو شویم، از آن حالی كه در شما مشاهده كردیم، ترسیدیم، كه اگر اتفاقی روی دهد حال شما دگرگون شود و موجب ناراحتی ما شود. حضرت فرمودند: به درستی ما دوست می‌داریم كه عاقبت آن چیزی نصیب ما شود كه ما دوست داریم اما زمانی كه مشیت الهی بر چیزی قرار گیرد ما راضی به رضای او هستیم.(14 )

قرآن مجید هم در این باره می‌فرماید :
.

« هرگز به آنچه از دست شما می‌رود دلتنگ نگردید و به آنچه به شما می‌رسد دلشاد نشوید (15)

امام باقر علیه السلام همواره به رعایت حقوق و نیازهای روحی همسر توجه خاص داشتند. حتی خود را برای همسرشان می‌آراستند. آن حضرت حتی به القای ایده‌های خویش و تحمیل آن به همسرانشان به شخصیت انسانی آنها توجه داشتند و نهایت میانه روی و تساهل را به كار می‌بستند. از حسن زیات بصری روایت شده است كه :

« روزی به نزد امام باقر علیه السلام كه در منزل همسرشان بودند برای در میان گذاشتن مسائلی رفتیم و ایشان را در اتاقی زیبا با لباس‌های مرتب و رنگین یافتیم. فردای آن روز كه به دیدار ایشان در خانه خودشان رفتیم، امام را با لباس‌های خشن و اتاقی مفروش به حصیر دیدیم. علت را جویا شدیم . امام فرمودند :

« اتاقی كه دیشب دیدید، اتاق همسرم بود كه همراه آن وسایل و امكانات به او تعلق داشت و با خود جهیزیه آورده و من هم به احترام او خود را آراسته بودم.»(16 )

آنچه از این حدیث استفاده می‌شود این كه امام باقر علیه السلام در قلمرو اعمال فردی خود از تجمل پرهیز دارد ولی در زندگی خانوادگی نهایت اعتدال را به كار می‌گیرد .

.

همچنین :

« ترس از خدا در پنهان و آشكار و میانه روی در فقر و ثروت نجات بخش انسان است.»(17 )

پی‌نوشت‌ها :

1- فرهنگ فارسی - عمید .

2- مصیبت نامه- عطار نیشابوری .

3- قرآن مجید- سوره بقره- آیه 43.

4- اسراف- محمد محمدی اشتهاردی .

5- قرآن مجید- سوره اسراء- آیه 27 و 28 .

6- بحارالانوار- علامه مجلسی .

7- شیفتگان مكتب اهل بیت- محمد فوزی .

8- بحارالانوار- علامه مجلسی .

9- شیفتگان مكتب اهل بیت- محمد فوزی .

10- بحارالانوار- علامه مجلسی .

11- اخلاق اسلامی- محمدعلی سادات .

12- الحدیث- مرتضی فرید .

13- گلستان سعدی .

14- منتهی الامال- حاج شیخ عباس قمی .

15- قرآن مجید- سوره حدید - آیه23 .

16- بحارالانوار- علامه مجلسی .

17- همان .

منبع :

روزنامه کیهان- 16/5/84 ، زهره نظیفی .

 .



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در چهارشنبه 7 بهمن 1388  ساعت 12:37 AM نظرات 1 | لينک مطلب
      

نويسنده:حبيب الله تركاشوند

... كلوا واشربوا ولاتسرفوا انه لايحب المسرفين ... بخوريد و بياشاميد، ولى اسراف نكنيد كه خداوند مسرفان را دوست ندارد .
در اين آيه شريفه خداوند متعال از مردم خواسته است كه به خاطر زيان هاى فراوان فردى و اجتماعى و آثار و عواقب شوم اين گناه بزرگ، از اسراف دورى كنند .
اسراف عبارت است از بيهوده خرج كردن مال، در خورد و خوراك زياده روى كردن، حيف و ميل كردن مواد غذايى همچنين به معنى زياده روى در گناهان نيز مى باشد .
در آيات قرآن كريم و سخن ائمه اطهار (ع) از پرخورى و اسراف به شدت نهى شده است. در قرآن كريم حدود ۱۳ بار كلمه اسراف با الفاظ گوناگون به كار رفته است .
در آيه ۱۳۷ سوره طه، خداوند متعال فرموده اند: وكذلك نجزى من اسرف ولم يومن بايات ربه و لعذاب الاخرة اشد وابقى: و اين چنين جزا مى دهيم به هر كس اسراف كند و به آيت هاى خداوند نگرود و براى او عذاب سخت و پاينده است .
يا در آيه ۶۷ سوره فرقان درباره صفات عبادالرحمن فرموده اند : والذين اذا انفقوالم يسرفوا ولم يفترواوكان بين ذلك قواماً : آنان كه در هنگام انفاق نه اسراف مى كنند و نه تنگ مى گيرند، بلكه بين اين دو راه اعتدال را انتخاب مى كنند. در آيه ۱۴۴ سوره انعام هم خداوند متعال فرموده اند: ان الله لايهدى القوم الظالمين به درستى كه خداوند ستمكاران را هدايت نخواهد كرد .
همچنين در آيه ۳۰ سوره اعراف فرموده اند : انه لايحب المسرفين ... خداوند مسرفان را دوست ندارد .
      
اسراف و تبذير چيست؟
اسراف عبارت از خارج شدن از حد اعتدال است. مثلاً لباسى بپوشيم كه چندين برابر قيمت لباس مناسب ما ارزش داشته باشد يا غذاى گران قيمتى تهيه كنيم كه با يك وعده آن مى توان دهها نفر را از غذاى مناسب و معمول سير كرد. اسراف همراه با تفاخر و فخرفروشى است. مثلاً به جاى آن كه در منزل قالى مثلاً دستباف يا ماشينى خوب داشته باشيم؛ اقدام به خريد فرش هاى ابريشمى گران قيمت كنيم كه با قيمت هر يك از آن ها مى توان چندين فرش معمول و مناسب تهيه كرد و ... اما تبذير عبارت از ريخت و پاش است: مثلاً براى يك مهمانى ۵ نفره به اندازه ۱۰ نفر غذا درست كنيم و بقيه غذاها خراب و دور ريخته شود: يا بماند و در اثر ماندن وقتى خورده مى شود، به معده انسان ضرر مى رساند و ...
البته به قول مفسر تفسير نمونه : بسيار ديده مى شود كه اين دو كلمه درست در يك معنى به كار مى روند و حتى براى تاكيد پشت سر يكديگر هم قرار مى گيرند. درباره لزوم دورى از اسراف خداوند متعال آيه ۱۴۱ سوره انعام مى فرمايد: و هوالذى انشا خبات معروشات و غير معروشات والنخل و الزرع مختلفاً اكله والزيتون و الرمان متشابها و غير متشابه كلوا من ثمره اذا اثمرو اتو حقه يوم حصاده ولا تسرفوا انه لايحب المسرفين: و او آن خدايى است كه براى شما بستان ها در درختان(مانند انگور) داربستى و درختان آزاد و درختان خرما و زراعت ها كه ميوه و دانه هاى گوناگون دارند و زيتون و انار و ميوه هاى مشابه به يكديگر و ميوه هاى نامشابه(چون سيب و انار) بيافريد و شما هم از آن ميوه ها هرگاه برسد تناول كنيد و حق زكات فقيران را بدهيد و روز برداشت محصول اسراف نكنيد كه خدا مسرفان را دوست نمى دارد .
در آيه ۲۸ سوره غافر آمده است : ... ان الله لايهدى من هو مسرف كذاب ... خدا مردم مسرف دروغگو را هرگز هدايت نخواهد كرد .
همچنين در همين سوره آيه ۴۳ آمده است : لاجرم انما تدعوننى اليه ليس له دعوة فى الدنيا و لا فى الاخرة و ان مردنا الى الله و ان المسرفين هم اصحاب النار ، ناچار آنچه شما مرا به سوى او مى خوانيد(از بت ها و فراعنه) آن ها اثرى در دنيا و آخرت به هيچ وجه ندارند و بدانيد كه بازگشت همه ما(روز قيامت) به سوى خداست و البته ستمكاران و مسرفان فاسق هم اهل دوزخ هستند .
در آيه ۱۵۱ سوره شعرا هم مى فرمايد: ولا تطيعوا امرالمسرفين: از رفتار روساى مسرف ستمگر پيروى نكنيد .
و نيز در آيه ۳۴ سوره ذاريات مى فرمايد: كه آن سنگ ها نزد پروردگار معين و نشاندار براى نابود كردن ستمكاران است .
و همين طور در آيه ۸۳ سوره يونس مى فرمايد :
      

فما امن لموسى الا ذرية من قومه على خوف من فرعون وملائهم ان ينتنهم و ان فرعون لعال فى الارض و انه لمن المسرفين ( پس از آن همه ظهور معجزات و ابطال سحر ساحران) باز آن مردم باطل پرست به درستى ايمان نياوردند جز فرزندان قبيله او آن هم با حال ترس از فرعون و اتباعش كه مبادا در صدد فتنه و قتلشان برآيند كه فرعون آن روز در زمين بسيار علو و سركشى داشت و البته او از ستمكاران و سخت متعدى و مسرف بود .

و نيز در آيه ۹ سوره انبيا مى فرمايد: پس (از آن كه اشرار امت گفتار رسولان حق را انكار و در مقام آزارشان برآمدند) ما به وعده اى كه به آن ها داديم وفا كرديم و هر كه را خواستيم از شّر دشمنان نجات داديم و مفسدان و مسرفان ظالم را هلاك گردانيديم .
از آيات قرآن كريم به خوبى فهميده مى شود كه، اسراف و تبذير نقطه مقابل بخل و خست و هر دو بد و نامناسب و زشت هستند .
والذين اذا انفقوا لم يسرفوا و لم يفتروا و كان بين ذالك قواماً : كسانى كه به هنگام انفاق نه اسراف مى كنند و نه سختگيرى و بخل مى ورزند، بلكه در ميان اين دو (كار زشت) حد اعتدال و ميانه(كه سخاوت و بخشش) است را مى گيرند .
حضرت على(ع) در اين باره فرموده اند :
آگاه باشيد مال را در غير مورد استحقاق صرف كردن، تبذير و اسراف است. ممكن است اين عمل انسان را (به ظاهر) در دنيا بلند مرتبه كند اما مسلماً در آخرت پست و حقير خواهد بود. در نظر توده مردم ( عوام) ممكن است سبب اكرام شود، اما در پيشگاه خداوند موجب سقوط مقام انسان مى شود .
از پيامبر اسلام(ص) درباره لزوم دورى از اسراف روايت شده است كه فرموده اند :
شكمبارگى اسباب نافرمانى خداوند است. كم خورى از پاكدامنى و پرخورى از اسراف است .
امام على(ع) نيز فرموده اند : « از پرخورى دورى كنيد كه موجب قساوت قلب، تنبلى در نماز و سبب تباهى بدن است
«
از پرخورى بپرهيز كه هر كس پيوسته پرخورى كند دردهايش فراوان شود و خواب هاى پريشان ببيند.» البته همه مى دانيم كه پرخورى يكى از مصاديق اسراف است .
در تفسير نمونه درباره لزوم دورى از اسراف ذيل اين آيه آمده است :
      
جمله « كلوا و اشربوا و لا تسرفوا » : بخوريد و بياشاميد و اسراف نكنيد كه در آيه فوق آمده است، گرچه بسيار ساده به نظر مى رسد، اما امروز ثابت شده است كه يكى از مهم ترين دستورات بهداشتى همين است. زيرا تحقيقات دانشمندان به اين نتيجه رسيده است كه سرچشمه بسيارى از بيمارى ها- غذاهاى اضافى است كه به صورت جذب نشده در بدن باقى مى ماند. اين مواد اضافى هم بار سنگينى است براى قلب و ساير دستگاه هاى بدن و هم منبع آماده اى است براى انواع عفونت ها و بيمارى ها. لذا براى درمان بسيارى از بيمارى هاى نخستين گام اين است كه اين مواد مزاحم كه در حقيقت زباله هاى تن انسان هستند، سوخته شوند و پاكسازى جسم عمل گردد .
عامل اصلى تشكيل اين مواد مزاحم، اسراف و زياده روى در تغذيه و به اصطلاح «پرخورى» است و راهى براى جلوگيرى از آن جز رعايت اعتدال در غذا نيست. در عصر و زمان ما كه بيمارى هاى گوناگونى مانند بيمارى قند، چربى خون، تصلب شرائين، نارسايى هاى كبد و انواع سكته ها، فراوان شده، افراط در تغذيه يا توجه به عدم تحرك جسمانى كافى، يكى از عوامل اصلى محسوب مى شود و براى از بين بردن اين گونه بيمارى ها راهى جز حركت كافى و ميانه روى در تغذيه نيست .
مفسر بزرگ ما، مرحوم «طبرسى» در «مجمع البيان» مطلب جالبى نقل مى كند كه هارون الرشيد طبيبى مسيحى داشت كه مهارت او در طب معروف بود : روزى اين طبيب به يكى از دانشمندان اسلامى گفت: من در كتاب آسمانى چيزى از طب نمى يابم. در حالى كه دانش مفيد بر دو گونه است: علم اديان و علم ابدان، او در پاسخش چنين گفت: خداوند همه دستورات طبى را در نصف آيه از كتاب خويش آورده است : « كلوا و اشربوا و لاتسرفوا: بخوريد و بياشاميد و اسراف نكنيد » و پيامبر ما نيز طب را در اين دستور خويش خلاصه كرده است : المعده بيت الادواء و الحميه راس كل دواء و اعط كل بدن ما عودته : « معده خانه همه بيمارى هاست و امساك سرآمد همه داروهاست و به آن چه بدنت را عادت داده اى(از عادات درست) آن را از او دريغ ندار .
طبيب مسيحى هنگامى كه اين سخن را شنيد، گفت: قرآن شما و پيامبرتان براى جالينوس(طبيب معروف) طبى باقى نگذارده اند. كسانى كه اين دستور را ساده فكر مى كنند، خوب است در زندگى خود آن را بيازمايند تا با اهميت و عمق آن آشنا شوند و معجزه رعايت اين دستور را در سلامت جسم و تن خود ببينند .
متاسفانه مصاديق اسراف در جامعه زياد است: مصرف بالاى نان و ضايعات موجود، مصرف زياد آب و هدر روى فراوان اين نعمت الهى، باقى مانده غذاهايى كه به زباله دانى ريخته مى شود، نيم خوره ميوه جات و ... همه و همه از مصاديق اسراف در جامعه ما هستند .
از امام باقر(ع) نقل است كه، پدرم به شدت از اسراف دورى مى كرد. هنگام غذا اگر خرده هاى نان در سفره بود، مى خورد و مى فرمود: خداوند امت هاى گذشته را به خاطر اسراف عذاب فرمود .

منبع:اقتصاد در قرآن

          



 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در چهارشنبه 7 بهمن 1388  ساعت 12:34 AM نظرات 0 | لينک مطلب

تعريف لغوي: اسراف از ريشه سرف يعني تجاوز كردن و از حدّ گذشتن در هر كاري كه انسان انجام ‌ مي‌دهد.[1]

تعريف اصطلاحي: كلمه اسراف به معناي خارج شدن از حدّ اعتدال و تجاوز از حدّ در هر عملي است كه انسان انجام مي‌دهد. هر چند كه به گفته راغب غالباٌ در مورد پول خرج كردن استعمال مي‌شود.[2]

كلمه اسراف كلمه بسيار جامعي است كه هر گونه زياده روي در كميّت و كيفيّت و بيهوده گرايي و اتلاف و مانند آن را شامل مي‌شود.[3]
معاني اسراف در قرآن:

1) از حدّ گذشتن در گناه و نافرماني طه 127، مائده 32، اعراف 81، يونس 12 و 83، انبيا 9، يس 19، زمر 53، غافر 28 و 38.
2) از حدّ گذشتن در انفاق، فرقان 67
3) زياده‌روي در خوردن يا مصرف آنچه حلال است، اعراف 31، نساء 6، انعام 141
4) به همراه حرف «في» به دو معني
الف)
افراط و زياده‌روي در كاري، اسراء 33
ب) تفريط و تقصير در عمل صالح و حق خداوند، آل عمران 147.[4]
تفاوت اسراف و تبذير و تقتير و قوام: با در نظر گرفتن ريشه لغوي اسراف و تبذير وقتي اين دو در مقابل يكديگر قرار مي‌گيرند اسراف به معني خارج شدن از حدّ اعتدال است. بدون آن كه چيزي را ظاهراٌ ضايع كنند مثلاٌ كسي غذايي چنان گران قيمت تهيه كند كه با قيمت آن بتوان عدّه زيادي را آبرومندانه تغذيه كرد. در اين جا از حدّ اعتدال تجاوز شده ولي ظاهراٌ چيزي نابود و ضايع نشده است. اما تبذير آن است كه آن چنان مصرف كنيم كه به اتلاف و تضييع منجر شود مثل اين كه براي دو نفر ميهمان غذاي ده نفر را تهيه كنيم آن گونه كه بعضي به ناداني انجام مي‌دهند و به آن افتخار مي‌نمايند و باقي غذا را در زباله دان بريزيم و اتلاف كنيم ناگفته نماند كه در بسياري از موارد اين دو كلمه درست در يك معني به كار مي‌رود و حتّي به عنوان تأكيد پشت سر يكديگر قرار مي‌گيرند. مثلاٌ بنابر آنچه در نهج البلاغه از علي (ع) نقل شده است مي‌فرمايد.

 

«الا إنّ اعطاءَ المالِ في غير حقّه تبذير و اسرافٌ و هُوَ يَرفَعُ صاحبَه في الدّنيا و يَضَعُهُ في الاخِرَة و  يُكرِمُهُ في النّاس و يهينه عند الله» [5]

يعني «آگاه باشيد مال را در غير مورد استحقاق صرف كردن تبذير و اسراف است، ممكن است اين عمل انسان را در دنيا بلند مرتبه كند امّّا مسلماٌ در آخرت او را پست و حقير خواهد كرد .
  در نظر مردم ممكن است سبب اكرام گردد اما در پيشگاه خدا موجب سقوط مقام انسان خواهد شد .[6] تقتير، در مقابل اسراف، به معني كوتاهي كردن در انفاق است و قوام به معني حد وسط ميان اسراف و اقتار است .[7]

طبق آيات قرآن و روايات، اسراف و تبذير و تقتير، مذموم و ناپسند هستند و فقط قوام ممدوح و پسنديده است، كه خداوند متعال درباره مومنان مي‌فرمايد:

 

«والّذينَ إذآ اُنفَقوا لَمْ يُسْرِفُوا و لَمْ‌ يَقْتُرُوا وَ كانَ بينَ ذلِكَ قَواماٌ» [8]

« كساني كه هر گاه انفاق كنند، نه اسراف مي‌نمايند و نه سختگيري؛ بلكه در ميان اين دو حدّ اعتدالي دارند».

 

آثار اسراف: 1) مسرفان اهل دوزخند. [9] 2)براي اسرافكاران اعمالشان زينت داده مي‌شود. [10] 3) اسراف موجب انكار آيات الهي مي‌شود. [11]

 

 


[1] . راغب اصفهاني، حسين بن محمد، المفردات في غريب القرآن، تحقيق صفوان عدنان داودي، دمشق- بيروت، دارالعلم، الدارالشاميه ، 1412 ق_ چاپ اول، ص 407.

[2] . طباطبايي، محمد حسين، ترجمه تفسير الميزان، مترجم محمد باقر موسوي همداني قم، انتشارات اسلامي جامعه مدرسين، 1374ش، چاپ 4، ج 4، ص 276.

[3] . مكارم شيرازي، ناصر، تفسير نمونه، تهران، دارالكتب الاسلاميه، 1374 ش، چاپ اول، ج 6، ص 149

[4] . خرمشاهي، بهاء الدين، دانشنامه قرآن و قرآن پژوهي، انتشارات دوستان و انتشارات ناهيد، 1377 ش، چاپ اول، ج 1، ص 213.

[5] نهج البلاغه، قم، انتشارات دارالهجرة، بي تا، خطبه 126، ص 183 .

[6] . مكارم شيرازي، همان، ج 12، ص 97.

[7] . طباطبايي، همان، ج 15، ص 333.

[8] . فرقان، آيه 67.

[9] . غافر آيه 43.

[10] . يونس آيه 12.

[11] . غافر آيه 34.
احادیث درباره اسراف
بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید خداوند اسراف کنندگان را دوست ندارد. سوره اعراف آیه 31
نقل شده است که امام صادق (ع) مشاهده کرد سیبی را نیم خورده از خانه بیرون انداخته اند خشمگین شد و فرمود : اگر شما سیر هستید خیلی از مردم گرسنه اند خوب بود آنرا به نیازمندی می دادید. مجموعه الاخبار باب 171 حدیث 4
امام صادق (ع) : انسان مومن اسراف و زیاده روی نمی کند بلکه میانه روی را پیشه خود میسازد.( انسان مومن اسراف نمیکند ) مجموعه الاخبار باب 30 حدیث 1
امام صادق (ع) : کسی که آبی را از نهر فرات ( گوارا) برای خوردن بردارد و بعد از نوشیدن زیادی آنرا بیرون بریزد اسراف کرده است. مجموعه الاخبار باب 171 حدیث 3
امام صادق (ع) : اسراف آنست که انسان مالش را از بین ببرد و به بدنش صدمه بزند ( مانند سیگار کشیدن زیرا انسان با سیگار کشیدن هم پول خود را از بین برده و هم به بدنش ضرر رسانده ) مجموعه الاخبار باب 171 حدیث 1
امام صادق (ع) فرمودند : کمترین درجه اسراف عبارتند است از :
1.دور ریختن آبیکه از آشامیدن اضافه آمده است. ( یعنی آبیکه برای خوردن است اگر اضافه آمد دور نریزیم اگر دور بریزیم اسراف کرده ایم. )
2.اینکه لباس کار و لباس بیرونی یکی باشد. ( یعنی لباس کار و لباسی که برای میهمانی و بیرون رفتن از خانه استفاده میشود یکی نباشد و با هم فرق کند. برای مثال : لباس میهمانی را در موقع کار نباید بپوشیم.
3.دور انداختن هسته خرما پس از خوردن خرما ( چون از هسته خرما ماده غذایی برای شتران تهیه میشد. ) وسائل الشیعه جلد 3 باب 28 صفحه 384


 نگاشته شده توسط رحمان نجفي در چهارشنبه 7 بهمن 1388  ساعت 12:32 AM نظرات 0 | لينک مطلب