آیا رمان عشقی امام حسین (ع) و اورینب حقیقت دارد ؟
مدتهاست که اين شبهه طرح شده كه ادعا ميكنند علّت زمينه ساز واقعه كربلا و شهادت امام حسين (ع) داستان عاشقانهاي بود كه به واسطه عشق و علاقه شديد يزيد به زني به نام « اُورَيْنَب » ،ْ همسر عبدالله بن سلام آغاز شد و امام حسين (ع) با اقدامي كه در بعضي كتابها ذكر شده وارد ماجرا شده و ارینب را از چنگ يزيد خارج کرده است .
و وانمود كردهاند كه سرآغاز كينه توزي و دشمني يزيد با امام حسين(ع) و سرمنشأ واقعه كربلا اين ماجرا بوده است .
منابعی که برای این ماجرا عنوان می کنند عبارتند از :
- کتاب شیعه گری دکتر مسعود انصاری ص 58 ، که ایشان نیز از کتاب سنجش فرهنگ پارسی با فرهنگ تازی ص 6 ذکر کرده است .
- کتاب ناسخ التواریخ محمد تقی لسان الملک سپهر ج 6 ص 55
پاسخ :
وقتی سخن از یک اتفاق تاریخی می شود از سه منظر قابل بررسی است :
- مستندات منابع آن
- مضامین و محتوای آن
- کاراکتر و هویت شخصیتهای آن
و اما منابع فوق الذکر :
- در کتاب دکتر انصاری فقط ذکر ماجراست بدون اشاره به سلسله راویان و ناقلان آن تا عصر امام ، که از نظر مورخان قابل اطمینان نبوده چه رسد به قابل استناد و نقد و بررسی .
- و اما کتاب ناسخ التواریخ مربوط به سالهای 1216 تا 1297 قمری یعنی 200 سال پیش بوده که بسیاری از نقلهای تاریخی آن با منابع قدیمی اولیه مغایرت اساسی داشته و بعضا اهداف خاصی را دنبال می کرده است . و همین امر سندیت و ماهیت این ماجرا را خدشه دار می کند .
بنابر این برای بررسی اصل ماجرا ، باید سراغ منابع قدیمی نزدیک به عصر ماجرا رفت .
با تحقيقي كه ما در متون و منابع تاريخي داشتيم تنها كتاب قابل اعتنائي كه اين واقعه را ذكر كرده است كتاب الامامه و السياسه ابن قتيبه دينوري متوفاي 276 هق از مصادر تاريخي اهل سنّت ميباشد.
كه هر محقّقي با مطالعه اين متن ، آن را به يك داستان و رمّان شبيهتر ميبيند تا يك اتّفاق حقيقي.
در اینجا به اجمال ماجرای مذکور در کتاب فوق را می آوریم و سپس به بررسی مختصر آن می پردازیم :
در ابتدای قصه می نویسد :
« و ذکر کرده اند که شبی یزید ... » 1
- یزید ، قصه دلدادگیش را به اورینب که الان به همسری پسر عمویش عبداله بن سلام از والیان معاویه درآمده است ، با پدرش معاویه در میان گذاشت .
- معاویه با طرح نقشه ای ، ابو دردا عموی اورینب و ابوهریره را خواست و به آنها گفت دختری دارم که دوست دارم بهترین را برایش به شوهری انتخاب کنم و آن شخص کسی نیست جز عبداله بن سلام و میخواهم نظر مرا به او برسانید . ( البته دختر معاویه مشروط به طلاق اورینب کرد )
- آن دو قضیه را با عبداله بن سلام مطرح کرده و او نیز با توجه به جایگاه معاویه ، اورینب را در حضور آنها طلاق داد .
- آنها طلاق اورینب را به عرض معاویه رسانده و نزد دختر او رفتند که طبق نقشه قبلی پدرش جواب را به بعد
موکول کرد .
- معاویه به ابودردا ماموریت داد تا اورینب را که در عراق بود به عقد یزید در آورد .
- ابودردا پس از ورود به عراق ، به سبب دوستی اش با پیامبر ، خدمت امام حسین (ع) جهت عرض ارادت رفته و علت حضورش را در عراق نیز بیان نمود .
- امام نیز پیشنهاد خواستگاری از اورینب را مطرح کرد .
- ابودردا نزد اورینب رفته و خواستگاری هر دو را اعلام نمود .
- اورینب از عمویش ابودردا نظر خواست و او امام را از نظر شخصیتی والاتر دانست .
- اورینب نیز خواستگاری امام را پدیرفت و به عقد ایشان در آمد .
- پس از این اتفاق ، امام ، عبداله بن سلام را برای گرفتن امانت خود که نزد اورینب بود صدا زد و آن دو را تنها گذاشت و آن دو با دیدن یکدیگر به یاد خاطرات گدشته شان اشکها ریختند .
- امام وارد شد و گفت : « خدا را شاهد می گیرم که اورینب را سه طلاقه کردم ، و از اول هم بخاطر خوش گذرانی او را عقد نکرده بودم بلکه برای رساندنش به صاحبش این کار را کرده بودم » . 2
- و ماجرا با عقد دوباره عبداله بن سلام و اورینب خاتمه یافت .
اما این قضیه باعث خشم و نفرت معاویه از امام حسین گردید . 3
و اما بررسی و نقد داستان :
همانطور که در ابتدای مقال عرض شد روایت فوق به دلایل زیر قابل خدشه و مردود است :
- ابن قتيبه بدون هيچ اشارهاي به ناقل و راوي اين داستان ، می گوید : « و ذكروا أن يزيد بن معاوية سهر ليلة من الليالي ... » و حكايت را از شخص ثالثي نقل ميكند كه براي ما آن شخص شناخته شده نيست ؛ پس داستان از نظر سندي مشكل دارد و قابل احتجاج نيست .
- اشكال مهم ديگري كه در اين داستان وجود دارد اين است كه امام حسين (ع) در يك مجلس همسرش را سه طلاقه ميكند و می گوید : « أشهد الله أنها طالق ثلاثا » و حال آن كه بر اساس فقه شيعه كه بر گرفته از روايات اهل بيت (ع) است سه طلاق در يك مجلس جايز نميباشد.
- امام حسین (ع) فقط در زمان حکومت پدر و برادرش در عراق ساکن بوده و پس از مصالحه برادرش با معاویه در سال 41 هق به مدینه هجرت و همانجا ساکن شد . بنابراین در زمان قصه که پس از مصالحه بوده ، امام در عراق نبوده است . 4
- طبق نقلهای مختلف ، ابودردا عموی اورینب در زمان عثمان فوت کرده و بنابراین در زمان قصه فوق زنده نبوده است . 5
- برای تحریک و تقویت صحت ماجرا در اذهان دوستداران امام ، ماجرا را بگونه مثبت و به نفع شخصیت او تعریف میکند تا خود شیعیان از تکثیر کنندگان این روایت رمان گونه دروغ بشوند و جای شک و شبهه برای کسی نگداشته و بالتبع بتواند اصل هدف امام در جریان کربلا را که اصلاح فساد حاکمیت و جامعه بوده را مورد حمله و خدشه قرار دهد .
زیر نویسها :
- و ذكروا أن يزيد بن معاوية سهر ليلة من الليالي ...
- فقال : أشهد الله أنها طالق ثلاثا ، اللهم إنك تعلم أني لم أستنكحها رغبة في مالها ولا جمالها ، ولكني أردت إحلالها لبعلها ...
- الامامه و السیاسه – ابن قتیبه دینوری ، 213 تا 276 هق ، جلد 1 عربی ص 166 تا 174 و ترجمه تک جلدی از سید ناصر طباطبایی ص 223 به بعد
- ترجمه طبری ج 7 ص 2717 ( ص 13 کتاب )
- الاصابه فی تمیز الصحابه – ج 4 ص 622 ، ابن حجر عسقلانی از نسب شناسان اهل سنت
تحقیق : محمد صالحی 8/7/94