فقه تخصصي و اجتهاد شورايي در كلام هاشمي رفسنجاني

در اين راستا يكي از صريح ترين نظرات كه اميد كاربري آن نيز بالاست ، نظر آيه الله هاشمي رفسنجاني  (در جريان همايش "اجتهاد در دوره معاصر" كه توسط دانشگاه مذاهب اسلامي دوشنبه دوم دي، در تهران برگزار شد ) بوده كه علاوه بر تخصص فقهي ، اشراف كاملي بر تنگناها  و معضلات مسائل مستحدثه ( كه بمراتب از گستردگي بيشتري نسبت به مسبوقات دارد )  دارند  كه :

1-  نمي‌توان جامعه‌اي را كه تحت عنوان اسلام اداره مي‌شود، با برخي روايات مديريت كرد كه هزار و چند سال پيش در آن شرايط بدون اجتهاد، بدون توجه به عقل و بي‌توجه به مصالح و مفاسد، نقل شده است.

2-  در آن دوران موضوع هوا و فضا، اعماق چند هزار متري زمين و مسائل پيچيده‌ امروزي وجود نداشت. "مسائل مستحدثه مسائلي هستند كه هر لحظه اتفاق مي‌افتند و در دوران كنوني، ما بايد با عقل و منابعي كه در اختيار داريم، آن‌ها را حل كنيم."

3- چطور فردي مي تواند درطول ۳۰-۴۰ ساله تحصيل خود، همه اين حقوق را كه هر كدام تخصص بزرگي است بداند؟ لذا ما بايد به سمت فقه تخصصي در يك حكومت اسلامي برويم، زيرا دخالت در امور مردم با فقه تخصصي امكانپذير است .

4- كه اگر فقه تخصصي را بپذيريم بايد تقليد تخصصي را هم بپذيريم و اين‌گونه لازم نيست كسي در همه امور از يك نفر تقليد كند.

5- اگر به عقل و خواست قرآن در اجتهاد توجه شود، شوراي فقهي حداقل براي مسائل عمده‌ مديريت كشور تشكيل شود و علماي اهل تسنن و تشيع در دانشگاه‌ها با هم همراهي كنند، آنگاه مي‌توان به وحدت جهان اسلام اميد داشت و براي اداره جهان به ظرفيت اسلام اتكا كرد.

منابع موجود ديني : ( قرآن - سنت واحاديث - اجماع و عقل )  

 

http://mahsan.rasekhoonblog.com

 



 نگاشته شده توسط محمد صالحی در دوشنبه 20 دی 1395  ساعت 5:20 PM نظرات 0 | لينک مطلب


Powered By Rasekhoon.net