پایه های دین از منظر قرآن کریم

بر اساس آنچه که از آموزه های قرآنی فهمیده می شود ، دین بر سه پایه اساسی زیر استوار بوده ، بطوری که محور رسالت رسولان خوانده شده و همچنین رستگاری انسان نیز بر پایبندی او به آنها معرفی گردیده است :

  1. اعتقاد به وحدانیت خدا در ذات ، خلق و فیض رسانی به او ( توحید )
  2. اعتقاد به هدفمند بودن خلقت ( معاد )
  3. عمل صالح ( بر مبنای اعتقاد به خدا در راستای رسیدن به هدف خداوند از هستی )

با نگاهی اجمالی به آیات شریفه قرآن ، صراحت خداوند در بیان اصول اساسی فوق ، در آیات زیر قابل توجه است :

  1. " ان الذين امنوا و الذين هادوا و النصارى و الصابئين من امن بالله و اليوم الاخر و عمل صالحا فلهم اجرهم عند ربهم و لا خوف عليهم و لا هم يحزنون " 1

" کسانى که ( به پيامبر اسلام ) ايمان آورده‏اند ، و کسانى که به آئين يهود گرويدند و نصارى و صابئان [= پيروان يحيى‏] هر گاه به خدا و روز رستاخيز ايمان آورند ، و عمل صالح انجام دهند ، پاداششان نزد پروردگارشان مسلم است ؛ و هيچ‏گونه ترس و اندوهى براى آنها نيست ."

  1. " ان الذين امنوا و الذين هادوا و الصابئون و النصارى من امن بالله و اليوم الاخرو عمل صالحا فلاخوف عليهم ولاهم يحزنون "2

" آنها که ( به پيامبر اسلام )  ايمان آورده‏اند و يهود و صابئان و مسيحيان ، هرگاه به خداوند يگانه و روز جزا ، ايمان بياورند  و عمل صالح انجام دهند ، نه ترسى بر آنهاست ، و نه غمگين خواهند شد. "

  1. " ان الذين امنوا و الذين هادوا و الصابئين و النصارى و المجوس و الذين اشرکوا ان الله يفصل بينهم يوم القيامة ان الله على کل شي‏ء شهيد " 3

" مسلّماً کسانى که ( به پيامبر اسلام ) ايمان آورده‏اند، و يهود و صابئان و نصارى و مجوس ( زرتشتیان ) و مشرکان ؛ خداوند ، در ميان آنان روز قيامت داورى مى‏کند ؛ خداوند بر هر چيز گواه (و از همه چيز آگاه) است . "

اصل اول ، بر این باور پافشاری می کند که : " خداوند در ذات وجودی خود یکی بوده و در انجام افعال خود نیز بی نیاز از هر مخلوق دیگری است ، به آنگونه که هیچ موثری در تمام هستی بجز حضرت حق وجود ندارد ."

در کتاب قرآن ، صدها آیه می توان یافت که بر اصل فوق اصرار دارد ، از جمله آیات زیر :

  1. لا اله الا الله 4
  2. و الهکم اله واحد لا اله الا هو الرحمن الرحيم 5
  3. ذلکم الله ربکم لا اله الا هو خالق کل شي‏ء فاعبدوه و هو على کل شي‏ء وکيل 6
  4. رب المشرق و المغرب لا اله الا هو 7
  5. ا انتم تخلقونه ام نحن الخالقون 8
  6. ام جعلوا للله شرکا خلقوا کخلقه فتشابه الخلق علیهم قل الله خالق کل شیئ و هو الواحد القهار. 9
  7. لا موثر فی الوجود الا الله 10
  8. الله لطيف بعباده يرزق من يشاء و هو القوي العزيز 11
  9. الا له الخلق و الامر تبارک الله رب العالمين 12

 

و همین حقیقت است که محور و شاخص اصلی تمام ادیان توحیدی است و تمامی پیامبران نیز برای ابلاغ همین پیام خداوند به بشر ، ارسال شده اند . چنانکه در آیات زیر می بینیم :

  1. قل يا اهل الکتاب تعالوا الى کلمة سواء بيننا و بينکم الا نعبد الا الله و لا نشرک به شيئا و لا يتخذ بعضنا بعضا اربابا من دون الله 13
  2. و ما ارسلنا من قبلک من رسول الا نوحي اليه انه لا اله الا انا فاعبدون 14

اصل دوم ، این باور را در وجود ما می نشاند که : " هر آنچه در هستی وجود دارد ، عبث و بیهود نبوده ، بلکه خداوند همه چیز را برای به خدمت گیری انسان در مسیر رشد ش خلق کرده و انسان را نیز در مسیر کمال بسوی خداگونگی ، بر ای تجلی جمال الهی به دنیا آورده است ، که باید راهی دراز را باید بپیماید تا به اوج خداگونگی و جلوس در بارگاه حق و همنشینی با او برسد . "

کافیست به چند آیه و حدیث قدسی زیر از بین صدها کلام وحیانی توجه کنیم :

  1. ا فحسبتم انما خلقناکم عبثا و انکم الينا لا ترجعون 15
  2. يابن آدم خلقت الاشياء كلها لاجلك و خلقتك لاجلي 16
  3. " كنت كنزاً مخفياً فأحببت أن أعرف فخلقت الخلق لكي أعرف " 17
  4. و ما خلقت الجن و الانس الا ليعبدون 18
  5. ان المتقین فی جنات و نهر في مقعد صدق عند مليک مقتدر 19
  6. یا ایتها النفس المطمئنه ارجعي الى ربک راضية مرضية فادخلي في عبادي و ادخلي جنتي 20

و اصل سوم ، بیانگر معیارهای واقعی و عملی برای امکان ارزیابی میزان باورها و اعتقادات فوق الذکر در درون افراد انسانی و وجه تمایز آنهاست و آن ، این حقیقت است که : " انسان برای رسیدن به جایگاه اصلی خود در بارگاه خداوند ، راهی جز تخلق به اخلاق الهی و تثبیت آنها در رفتار و اعمال خود به عنوان ملکات و فضایل ، ندارد . "

در بیش از 120 آیه قرآن به معیار " عمل صالح " جهت تثبیت و تحقق  خدامحوری باورهای انسانی اشاره شده است ، از جمله :

  1. ان الانسان لفی خسر الا الذین آمنوا و عملوالصالحات 21
  2. من تاب و امن و عمل صالحا فاولئک يدخلون الجنة و لا يظلمون شيئا 22
  3. من عمل سيئة فلا يجزى الا مثلها و من عمل صالحا من ذکر او انثى و هو مؤمن فاولئک يدخلون الجنة يرزقون فيها بغير حساب 23
  4. يوم يجمعکم ليوم الجمع ذلک يوم التغابن و من يؤمن بالله و يعمل صالحا يکفر عنه سيئاته و يدخله جنات تجري من تحتها الانهار خالدين فيها ابدا ذلک الفوز العظيم 24
  5. تخلقوا باخلاق الله 25

زيرنويسها :

  1. سوره بقره - آیه 62
  2. سوره مائده - آیه 69
  3. سوره حج - آیه 17
  4. سوره های صافات ، آیه 35 و محمد ، آیه 19 ( خدایی بجز الله نیست )
  5. سوره بقره ، آیه 163 ( و خدای شما خدایی است واحد ، خدایی جز او که رحمن و رحیم است نیست . )
  6. سوره انعام ، آیه 102 ((آرى،) اين است پروردگار شما! هيچ معبودى جز او نيست؛ آفريدگار همه چيز است؛ او را بپرستيد و او نگهبان و مدّبر همه موجودات است. )
  7. سوره مزمل ، آیه 9 (همان پروردگار شرق و غرب که معبودى جز او نيست . )
  8. سوره واقعه ، آیه 59 ( آيا شما آن را (در دوران جنينى) آفرينش (پى در پى) مى‏دهيد يا ما آفريدگاريم؟! )
  9. سوره رعد ، آیه 16 (يا آنها همتايانى براى خدا قرار دادند بخاطر اينکه آنان همانند خدا آفرينشى داشتند، و اين آفرينشها بر آنها مشتبه شده است؟!» بگو: «خدا خالق همه چيز است؛ و اوست يکتا و پيروز!» )
  10. سر الصلوه، ص 9 و آداب الصلوه، ص 131
  11. سوره شوری ، آیه 19 (خداوند نسبت به بندگانش لطف (و آگاهى) دارد؛ هر کس را بخواهد روزى مى‏دهد و او قوّى و شکست‏ناپذير است! )
  12. سوره اعراف ، آیه 54 ( آگاه باشيد که آفرينش و تدبير (جهان)، از آن او (و به فرمان او)ست! پر برکت (و زوال‏ناپذير) است خداوندى که پروردگار جهانيان است! )
  13. سوره آل عمران ، آیه 64 (بگو: «اى اهل کتاب! بياييد به سوى سخنى که ميان ما و شما يکسان است؛ که جز خداوند يگانه را نپرستيم و چيزى را همتاى او قرار ندهيم؛ و بعضى از ما، بعضى ديگر را -غير از خداى يگانه- به خدايى نپذيرد.» )
  14. سوره انبیا ، آیه 25 ( ما پيش از تو هيچ پيامبرى را نفرستاديم مگر اينکه به او وحى کرديم که: «معبودى جز من نيست؛ پس تنها مرا پرستش کنيد.» )
  15. سوره مومنون ، آیه 115 ( آيا گمان کرديد شما را بيهوده آفريده‏ايم، و بسوى ما باز نمى‏گرديد؟ )
  16. المواعظ العدديه ، الباب الثاني عشر ، الفصل الثاني ص 255 به نقل از كتاب گنج حكمت
  17.  بحارالانوار، ج 84 ، ص 198 - " من گنج پنهان بودم . دوست داشتم كه آشكار شوم . پس خلق را آفريدم تا شناخته شوم "
  18. سوره ذاریات ، آیه 56 (من جنّ و انس را نيافريدم جز براى اينکه عبادتم کنند (و از اين راه تکامل يابند و به من نزديک شوند)! )
  19. سوره قمر ، آیات 54 و 55 (يقيناً پرهيزگاران در باغها و نهرهاى بهشتى جاى دارند، در جايگاه صدق نزد خداوند مالک مقتدر! )
  20. سوره فجر ، آیات 27 تا 30 ( تو اى روح آرام‏يافته ! به سوى پروردگارت بازگرد در حالى که هم تو از او خشنودى و هم او از تو خشنود است، پس در سلک بندگانم درآى، و در بهشتم وارد شو! )
  21. سوره عصر ، آیات 2 و 3 ( که انسانها همه در زيانند؛ مگر کسانى که ايمان آورده و اعمال صالح انجام داده‏اند، )
  22. سوره مریم ، آیه 60 (مگر آنان که توبه کنند، و ايمان بياورند، و کار شايسته انجام دهند؛ چنين کسانى داخل بهشت مى‏شوند، و کمترين ستمى به آنان نخواهد شد. )
  23. سوره غافر ، آیه 40 ( هر کس بدى کند، جز بمانند آن کيفر داده نمى‏شود؛ ولى هر کس کار شايسته‏اى انجام دهد - خواه مرد يا زن- در حالى که مؤمن باشد آنها وارد بهشت مى‏شوند و در آن روزى بى‏حسابى به آنها داده خواهد شد. )
  24. سوره تغابن ، آیه 9 ( اين در زمانى خواهد بود که همه شما را در روز اجتماع [= روز رستاخيز] گردآورى مى‏کند؛ آن روز روز تغابن است (روز احساس خسارت و پشيمانى)! و هر کس به خدا ايمان بياورد و عمل صالح انجام دهد، گناهان او را مى‏بخشد و او را در باغهايى از بهشت که نهرها از زير درختانش جارى است وارد مى‏کند، جاودانه در آن مى مانند؛ و اين پيروزى بزرگ است! )
  25. بحارالانوار- ج 58- ص 129-

تحقیق : محمد صالحی 5 / 4 /91

 

   

 

 



 نگاشته شده توسط محمد صالحی در شنبه 14 اسفند 1395  ساعت 7:53 AM نظرات 0 | لينک مطلب


Powered By Rasekhoon.net