احوال و انديشه مولانا در كتاب آينه جان – دكتر آرش نراقي
"احوال و اندیشههای مولانا چشم و زبان و نیز مفاهیمی در اختیار ما میگذارد كه به مثابه آینهای فرهنگی، ما را در درك خویشتن و وضعیت بشریمان در این جهان یاری میكند.
كتاب حاضر در 8 فصل ، مجموعه مقالاتی است درباره جهاناندیشی مولانا و بازتابنده تجربههای شخصی او در این سیر الهامبخش.
چهار مقاله نخست نگاهی است به پارهای از سویههای درونی زندگی مولانا از دوران كودكی تا هنگام مرگ.
مقاله پنجم با عنوان «بخوانید مرا» درباره دعا، یا رابطه زبانی میان انسان و خداوند است.
در مقاله پنجم تحت عنوان «در پنجه تقلیب رب» انواع تحولات روحی سالك طریق و نقش و معنای آن تحولات از منظر مولانا مورد بررسی قرار گرفته است.
مقاله هفتم «مفهوم فقر» است و مقاله هشتم با عنوان «بارعدم» درباره مفهوم عدم كه سرچشمه سوگناك زندگی بشر در این عالم تلقی میشود از دیدگاه مولانا و خیام است.
سعی نگارنده بر آن بوده است كه نگاهی كمابیش تازه بر پارهای از زوایای زندگی و تعالیم مولانا بیافكند.
(( در کل، «آینه جان» را کتابی خواندنی می دانم که در حجمی بسیار کم، مطالبی بسیار عمیق را بیان کرده است.
کتابی که هم برای مبتدیان و هم برای پژوهشگرانِ حوزه مولانا پژوهی، گهرهای تابناک در دست دارد، با تقسیم بندی هایی راهگشا و نثری دلگشا، روان و روشن. دکتر نراقی با تسلط بر اندیشه های مولانا، در بیشتر موارد استشهادات مطابق واقع و موجه به ابیات ِمولانا داشته، برخلاف ِ بیماریی که برخی از مولانا پژوهان به آن مبتلا شده اند، که صحبت خود را در دهان مولانا می گذارند و در بسیاری از موارد، استشهادات ِآن ها به ابیات مولانا، با تصورات ِ آن ها از اندیشه های مولانا؛ تقریباً نسبتی ندارند.
خواندن این کتاب برای افرادی که خواهانِ شناختِ جهان اندیشگی مولانا هستند توصیه می شود، اگر هم به هر دلیلی نمی توانند تمام این کتاب کم حجم را بخوانند، پیشنهاد می شود فصول چهارم و هشتم را حتماً بخوانند، که حقیقتاً این فصول استادانه نوشته شده و حامل ِ گهرهایِ درخشانی است، و شاید بتوان این میناگری های دکتر نراقی را اعجاز ِ ایجاز خواند.
منبع: منتشر شده در روزنامه شهروند، 26 آذر 1392 ))
” از منظر مولانا آن کس که از خود خالی شود و به مقام خاموشی رسد ، خالی نمی ماند و از خداوند پر میشود"
ص 99