شرعمداران با ذکر دلایل فتاوایشان باید تقلید های مرده را احیاء کنند.
🖍 آیت الله محمد صادقی تهرانی در نقد اجتهاد و تقلید مرده موجود در میان شیعه و سنی این چنین می نگارند :
«... جاى بسيار شگفتى است كه شرعمداران ما نوعا مسائل دشوار عقلى را در ديد و دسترس عموم مردم مى نهند، با آنكه بسيارى از آنها كشش دريافتش را ندارند، چون داراى چنان تخصصى نيستند، ولى مسائل فقه عملى را كه عموما عُرفياتى بيش نيستند، و فهمشان در اختصاص همان عُرف است، از دست رسشان دور نگه مى دارند. در صورتى كه خودشان براى دريافت مفاهيم عرفيه ى آيات و روايات به همان فهم عرفى نيازمندند، و چرا اينطور وارونه عمل مى كنند؟ خدا مى داند و اهلش.
با آنكه روش پيامبر بزرگوار صلى الله عليه و آله و سلم و ائمه ى اطهار عليه السلام همين بوده كه حقايق اسلامى و به خصوص احكام شرعيه را در حد امكان با براهينش در دسترس عموم مى نهادند، تا هر كس به اندازهى توان و استعدادش از اين معارف بیكران بهره گيرد، و حتى المقدور در دريافت حقايق دين خودكفا گردد.
و به استثناى امامان معصوم عليهم السلام كه دريافت كننده ى تمامى رسالت پيامبر (ص) بوده اند. ساير مسلمين همه بايد بدون هيچ امتيازى به منبر شرع گوش فرا داشته و در تفّهم احكام دينى خود و اتخاذ رأى بر مبناى كتاب و سنت همواره در طول زمان و عرض مكان مطيع و منقاد و آزاد باشند.
و چون كتاب اللّه و سنت رسول اللّه (ص) كه هر دو احكام اسلامى رابه گونه اى مستدل بيان مى كنند و مخاطب آيات و روايات نيز همه مكلفان هستند بنابراين فهمش هم در انحصار گروه ويژهاى نيست ، زيرا «هدىً لِلنّاس» است ، بنابراين شرعمداران وظيفه دارند تا سرحد امكان نارسايى هاى «ناس» را در فهم كتاب و سنت برطرف سازند، و در اين زمينه به آنها پر و بال دهند، و آنچه به آنها مى گويند حتى الامكان با دليل و برهان باشد، تا اين تقليدهاى موجود خشك بى مغز از ميان برود، و آگاهى مردم مسلمان نغز، پر مغز و روز افزون گردد، كه شارع مقدس نيز از ما همين انتظار را دارد، كه سعى كنيم اين تقليدهاى مرده موجود را زنده و اجتهادى نماييم ـ و به عباد خدا بياموزيم كه تقليد بايد از روى دليل و اجتهاد باشد، نه تقليدِ صرفِ بى روح و مرده، كه اگرتقليد مرده در فقه اسلامى باطل است منظور همين تقليدها و تَقَلُّدهايى است كه درجامعه اسلامى شيعتاً وسنّتاً رواج دارد كه نه تنها از روى دليل و اجتهاد نيست، بلكه كلاً از روى جهل و بى اطلاعى و مرده است، والّا تقليد از مجتهدى كه در علم و تقوا از همگان برتر بوده و هم اكنون از دنيا رفته و مرده و در علماى حىّ و زنده اعلم و اتقاى از او را نداريم و كسى هم مطابق او نيست، تقليد چنين مجتهدى نه تنها جايز كه واجب نيز هست ـ همانطورى كه بيان داشتيم در آيه ى شريفه «فَبَشِرْ عبادِ. الَّذينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أحْسَنَهُ أولئكَ الَّذينَ هَداهُمُ اللّه وَ أولئكَ هُمْ أولُواالألْبابِ» (سوره ى زمر، آيه ى 18) شاهد و دال برهمين مطلب است.
و به همين مناسبت، ما در تفسيرالفرقان و تبصره الفقها ادله ى تفصيلى احكام را در پرتو آيات احكام به ميان آورده ايم، و در اين رساله نيز ـ چنان كه مشاهده مى كنيد ـ حتى المقدور بى دليل سخنى نداريم، چنانكه در كتابهاى مناسك حج، مسافران، سپاه نگهبانان، مفسدين فى الارض، مفتخواران، پاسخ استفتائات، حقوق زنان، مفتخواران، فقه گويا، حكومت صالحان يا ولايت فقيهان و مانند اينها همين روش را دنبال كرده ايم ...»
📚 منبع : مساله شماره ۲۳ کتاب رساله توضیح المسائل نوین آیت الله محمد صادقی تهرانی 📚
ID : @rasoulan
https://telegram.me/beshnofekrkon
http://mahsan.rasekhoonblog.com